Amikor fogyasztani kezdjük az ételünket, előbb meg kell rágnunk, amely egy mechanikai folyamat, fontos, hogy az ételek előbb kellőképpen elő legyenek készítve. Ezután következik az enzimek munkája. A nyálunk előkészíti a folyamatot és a környezetet, hogy az enzimek lebontsák a bevitt táplálékot. A gyomorsavban pedig szinte minden feloldódik, majd innen folytatja a már megemésztett táplálék az útját, a következő állomás a vékony-, majd a vastagbél.
De mi történik, ha lenyeljük a rágógumit? Ez a termék nem arra lett kifejlesztve, hogy megegyük, így gyakorlatilag emészthetetlen. A rágó alapja szintetikus gumi, pont olyan, amiből az autók gumijait, vagy a kosárlabdát készítik.
Így tehát amíg az enzimeink képesek lebontani a rágógumiban található cukrokat, növényi zsírokat, térfogatnövelő szereket, addig a kaucsukkal nem tudnak mit kezdeni. Még a gyomorsav is képtelen bármit tenni, ezért a lenyelt rágó egy része mindig túléli, és természetesen a végén kiürül a széklettel.
Forrás: filantropikum
Fotó: bykst/pixabay
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)