Ezt tedd, ha penészes élelmiszerrel találkozol!
Kékes, zöldes, fehéres, feketés, vagy éppen rózsaszínes. A penész különböző formákban jelenhet meg a különféle élelmiszereken.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége összegyűjtötte, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek még menthetők, és melyek azok, amelyeket mindenképpen ki kell dobnunk.
"A penész mikroszkopikus gombákból áll, amelyek növényi vagy állati szöveteken, élettelen anyagokon telepszenek meg" - írják szakmai kiadványukban.
Menthető penészes élelmiszerek
- Ha a gyümölcs vagy zöldség keményebb állagú, akkor a felülfertőződés megelőzése érdekében legalább 2,5 centimétert érdemes levágni a penészes folt körül. A többit el lehet fogyasztani, ugyanis a keményebb állagú ételbe nem tud annyira behatolni a penész.
- A kemény sajtok esetében is 2,5 centimétert javasolnak levágni a folt körül. Figyeljünk rá, hogy a penész ne érintkezzen a sajttal, illetve hogy új fóliába csomaguljuk vissza a terméket!
- A téliszalámi és szárazon pácolt sonka esetében természetes a penészes felszín, elég, ha ledörzsöljük róla. Ha fehér penészt látunk kolbászon vagy szalámin, nyugodtan karparjuk le és fogyasszuk el az élelmiszert. Zöld penész esetén azonban mindenképp dobjuk ki, így már állatnak sem adható!
Kidobandó penészes élelmiszerek
- Ha a lágy sajton (például roquefort, gorgonzola, brie, camembert) olyan foltot észlelünk, ami nem nemespenész, már ne együk meg, hanem dobjuk ki. Ezek ugyanis a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek. Ráadásul a lágy sajtokban nemcsak a penészgomba, de a baktériumok is elszaporodhatnak. Ez igaz a joghurtokra és a tejfölökre is.
- Ha a gyümölcs vagy zöldség puha állagú és penészes, akkor szintén nem elég levágni a folt körül, ezt már ki kell dobni.
- A lekvárokból sem ajánlott eltávolítani a penészes részt, és megenni a többit.
- A virsliben, löncshúsban, főtt és sült húsokban is hamar elterjedhetnek a baktériumok is a penészgomba mellett, ezért ezeket is ki kell dobni, ha penészesek.
- Igaz ez a rakott ételekre, a sült zöldségekre, a tésztára is.
- Ami pedig a kenyeret illeti: nem elég ezt sem csak körbevágni, ugyanis az étel mélyebb rétegeit is behálózza ilyenkor a penész, ahogy a többi lyukacsos-szivacsos élelmiszerben is.
A higiéniai útmutatóról bővebben itt tájékozódhatunk.
Indexkép: Dimitris Vetsikas képe a Pixabay-en
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)