Ha szeretnéd, hogy a pillanatok alatt összedobott vacsora tényleg egészséges legyen, ne csak egy halom szénhidrát vitamin nélkül és bizonytalan eredetű húsokból, akkor a legfontosabb, hogy körültekintően válaszd ki az alapanyagokat.
Az egészséges szendvics 4 alapja
1. A kenyér
Ma már megszámlálhatatlan féle egészséges pékáru között válogathatsz: keress barna-, tönköly- vagy rozskenyeret (a legjobb választás a teljes kiőrlésű). Népszerűek és már önmagukban feldobják a szendvicsezést a különféle magvas kenyerek, cipók, ciabatták, bagettek is. A tökmaggal szórt pékáru nem csak egészséges, de isteni finom is; de választhatsz olívás ciabattát, sajtos vagy fűszeres bagettet is.
Ha a vonalainkra is vigyázni szeretnénk, kenyér helyett válasszunk gluténmentes abonettet - egy finom krémmel és feltéttel nagyon finommá tehetjük a külsőre nem túl bizalomgerjesztő, száraz lapokat. Sőt, különlegessége, ropogóssága miatt - általában - a gyerekek is szeretik!
2. A hústermékek
A feltéten nem érdemes spórolni, a gyanúsan olcsóbb fajták esetében ugyanis több probléma is felmerül. Sok termék nem tiszta húsból, hanem húspépből készül - minél kisebb bennük a hús aránya, annál több bennük a keményítő, jégdara és szója, amivel hígítják a termékeket; vagy épp a telített zsírsavak, a túl sok só okoz gondot...
Ha csak az ár alapján választunk, akár olyan termék is az asztalra kerülhet, amely kevesebb, mint 20% húst tartalmaz… érdemes olyat keresni, amelyben ez az arány fordítva van: 80%-os hústartalom feletti terméket válasszunk.
Érdemes keresni ezen felül a „GMO mentes termelésből” pecséttel ellátott termékeket. Ez a jelölés akkor használható, ha az állat nem volt GMO-s alapanyagot tartalmazó takarmánnyal etetve.
2018-tól a már ismert és kedvelt HERZ Gála sonkák mindegyike GMO mentes alapanyagból kerül előállításra. Keressük a megbízható jelzést a csomagoláson: a GMO-mentes tanúsítvány használatához szigorú hazai és nemzetközi szabályozásoknak kell eleget tenni.
Fontos szempont az is, hogy az asztalunkra kerülő állat szervezetébe kerülhetett-e antibiotikum - gondoljunk csak az egyre nagyobb veszélyt jelentő antibiotikum-rezisztenciára. A HERZ Gála termékek az Egészségügyi Világszervezet által elfogadott, emberek számára legkritikusabb prioritású antibiotikumoktól mentes takarmánnyal etetett sertés húsából készülnek.
Fontos kérdés az állatok tenyésztése, életkörülménye is. A HERZ Gála termékek olyan sertések húsából készülnek, melyek olyan telepeken születtek és nevelkedtek, amelyek magas állatjóléti státusszal rendelkeznek. Ezeken a telepeken kiemelt figyelmet fordítanak az állatok jólétére és egészségre, valamint a megnyugtató környezet biztosítására.
Érdemes erről elbeszélgetni a gyerekekkel is, hogy már kiskorukban kialakuljon bennük a környezettudatos személet, s hogy állatvédelemre neveljük a következő generációt. Ne támogasd vásárlásoddal azokat a telepeket, ahol kíméletlen körülmények között tartják az állatokat! A HERZ Gála termékek 100%-ban megbízható, magyar gazdaságban, gondos nevelés mellett nevelt sertés húsából készülnek.
3. Vaj
Ha igazi vitaminbombát szeretnénk az asztalra tenni, érdemes különféle zöldséges krémekkel kísérletezni, ám ezeket nem minden gyermek fogyasztja szívesen... ha maradunk az egyszerűbb megoldásnál, válasszunk margarin helyett igazi vajat. Sőt, ma már olyan terméket is találunk, melybe magvakat kevertek - így csempészhetünk némi plusz vitamint a szendvicsbe, akár észrevétlenül is. ;)
4. Zöldség
Ahogy fentebb írtuk, érdemes a bio zöldségeket keresni a polcokon, ám ha maradunk a hagyományos kínálatnál, mindig nagyon alaposan mossunk meg mindent étkezés előtt. Szuperélelmiszernek számít a csíra, mellyel feldobhatjuk a legegyszerűbb szendvicset is: ez magas tápértékű, teljes egészében emészthető élelmiszer, mely jóval nagyobb koncentrációban tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, energiával tölt fel, és elképesztő módon véd a betegségekkel szemben. Élelmiszerbiztonsági szakértők szerint érdemes azonban néhány dologra odafigyelni - olvasd el a csírákról ezt a cikket: Csíra kisokos – nem árt az óvatosság.
9 egészséges és finom szendvicsötlet
1. Csíratenger
Hozzávalók:
- Magvas barna kenyér
- Magvas vaj
- Herz sonka
- Sajt
- Többféle csíra
- Ízesítésként ajvár (készen is kapható paprikakrém)
2. "Görög" szendvics
Hozzávalók:
- Olivás ciabatta
- Vaj
- Herz sonka
- Paradicsom
- Camembert sajt
- Olívabogyó
- Zöldsaláta
- Lucernacsíra
- Ízesítésként ajvár és pesto
3. Gombakrémes sonkás szendvics
Hozzávalók:
- Magvas buci
- Gombakrém (párolt gomba, fűszerek, tejföl és egy némi liszt hozzáadásával)
- Herz sonka
- Csíra, saláta, friss petrezselyem
- Pirított tökmag, napraforgómag
4. Halas szendvics
Hozzávalók:
- Rozskenyér
- Vaj
- Heringfilé paradicsomos szószban
- Zöldsaláta, vegyes zöldségek
5. Tonhalkrémes szendvics
Hozzávalók:
- Magvas bagett
- Tonhalkrém
- Herz sonka
- Mozzarella
- Olívabogyó
- Paradicsom, zöldségek, bébispenót levél
6. Virágos szendvics
Hozzávalók:
- Magvas rozskenyér
- Herz sonka
- Pesto
- Ehető virágsaláta
7. Gyümölcsös szendvicsek
Hozzávalók: amit csak szeret a család...
Kép: Trang Doan / Pexels
8. Vegetáriánus szendvicsek
Hozzávalók: amit csak szeret a család... pl.:
- Hummusz
- Gomba bacon
- Koktélparadicsom
- Jégsaláta
- Tökmag, napraforgómag, kesudió
9. Sajtos-tökmagos szendvics
Hozzávalók:
- Sajtos, tökmagos buci
- Magvas vaj vagy valamilyen zöldségkrém
- Herz sonka
- Csíra, zöldsaláta, zöldségek
További információ: https://herz.hu/hu/valassz-tudatosan
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)