A hatálybalépéskor a rendelet előírásainak nem megfelelő, forgalomban lévő élelmiszerek a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejük végéig, de legfeljebb a hatálybalépés után tizenkét hónapig árusíthatóak.
A rendelet hatálya azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként a fogyasztónak szánnak. Az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra nem vonatkozik a szabályozás.
A rendelet értelmében tilos lesz olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. A feldolgozott, több összetevőből álló élelmiszerek esetében, amelyek összes zsírtartalma kevesebb, mint 20 százalék, a transzzsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 4 grammot. Ha az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb, mint 3 százalék, annak 100 grammjában maximum 10 grammot tehet ki a transzzsírsavak mennyisége.
A rendelet értelmében a fővárosi és megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságainak az élelmiszerek transzzsírsav tartalmára vonatkozó ellenőrzések eredményéről negyedévente jelentést kell készíteniük. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnek (OÉTI) pedig adatbázist kell kialakítania a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszer transzzsírsavtartalmára vonatkozó mérési adatokból. Az OÉTI-nek emellett felmérést kell készíteni a lakosság transzzsírsav beviteléről, továbbá figyelemmel kell kísérnie, hogy a rendelet hatására hogyan változtatják meg az érintett élelmiszerek összetételét.
Az élelmiszer előállítója, illetve import élelmiszer esetében az első magyarországi forgalmazónak nyilvántartást kell vezetnie, amelyben szerepelnie kell az alapanyagok transzzsírsav tartalmának, különös tekintettel az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra, amelyeket az előállító a végső fogyasztó számára átadott vagy értékesített élelmiszer előállításakor összetevőként felhasznál vagy az előállítási technológia során alkalmaz.
A rendelet a Magyarországon forgalomba hozott élelmiszerekre terjed ki.
Az új előírásoknak nem kell megfelelnie azon a végső fogyasztó számára előállított, illetve forgalomba hozott élelmiszereknek, amelyeket az Európai Unió valamely tagállamában vagy Törökországban állítottak elő, illetve hoztak forgalomba. Szintén nem érinti a szabályozás azon élelmiszerek körét, amelyet az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes valamely EFTA-államban állítottak elő az ott irányadó előírásoknak megfelelően, feltéve, hogy az irányadó előírások a fogyasztók egészségvédelme tekintetében az e rendeletben meghatározottal egyenértékű védelmet nyújtanak.
Megjelent az élelmiszerek transzzsírsavtartalmát szabályozó rendelet |
MEGOSZTOM A FACEBOOKON! |
Hozzászólások |
Nem érkezett még hozzászólás. |
Kapcsolódó cikkek:
Szigorúbb szabályok az egészséget veszélyeztető élelmiszerek ellen
Az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerben (ekáer) az élelmiszerekre szigorúbb szabályok vonatkoznak, amitől a visszaélések hatékonyabb kiszűrésért reméli a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
A magyar lakosság többsége nem a legolcsóbb árucikket választja egy felmérés szerint
A magyar lakosság saját bevallása szerint nagyon árérzékeny, az NRC piackutató friss felmérése szerint azonban csak a vásárlók negyede választja valóban a legolcsóbb árucikket szinte minden termékkategóriában.
Újabb négy élelmiszeripari cég nem reklámoz gyerekeknek
További négy élelmiszeripari nagyvállalat - a Bonbonetti, a Burger King, a FrieslandCampina és a McDonald`s Magyarország - csatlakozott az EU Vállalás magyar platformjához, vállalva, hogy nem hirdetik termékeiket olyan médiaközönségnek, amely legalább 35 százalékban 12 évesnél fiatalabb gyermekekből áll.
Egy korgógyomrú nyugdíjas elmélkedései!
Ül a legnagyobb kisebbség, a nyugdíjasok képviselője, egy kellemesen 15 fokra temperált szobájában, az idei, trendi viselet szerint beöltözve: síruha plusz két pokróc, alatta egy marék kifizetetlen számla, hogy onnan is melegítse valami.
Ünnep utáni nagytakarítás!
Nem, nem! Most nem takarítunk a szó szoros értelmében, csak a kamrában, kamraszekrényben, hűtőben és a mélyhűtőben végzünk nagytakarítást, avagy a túlvásárlás maradékait használjuk fel. Ezt azért érdemes, mert akkor nem a szemétbe kerül a pénzünk, hanem ilyenkor január közepén, azt hiszem nemcsak nekem, de másnak is "templom egere" érzése van.
Mossál kezet, nem halsz bele!!!
Tóth Krisztina, a Mikróbaj Élelmiszer-biztonsági Egyesület elnökének közleménye.
Fontos tudnivalók az élelmiszerek minőségéről
A Magyarországon forgalmazott, csomagolt élelmiszereket kötelezően magyar nyelven megfogalmazott, jól olvasható jelöléssel kell ellátni.