Kreatív húsvéti sütik, desszertek
1. Csibe ischler
Hozzávalók: (4 személyre)
30 dkg liszt
25 dkg margarin
10 dkg darált mogyoró, vagy dió
10 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
1 kk. őrölt fahéj
1 db tojássárgája
1 csipet só
Fél citrom héja lereszelve
Töltelék: bármilyen lekvár, amit a család szeret (TIPP: málna- vagy áfonyalekvárral nagyon finom)
Bevonat: 60 dkg fehér csoki, étolaj, sárga ételfesték, dekor cukor darabok vagy sárga/piros marcipán
Elkészítés: A tészta hozzávalóit egy nagy tálba öntjük és összegyúrjuk. Amint összeállt egységes masszává, egy nagy cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük 20 percre.
Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagságúra, majd pogácsaszaggatóval (kisebb vagy nagyobb méretűvel, ízlés szerint) készítsük el a korongokat. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, előmelegített sütőbe, majd süssük 5-10 percig. Világos színű korongokat kell kapnunk, ha elkezdenének pirulni, azonnal vegyük ki a sütőből. Ha kihűltek, a korongok felét kenjük meg lekvárral, a többit pedig helyezzük a lekváros darabokra.
A fehér csokit vízgőzön olvasszuk fel, adjunk hozzá egy kevés olajat és a sárga ételfestéket. Amint felolvadt, mártsuk bele a korongokat, majd gyorsan helyezzük rá a díszítésül szolgáló dekor cukor darabokat, amíg a bevonat meg nem köt: sárga vagy piros marcipánból készítsünk egyszerű, háromszög alakú csőrt és kis, kerek szemeket. Ezután tegyük hűtőbe pár percre, amíg teljesen megdermed a sárga bevonat.
2. Húsvéti mascarpone-torta
Hozzávalók:
Piskótához:
6 tojás
6 ek. cukor
6 ek. víz
4 ek. olaj
6 ek. liszt
4 ek. kakaó
1 cs. sütőpor
Krémhez:
12 dkg mascarpone
2,5 dl habtejszín
10 dkg csokoládé
1 cs. habfixáló
Bevonat: marcipánmassza és répás (nyuszis, bármilyen) marcipánfigurák, mandula
Elkészítés: A tojáshoz hozzáadjuk a cukrot, majd 10 percig verjük habverővel. Ezután beleöntjük a vizet és az olajt. A lisztet elkeverjük a kakaóval és a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojásos masszához, és összekeverjük. Sütőpapíron, kerek tortaformában, 4-5-ös fokozaton 10-12 percig sütjük. Ha kihűlt, félbevágjuk. A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd ha már langyosra hűlt, összekeverjük a mascarponével. A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval együtt (mielőtt nekiállunk a sütésnek, a tejszínt pár órára a hűtőbe kell tenni). Ha kész, hozzáadjuk a csokis mascarponéhez és óvatosan elkeverjük. Ezzel a krémmel töltjük meg a tortát, a maradékkal pedig bevonjuk a piskóta tetejét és szélét is. Egy vékonyra kinyújtott marcipánlapot helyezünk a torta tetejére, arra pedig a tetszés szerinti, húsvéti marcipánfigurákat. A torta oldalát manduladarabokkal díszítjük.
3. Málnás, nyuszis muffin
Hozzávalók:
17 dkg liszt
3 tk. sütőpor
10 dkg cukor
6 dkg étkezési keményítő
1 dl joghurt
2 tk. citromlé
0,75 dl olaj
2 tojás
15 dkg málna
Díszítés: marcipánmassza (több féle színben)
Elkészítés: A lisztet elkeverjük a keményítővel és a sütőporral. A málnát botmixerrel pépesítjük, majd összekeverjük a cukorral, tojással, joghurral, citromlével és az olajjal. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd a muffinformákba öntjük a masszát. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük őket. A marcipánmasszát vékonyra nyújtjuk, kör alakú lapokat szaggatunk ki belőle, amivel beborítjuk a muffinokat. A maradék marcipánból egy kis kézügyességgel, pár perc alatt saját készítésű nyuszikat „gyurmázhatunk”.
Vidám színekből még szebb muffinokat készíthetünk:
4. Csibekeksz, nyuszikeksz
Hozzávalók:
250 g liszt
165 g margarin
65 g porcukor
15 g vaníliás cukor
2 db tojássárgája
1 kk. fahéj
Dekoráció: mazsola, dekor cukor, csokireszelék
Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, majd jól összedolgozzuk. A tésztát vékony lappá nyújtjuk, majd kiszaggatjuk a tetszőleges (nyuszis, csibés) formákat. Háztartási, konyhafelszerelési boltokban kaphatunk ilyen szaggatóformákat. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük 10 percig. Ezután kivesszük a sütőből, elkészítjük a díszítést mazsolából, dekor cukrokból vagy csokoládécsíkokból. Visszatesszük a sütőbe további 2 percre, és már kész is.
5. Vidám tavaszi, csokis muffin
Hozzávalók:
25 dkg liszt
2 tk. sütőpor
2 tojás
2,5 dl joghurt
10 dkg cukor
0,5 dl olaj
15 dkg csokoládé
Díszítés: zöld színű marcipán, dekor cukor darabok
Elkészítés: Összekeverjük a lisztet és a sütőport, a csokit pedig gőz fölött megolvasztjuk. A tojást felverjük a cukorral és az olajjal, hozzáadjuk a joghurtot és az olvasztott csokit. Belekeverjük a masszába a lisztes keveréket, majd a sütőformába öntjük. 20-25 percig sütjük. Végül elkészítjük a díszítést a marcipánból és a cukrokból: zöld színű csíkokból füvet készíthetünk, amibe színes marcipán tojásokat helyezhetünk.
Dekorálásnál nyugodtan engedd szabadjára a fantáziád! Megkenheted a muffin tetejét olvasztott csokival vagy mogyorókrémmel is, melyre csokitojásokat helyezel (ha már Húsvét, akkor nyuszi és tojás minden mennyiségben!). Esetleg készíthetsz papír és fogpiszkáló segítségével különféle vicces üzeneteket, amiket aztán a muffonokba szúrsz.
6. Egyszerű ünnepi torta
Hozzávalók:
Piskótához:
6 tojás
6 ek. cukor
6 ek. víz
4 ek. olaj
6 ek. liszt
4 ek. kakaó
1 cs. sütőpor
Krémhez:
400 ml tejszín
200 g tetszőleges ízű csokoládé
Díszítés:
csoki- vagy marcipántojások, reszelt csokoládé
Elkészítés: A tojáshoz hozzáadjuk a cukrot, majd 10 percig verjük habverővel. Ezután beleöntjük a vizet és az olajt. A lisztet elkeverjük a kakaóval és a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojásos masszához, és összekeverjük. Sütőpapíron, kerek tortaformában, 4-5-ös fokozaton 10-12 percig sütjük. Ha kihűlt, félbevágjuk. A tejszínbe belereszeljük a csokit, majd 1 órára hűtőbe tesszük. Választhatunk tej- vagy étcsokoládét, esetleg töltöttet – pl. eper- vagy narancskrémmel töltött csokit, nagyon jól kijön a gyümölcs íze a krémben. 1 óra múlva habverővel felverjük addig, amíg krémes állagú nem lesz. Ezután azonnal ki kell kapcsolni a habverőt, különben össze fog esni a tejszín. Ha kész, ezt a krémet kenjük a két lap közé, valamint a torta tetejére és oldalára is. Végül csoki forgácsot szórunk rá, majd a marcipántojásokkal díszítjük.
7. Csibék csoki kehelyben
Hozzávalók:
2 tábla csokoládé
2 ek. olaj
marcipánfigurák
Elkészítés: A csokit gőz fölött megolvasztjuk, közben hozzákeverjük az olajt. Belemártunk egy megtisztított, felfújt lufit, majd megvárjuk, amíg a csoki megköt rajta. Ezután a lufit kipukkasztjuk, és kész is a saját kis kelyhünk! Ha fehér helyett tej- vagy étcsokoládét használunk, és zöld színű marcipándarabokat is teszünk bele, akkor még jobban hasonlít majd a végeredmény egy húsvéti kosárkára. Beleültetjük a marcipánfigurákat, majd elégedetten zsebeljük be a vendégek bókjait az ötletes és finom desszertünk jutalmaként :).
8. Húsvéti színes fánk
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 kk. só
2,5 dkg élesztő
3 dl tej
4 ek. cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 db tojássárgája
5 dkg margarin
Díszítés: 2 tábla étcsokoládé, dekor cukor
Elkészítés: A tejet langyosra melegítjük, beleszórunk 1 ek. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd meleg helyen letakarva felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval, a maradék cukorral és vaníliás cukorral, majd a felfutott élesztős tejet, végül a tojássárgáját és a margarint is hozzáadjuk. Összegyúrjuk, majd 1 órán át pihentetjük, amíg a duplájára kel a tészta. Ha megkelt, 1 cm vastagságúra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kis korongokat készítünk belőle. A korongok közepén mélyedést készítünk az ujjunkkal (vigyázzunk, hogy ne lyukasszuk át teljesen). 10 percig kelni hagyjuk a korongokat, majd bő, forró olajban kisütjük közepes lángon. Eközben a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, a megsült fánkokat pedig belemártjuk. Amíg még nem kötött meg a csoki, megszórjuk dekor cukorral, vagy bármi mással, amit szeret a család (pl. kókuszreszelék).
Kép: Nemanja_us / Pixabay
9. Húsvéti torták
Hozzávalók:
Piskótához:
6 tojás
6 ek. cukor
6 ek. víz
4 ek. olaj
6 ek. liszt
4 ek. kakaó
1 cs. sütőpor
Krémhez:
400 ml tejszín
200 g tetszőleges ízű csokoládé
Elkészítés: Ez a piskóta nem esik szét, könnyen formázható, így bármilyen tortát készíthetünk belőle. A tojáshoz hozzáadjuk a cukrot, majd 10 percig verjük habverővel. Ezután beleöntjük a vizet és az olajt. A lisztet elkeverjük a kakaóval és a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojásos masszához és összekeverjük. Sütőpapíron, 4-5-ös fokozaton 10-12 percig sütjük. Ha nagyobb tortát készítünk, akkor ezt a mennyiséget kétszer kell megsütni. Ha kerek tortát szeretnénk, akkor kerek formában süssük. A tojás és a nyuszi alakú tortához egy sima, sütőpapírral kibélelt tepsit használjunk, amiből aztán kivághatjuk a formákat. A bárányos tortához két adag piskóta szükséges, az első lesz az alap, a másodikból és a levágott darabokból pedig elkészíthetjük a fejet és a bárány testének felső részét. Az egymásra épülő részeket krémmel tapasszuk össze, a bárány arcát és füleit viszont fogpiszkálóval kell majd hozzátűznünk a fejhez – csak el ne felejtkezzünk tálalás előtt a fogpiszkálók eltávolításáról! Ha kész a bárány forma, kenjünk meg a krémmel, majd szórjuk meg fehér csoki reszelékkel. Az arcát díszítsük kis tojásokkal. A nyuszis tortát ugyanígy dekorálhatjuk bármivel, amivel szeretnénk. A másik két torta díszítéséhez marcipánbevonót használjunk – a marcipántömböt nyújtsuk vékonyra, majd vonjuk be vele a tortát. Eltérő színű marcipánból készítsük el a masnit és az egyéb dekorációt, ami csak eszünkbe jut (pöttyök, stb.).
Krém elkészítése: A tejszínbe belereszeljük a csokit, majd 1 órára hűtőbe tesszük. Választhatunk tej- vagy étcsokoládét, esetleg töltöttet – pl. eper- vagy narancskrémmel töltött csokit, nagyon jól kijön a gyümölcs íze a krémben. 1 óra múlva habverővel felverjük addig, amíg krémes állagú nem lesz. Ezután azonnal ki kell kapcsolni a habverőt, különben össze fog esni a tejszín. Ha kész, ezt a krémet kenjük a két lap közé, valamint a torta tetejére és oldalára is.
10. Csibefagyi
Ha nincs kedved órákon át állni a konyhában, de szeretnél egy kis húsvéti hangulatot csempészni a desszertbe, vegyél citrom, vanília, vagy bármilyen más világos színű fagyit és dekorációs cukrokat, tejszínhabot. A fagyi legyen a kiscsibe, a csőre, szeme marcipán vagy csokidarabok - Ezekkel díszítsd a fagyit, biztos, hogy nagy sikere lesz majd!
Sok színes, finom édességet, kellemes készülődést kívánunk!
Melyiket kóstolnád meg?
Képek: Cukorfalat
Indekép: Depositphotos.com
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)