Recept: Marhahúsos brokkoli wokban
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 400 g marhahús (pl. hátszín vagy lapos hátszín, vékony csíkokra vágva)
- 1 fej brokkoli (apró rózsákra szedve)
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 teáskanál gyömbér (frissen reszelve)
- 3 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál osztrigaszósz (opcionális, mélyebb ízért)
- 1 teáskanál méz vagy barnacukor
- ½ teáskanál szezámolaj (opcionális)
- 1 teáskanál keményítő (kb. 2 evőkanál vízzel elkeverve)
- 2 evőkanál étolaj (pl. napraforgó- vagy mogyoróolaj)
- Frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- Főtt jázminrizs vagy tojásos tészta a tálaláshoz
Elkészítés:
- A hús pácolása: A vékony csíkokra vágott marhahúst keverd össze 1 evőkanál szójaszósszal, a reszelt gyömbérrel és egy csipet borssal. Hagyd állni 10-15 percig.
- A brokkoli előkészítése: Egy lábasban forralj vizet, majd a brokkolit blansírozd 2 percig. Szűrd le és tedd félre.
- A hús pirítása: Egy serpenyőben vagy wokban hevítsd fel az olajat, majd nagy lángon pirítsd meg a marhahúst 2-3 perc alatt, amíg kérget kap. Szedd ki és tedd félre.
- A szósz elkészítése: Ugyanabban a serpenyőben dinszteld meg a fokhagymát, majd add hozzá a maradék szójaszószt, az osztrigaszószt, a mézet és a keményítős vízkeveréket. Keverd folyamatosan, amíg kissé besűrűsödik.
- Összeforgatás: Tedd vissza a marhahúst és a brokkolit a serpenyőbe, majd keverd jól össze, hogy mindenhol bevonja a szósz.
- Tálalás: Főtt jázminrizzsel vagy tojásos tésztával kínáld, és locsold meg egy kevés szezámolajjal.
Miért egészséges?
- Marhahús: Kiváló fehérjeforrás, amely segíti az izmok regenerálódását és energiát ad.
- Brokkoli: Tele van rosttal, C-vitaminnal és antioxidánsokkal, amelyek támogatják az immunrendszert.
- Gyömbér és fokhagyma: Erős gyulladáscsökkentő hatásúak, segítik az emésztést és fokozzák az anyagcserét.
Érdekesség:
A marhahúsos brokkoli az egyik legnépszerűbb ázsiai ihletésű gyorsétel, különösen az amerikai-kínai konyhában. A titok az egyszerű, de tökéletesen kiegyensúlyozott ízvilágban rejlik: a szójaszósz sós és umami ízei, a gyömbér frissessége és a brokkoli roppanós textúrája tökéletes harmóniát alkotnak.
Próbáld ki ezt az egyszerű, mégis ízekben gazdag fogást, és varázsold az ázsiai konyha hangulatát az otthonodba!
Nyitókép: Depositphotos
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)