Az Univer Product Zrt. felhívása:
Az Univer Product Zrt. tájékoztatja tisztelt fogyasztóit, hogy az általa gyártott és forgalmazott Univer Brokkoli Főzelék Csirkehússal Bébiétel (8 hónapos kortól) egy összetevőjével kapcsolatban élelmiszerbiztonsági kockázat merült fel. Az Univer felelős élelmiszer gyártóként a NÉBIH országos felhívására a termékben használt fűszerkömény alkaloida tartalmára vizsgálatot kezdeményezett. A vizsgálat a köményben az elfogadható szintet meghaladó mértékben idegen növényből származó atropint mutatott ki.
Az összetevő által érintett késztermék vizsgálata folyamatban van. Amíg e vizsgálat igazolja, hogy a termék biztonsággal fogyasztható-e, az Univer azonnali hatállyal visszahívja a kereskedelmi forgalomba került Univer Brokkoli Főzelék Csirkehússal Bébiétel következő tételeit:
Termék megnevezése: Univer Brokkoli Főzelék Csirkehússal Bébiétel, 8 hónapos kortól Kiszerelés: üveg, 163 g A zárólapka oldalán található minőségmegőrzési idő és termékkód számsor: |
A termék egyszeri, vagy rövid ideig tartó fogyasztása nem ártalmas az egészségre. Az Univer kéri az érintett fogyasztókat, hogy a szóban forgó már megvásárolt terméket ne fogyasszák el.
További információ: informacio@univer.hu, www.bebietel.hu
Az Univer Product Zrt. az okozott kellemetlenségért fogyasztói szíves elnézését kéri.
A tropán alkaloidokról
A tropán alkaloidok egyes növények toxikus hatású anyagai, melyek a növény minden részében, így a magjában is megtalálhatóak. Közismert képviselőjük az atropin, melyet gyógyászati célra is felhasználnak, az élelmiszerekre vonatkozó elfogadható napi mennyiség legalább százszoros dózisában. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.
A szennyezett fűszerköményről
Egy hónappal ezelőtt 17-en kerültek kórházba atropinmérgezés gyanújával a szennyezett fűszerkömény miatt - a NÉBIH akkor már másodszor adott ki figyelmeztetést a kömény miatt. Néhány órán belül két, hasonló tüneteket mutató, zavart állapotban lévő és lázas beteget szállított az Országos Mentőszolgálat a Honvédkórház sürgősségi betegellátó centrumába - írta az MTI.
A betegek tünetei atropinmérgezésre utaltak, ezért a kezelőorvos képalkotó és laboratóriumi vizsgálatok elvégzése mellett toxikológiai vizsgálatot is elrendelt. A terápiának köszönhetően a betegek tudata fokozatosan visszatért, így kiderült, hogy egymástól függetlenül, de ugyanolyan étel elfogyasztása után jelentkeztek a tüneteik.
A Honvédkórház laboratóriuma az érintettek vizeletéből vett minta alapján azonosította a mérgezést okozó atropin jelenlétét, amelyről értesítette az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó hatóságot. A betegek jelenleg stabil állapotban vannak, további megfigyelésük és kezelésük még tart - közölték.
Szerdán egy 15 fős turistacsoport került a Péterfy Sándor utcai Kórház Alsó erdősor utcai toxikológiai osztályára mérgezéses tünetekkel. Mindannyian ugyanabban az étteremben ebédeltek - írja az Origo. Volt olyan beteg, aki azt sem tudta, hol van és mi történik éppen vele.
Az atropinmérgezés tünetei
- Szájszárazság, szomjúság, nyelési nehézség
- Bőrpír
- Tág pupillák, homályos látás
- Bizonytalan mozgás, egyensúlyvesztés, súlyos esetben mozgáskényszer
- Szapora pulzus
- Szédülés
- Hányinger
- Láz
- Nevető-, sírógörcsök
- Súlyos esetben hallucináció, őrjöngés, dührohamok, zavar, izgatottság
- Támadó vagy szorongó magatartás
- A beteg esetleg olyan dolgokat is megtesz, amiket tiszta tudattal nem tenne.
- Súlyos esetben a mérgezett személy kómába is eshet, s légzés- vagy szívbénulás miatt halál is bekövethezhet.
Az atropin hatásai két hétig is eltarthatnak.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)