Vajon mit mondhatnék nekik?
Segítségemre vannak azok a klinikai vizsgálatok, amelyeket több neves orvosi lapban közöltek. A kakaóbabból előállított csemegének nagyon sok tulajdonságát vizsgálták. Az elmúlt évben vezető amerikai szaklapban foglalták össze az eredményeket. Azt a meglepő eredményt kapták, hogy azokban az országokban, ahol a csokoládéfogyasztása viszonylag magas, ott a Nobel díjasok száma is lényegesen több mint azokban, ahol ezt a csemegét nem fogyasztják (1. ábra). Az adatokat analizálva valóban összefüggés mutatkozik a szellemi teljesítményt kifejező Nobel díjasok száma és a lakosság csokoládéfogyasztása között. Azonban némileg elbizonytalanodtam, amikor kis hazánkat kerestem ezen az összeállításon és egyáltalán nem találtam. Először azzal hitegettem magam, hogy kis ország a miénk, ezért nem is került a vizsgáltak közé. De nem így van ám!
![]() |
1. ábra |
Az ábrán hazánknál sokkal kisebb országok is szerepelnek. Kezdeti meglepetésemet a felháborodás váltotta fel, ezért a folyóirat főszerkesztőjének írtam, aki azzal magyarázta az eredményt, hogy az általam megnevezett Nobel díjasokat (pl. Szent-Györgyi Albert professzort és másokat) az USA kitüntetettjei közé számolták! Megrendült a bizalmam a lapban és a kutatási témában, ezért tovább kutakodtam és legalább a csokoládéra vonatkozóan kedvező adatokat találtam.
A keserű csokoládé sok fontos biológiai anyagot tartalmaz, ezek közül csak a legfontosabbak:
- Triptofán: essszenciális aminosav, amely több fontos hatással rendelkezik. A leglényegesebb, hogy szerotonin nevű anyag képződik, amelynek meghatározó szerepe van a közérzetünk, hangulatunk alakulásában. A csokoládé viszonylag gyorsan felszívódik és a belőle képzett szerotonin egyértelmű hangulatjavító. Önmagában a depressziót nem szünteti meg, és nem pótolja a szerotonin képződésre ható gyógyszereket, de sokat segít az életvitelünkben és a stressz leküzdésében.
- Feniletilamin: az endorfinok forrása, amely a köztudatban is az ún. boldogság-hormonok közé sorolnak.
- A folsav és a B12: kedvező a hangulat az éberség létrejöttében, de a folsav magzatvédő vitaminként is fontos. Ráadásul a folsavnak jelentős szerepe van a szív és érrendszeri betegségek megakadályozásában az ún. homocisztein képződésének befolyásával.
- Magnézium: általában más nyomelemmel együtt jelentős a szív ritmusának szabályozásában, a premenstruációs tünet együttes és a migrén megelőzésében és gyógyításában.
- Polifenolok: szabad gyökfogók és ennek révén gyulladáscsökkentő hatásuk is van.
Mennyi keserű csokoládét fogyaszthatunk?
A túlzások ebben az esetben is károsak, a napi 50-100 g keserű csokoládé fogyasztása előnyös lehet.
Melyek a kedvező hatásai:
- Javítja a szellemi működést, a kognitív (tanulási) funkciókat (ezt mutatják a Nobel díjasokra vonatkozó megfigyelések is).
- Segít a stressz leküzdésében, anti-depresszív hatása van.
- Csökkenti a vérnyomást.
- Jelentősen mérsékli a trombózis hajlamot, a szívinfarktus előfordulását.
- Előnyös a pajzsmirigy autoimmun betegségei és a csökkent pajzsmirigyműködés tüneteinek leküzdésében.
- Javít az anyagcsere értékeken, csökkenti a koleszterinszintet, javítja az inzulin érzékenységet (ez természetesen nem vonatkozik a cukorra, csak a valóban keserű csokoládéra!).
Tehát, kedves keserű csokoládé kedvelők! A mérsékelt fogyasztást nem kell meggyónniuk, jóllehet - sajnos - receptre felírni nem áll módomban.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)