Zöldpesztós hamis spagetti tonhallal
Hozzávalók (1 főre):
- 1 kis szelet tonhal (50 g)
- 80 g brokkoli
- 2 db cukkini (20 dkg)
- 1 kanál fenyőmag
- 1 teáskanál szezámmag
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 db citrom leve
- piros bors
- metélőhagyma
- só
Elkészítési mód:
- Az alaposan megmosott cukkinit spagettiformára lereszeljük, majd bő sós vízzel leforrázzuk.
- A tonhalat megsózzuk és kevés olívaolajon a serpenyőben megsütjük, majd citromlével és piros borssal ízesítjük.
- A rózsáira szedett brokkolit rövid ideig sós vízben főzzük, majd jeges vízbe kiszedjük. Az így elkészített brokkolit lecsepegtetjük és az előzőleg szárazon megpirított fenyőmaggal, metélőhagymával és a maradék olívaolajjal összeturmixoljuk.
- Miután a "spagettit" alaposan lecsöpögtettük, egy tálban elkeverjük a brokkolis pesztóval, tetejére tesszük a darabolt pácolt tonhalat, majd megszórjuk pirított szezámmaggal. Melegen tálaljuk.
Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval
Hozzávalók (4 főre):
Főzelékhez:
- 1-2 ek olívaolaj (hőálló)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 szál sárgarépa kockázva (kb. 100 g)
- só, őrölt fekete bors
- 1 kg karalábé pucolva, kockázva
- alaplé vagy víz és 1-2 ek. sómentes szárított zöldségkeverék
- nagy csokor petrezselyemzöld
- 200 ml sovány (10 %-os) főzőtejszín
Húsgolyóhoz:
- 500 g sovány sertés/pulyka darált hús
- 100 g kuszkusz
- só, őrölt fekete bors, fokhagyma, chili, fűszerpaprika
- 2 db tojás
- pici olaj a sütéshez
Elkészítési mód:
- Az olajon megpirítjuk a vöröshagymát és a sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, annyi vízzel felöntjük a zöldségeket, hogy azokat ellepje, félig megpároljuk, majd a szárított zöldségkeverékkel együtt turmixoljuk.
- A pürét visszaöntjük a fazékba, hígítjuk vízzel/alaplével és hozzáadjuk a karalábét, majd roppanósra főzzük.
- Az elkészült karalábé felét a tejszínnel és a petrezselyemzölddel leturmixoljuk. Ezzel a pürével sűrítjük a főzeléket, majd az egészet összemelegítjük.
Húsgolyó:
- Egy keverőtálban minden hozzávalót alaposan összekeverünk. 30-40 percet állni hagyjuk.
- Sütőpapíros tepsire diónyi golyókat formázunk a masszából, ecset segítségével olajjal lekenjük, majd kb. 30 perc alatt, légkeveréses funkción 170C fokon megsütjük.
Színes kölessaláta főtt tojással
Hozzávalók (2 főre):
- 2 db tojás
- 1-2 db paradicsom
- 1 db sárgarépa
- ½ db kígyóuborka
- 1 db paprika
- 120 g köles
- só, bors
- friss menta, petrezselyemzöld
- extra szűz olívaolaj
- fehér balzsamecet
Elkészítési mód:
- A megmosott kölest kétszeres mennyiségű sós vízben készre főzzük.
- Közben a tojást megfőzzük és a zöldségeket apró kockákra vágjuk.
- A főtt kölest összekeverjük a zöldségekkel, a zöldfűszerekkel, az olívaolajjal és az ecettel. Szükség esetén tovább fűszerezzük. Főtt tojással tálaljuk.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)