Hagyományos töltött káposzta recept néhány apró trükkel
Hozzávalók:
- 1 fej savanyú káposzta (kb. 1,5 kg)
- 1 kg szálas savanyú káposzta
- 500 g darált sertéshús
- 100 g füstölt szalonna
- 150 g rizs
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- őrölt kömény
- római kömény
- fehérbors
- 2 babérlevél
- 300 g füstölt kolbász
- pici savanyúkáposzta-lé
- Só, bors ízlés szerint
- pici zsír
Kisebb trükkök a tökéletes ízért:
Szalonnás alap: Piríts egy kis füstölt szalonnát apróra vágva, és használd fel a kisült zsírt is a gombócok ízesítéséhez.
Pirított hagyma: még finomabb lesz a végeredmény, ha a hagymát nem nyersen adod a töltelékhez, hanem egy picit megpirítod előtte.
Fűszeres töltelék: A darált húshoz keverd hozzá a rizst, a pirospaprikát, az apróra vágott pirított hagymát és fokhagymát, majd hagyd állni 20 percig, hogy összeérjenek az ízek. Bátran kísérletezz a kedvenc fűszereiddel, és ne spórolj a köményfélékkel, ha különleges ízekre vágysz!
Kolbászos ízesítés: ha a füstölt szalonna mellett kolbászt is használsz, még gazdagabb ízeket kaphatsz.
Savanyúkáposzta-lé: A főzéshez ne csak vizet, hanem egy pici savanyúkáposzta-levet is használj. Nem szabad azonban túlzásba vinni, mert nagyon savanyú lesz a végeredmény.
Egy pici zsír: ha kész vagy a gombócokkal és minden hozzávalót beletettél az edénybe, valamint felöntötted vízzel, tegyél néhány kiskanál zsírt a víz tetejére, és szórd meg pirospaprikával. Amellett, hogy még gazdagabb ízeket kapsz, a zsír segít abban is, hogy könnyebben feloldódjon a pirospaprika.
Elkészítés:
A savanyú káposzta leveleit válaszd szét, és a vastag ereket vágd ki. A darált húsból készíts kisebb gombócokat a fűszeres töltelékkel, majd tekerd bele a káposztalevelekbe.
Rétegezd a hozzávalókat egy nagy edénybe, és öntsd fel vízzel, majd tegyél a tetejére egy pici zsírt és pirospaprikát.
Lassú tűzön főzd kb. 2 órán keresztül, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek.
Indexkép: Depositphotos.com
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)