A húsfogyasztás oka legnagyobb részben a helyi tradíció, hazánk hagyományos ételei, melyek az állati eredet? összetev?knek köszönhet?en válnak táplálóvá. Néhány évtizeddel ezel?tt, amikor még kemény fizikai munka árán teremthettük el? napi betev?nket, szükséges volt ez a fajta táplálkozás. Azonban ma már a dolgozó réteg legnagyobb része szellemi munkát végez, így a hagyományos táplálkozás inkább hátrányára válik; elhízáshoz, magas vérnyomáshoz vezethet. Indiában, és több más országban már rég felfedezték a vegetariánus étkezés el?nyeit; a rostban, vitaminokban gazdag zöldségb?l és gyümölcsökb?l álló étrend szinte az összes elvesztett vitamint és ásványi anyagot pótolja, emellett a magas zsírtartalmú húsételekkel szemben nem emeli a vér koleszterin szintjét.
Érvek a vegetarizmus mellett
Az emberi test anatómiája szerint alapvet?en nem tartozunk a ragadozók csoportjába. Ezt bizonyítja többek között az a tény, hogy képtelenek vagyunk (lelkileg és fizikailag egyaránt) a nyers hús fogyasztására. Az emberszabású majmokéhoz hasonlóan hosszú emészt?rendszerrel rendelkezünk, emellett az ember fizikai felépítése nem hasonlít a ragadozó állatokéhoz. Szervezetünk leginkább gyümölcsök, gabonafélék fogyasztására alkalmas, ezért a túlzott húsfogyasztás számtalan problémát okozhat. Tudósaink egyetértenek abban, hogy el?deink táplálkozását szinte kizárólag a gyümölcs- és gabonafogyasztás jellemezte.
Ma már nem csak el?deink tapasztalata bizonyítja a húsfogyasztás káros hatásait. Egyre több tudós foglalkozik az emberi táplálkozás rejtélyeinek feltárásával. Amerikai kutatók vizsgálati eredményei szerint a húsfogyasztás elhagyása egyáltalán nem káros az egészségre, s?t, javíthatja azt. A vegetariánusok körében ?rostdús táplálkozásuk, s a magas antioxidáns- és vitaminbevitel miatt- sokkal kevesebb magas vérnyomással, szív-és érrendszeri problémával küzd? beteg található, emellett a daganatos betegek száma is kevesebb.
A húsban található nagy mérték? fehérje és zsír számtalan betegséghez, többek között érelmeszesedéshez, agyvérzéshez vezethet. A fehérje legnagyobb részét nem tudja megemészteni az emberi szervezet, így a lebomlása során keletkez? méreganyagok még hosszú ideig a szervezetben maradnak. Az emberi szervezet számára sokkal több hasznos anyagot tartalmaznak a még él? táplálékok, mint a h?kezelt ételek. Talán éppen ezért Amerikából már el is indult útjára a legújabb diéta divathullám: a nyersevés. A zölségek nyersen történ? elfogyasztása roppant hatásos fogyókúra, azonban az állandó rostanyagban gazdag táplálkozás, annyira felgyorsíthatja az anyagcserét, hogy pár héten belül a szervezet (az elégtelen energiabevitel, és a az elégtelen tápanyagfelszívódás miatt) teljesen legyengülhet. Ezért ha valaki a vegetáriánus életmód mellett dönt roppant mód figyelnie kell, hogy táplákozása változatos legyen, ne terhelje meg szervezetét és biztosítsa számára a létfontosságú ásványi anyagokat.
A zöld élet el?nyei és hátrányai
Egyre több, állatok fogyasztásával terjed? betegségr?l hallunk nap mint nap. A madárinfluenza és a kergemarha-kór egyaránt megrémiszti a húsfogyasztó lakosságot. Azonban kevesebb információ kerül napvilágra a zöldségek- és gyümölcsök által tartalmazott káros anyagokról. A m?anyag csomagolásban megvásárolható mirelit, vagy tartósított zöldségek, a boltokban kapható dzsemmek többsége is tartalmazhat egészségre káros összetev?ket.
Az egészséges táplálkozás követ?it nehéz feladat elé állítják az élelmiszergyártók. A hangzatos szlogenekkel reklámozott termékek többsége számtalan ízfokozót, tartósítószert és színezéket tartalmaz, nem beszélve a termesztés során használt nitrátról. A nem csak zöldséget fogyasztó emberek körében csak ritkán érzékelhet? a káros anyagok hatása, hiszen csupán kis mennyiség kerül a szervezetbe. A kizárólag zöldségeken és gyümölcsökön él? vegetariánusok számára azonban komoly problémát is jelenthetnek az adalékanyagok.
A növények termesztése során használt m?trágya több-kevesebb nitrátot tartalmaz, melynek maradványai a zöldségekben megmaradnak. Egyes növényekben raktározó részeiknek köszönhet?en több nitrát halmozódik fel. Ezek közé tartozik a répa, sóska, illetve a cékla és karalábé is. A nitrátból az emésztési folyamat során rákkelt? nitrozamin keletkezhet. Az éretlen növények is tartalmazhatnak káros anyagokat. Ezek, mint például a szalanin: mérgezést okozhatnak, melynek tünetei keringési és légzési zavarok lehetnek.
Mindent összevetve a gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék fogyasztása igazán el?nyös és egészséges, s a rostokban gazdag táplákozás fontos azok számára is, akik mégsem tudnak lemondani a hús örömeir?l. Az ellen?rzött min?ség? termékek nem tartalmaznak káros anyagokat, ugyanakkor segítséget nyújtanak az elveszett vitaminok pótlásában. A magas élelmiszerrost és vitaminbevitel, az alacsonyabb koleszterint tartalmazó étrend hosszabb, egészségesebb életet biztosítanak.
Egészséges étrend: vegetariánus koszt? |
MEGOSZTOM A FACEBOOKON! |
Kapcsolódó cikkek:
Kihagyhatatlan csirke
Regenor kúrám során rengeteg új recept pattant ki a fejemből, hiszen le voltam tiltva egy csomó dologról, mint például a krumpli, a rizs, a gyümölcsök, az édességek, a tejtermékek és még sorolhatnám. Rákényszerültem hát, hogy magam találjam ki, mit mivel ehetek és hogyan főzhetem meg a megengedett dolgokat még ízletesebben.
Három boldogságfokozó módszer, ami jól alkalmazható karanténban is!
A mentális egészség karbantartása és fejlesztése mindig nagyon lényeges feladat. Az ilyen pandémiával és karanténnal terhelt időszakban pedig különösen fontos, hogy odafigyeljünk lelki jólétünkre, hogy a stresszes időszakokban is jól érezzük magunkat a bőrünkben, és hogy a helyzetünkből adódó problémáinkkal sikeresen megküzdjünk. A pszichológiában ismert több olyan boldogságfokozó technika, aminek rendszeres gyakorlása jótékony hatással van a testi-lelki egészségünkre. Most a teljesség igénye nélkül kiválogattunk hármat, ami karantén idején is jól használható.
Egészségnevelés minden életkorban
Manapság az interneten egyre több cikk található arról, hogy a kisgyermekek mennyire fogékonyak, milyen módon rögzítik, szívják magukba a tudást. Egészségnevelés szempontjából 0-4 éves korig tart a későbbi életünkre nézve a legmeghatározóbb korszak:
Belső és külső egyensúlyod gyakorlati eléréséhez
Szeretnéd test, lélek, szellem részeidet egységbe hozni magadon belül és kívül egyaránt és ennek következményeit megtapasztalni? Egy harmonikusabb életet élni, ezáltal jobban áramolni és teremteni a hétköznapokban?
Hogyan előzhetők meg az őszi-téli megfázások? - A gyermekorvos kincset érő tanácsai
Hogy készíthetjük fel gyermekeink szervezetét a hűvös, megfázásos időszakra? Gyermekorvos szakértőnk válaszol.
Testi, szellemi, lelki fitnesz nagyiknak
Sokat írunk-beszélünk családról, nevelésről, egészségről, betegségről, annak megelőzéséről, de leginkább fiatalok, gyermekek vonatkozásában. Ez nagyon fontos nekünk, nagyszülőknek is, hiszen ők a mi szemünk fényei, legdrágább kincsei.
A jó alvás segíthet a fogyásban is
Belevágott az életmódváltásba, de nem akarnak olvadni a kilók?
Téli bűnbeesés bűntudat nélkül
Tudta, hogy a nassolás pozitív hatással is lehet az egészségünkre, hogy ha mértékletesen és a megfelelő alapanyaggal tesszük? Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa szerint a legjobb választás a vitamin raktárak feltöltésére a téli időszakban az olajos magvak, valamint az aszalt és szárított gyümölcsök, hiszen jóval kevesebb nyers gyümölcs és zöldség áll rendelkezésünkre, mint a melegebb hónapokban.