Néhány hónapja egy új vizsgálati módszert próbáltam ki egyik vendégemmel. Különböző bélpanaszok miatt vérvizsgálatot javasoltam részére, amiből ételallergiára derülhet fény, illetve ajánlottam a Food Detective élelmiszer intolerancia gyorstesztet, amivel megtudhatnánk, hogy milyen élelmiszerekkel szemben alakult ki a szervezetében érzékenység.
Nagyon tetszett ez az (számomra új) eljárás, így most erről szeretnék írni, ezt a tesztet szeretném egy kicsit részletesebben bemutatni. Immunológusoktól előre is elnézést kérek, ha helyenként esetleg nem teljesen pontosak a szakkifejezések. Igyekeztem úgy fogalmazni, hogy az egyszerű földi halandók, mint amilyen én is vagyok, megértsék a leírást.
„Ami az egyik embernek étel, az lehet, hogy a másiknak erős méreg.”
Teljes körű élelmiszer intolerancia vizsgálat
Emberek milliói szenvednek élelmiszer intoleranciától, egyre több embernél jelentkezik a krónikus élelmiszerérzékenység. Az IgG-mediált élelmiszer intolerancia tünetei azonban - az azonnali reakciójú IgE-mediált allergiával ellentétben - csak néhány nap késéssel jelennek meg: általános levertség, súlyproblémák, fáradékonyság, fejfájás, szisztémás gyulladások.
Eddig csupán a „kizárásos” diéta volt az egyetlen módszer, amivel az étel-intolerancia „kimutatható” volt. A Food Detective segítségével most 45 percen belül megbízható eredményt kaphatunk. A specifikus IgG mérésével az immunválaszt kiváltó élelmiszerek gyorsan kizárhatók az étrendből, ami után a panaszok általában megszűnnek.
A Food Detective egy IgG alapú élelmiszer intolerancia kimutatására szolgáló otthoni egyszer használatos teszt. Segítségével 54 féle élelmiszer fehérjekomponensére való érzékenységet lehet kimutatni, pl. gluténérzékenység, tojás-, tej-, élesztőintolerancia.
Használata egyszerű, az eredmény 45 percen belül leolvasható.
Mi a különbség ételallergia és ételintolerancia (ételérzékenység) között?
Az allergiavizsgálat és intolerancia vizsgálat során más-más immunanyag alapján tesztelik az emberi vért.
Az allergia során az ún. IgE-típusú mérést használják.
Az IgE nevű antitest az allergének és a paraziták elleni védelemben vesz részt. A vérben nagyon alacsony koncentrációban található meg, de az allergiában, szénanáthában, ekcémában vagy asztmában szenvedőknél magasabb a szintje. Ez a magas érték azonban nemcsak az allergia jelentkezésekor mérhető, hanem parazitafertőzés vagy rákos megbetegedésnél is. A speciális IgE vizsgálatok a különböző eredetű táplálékallergiákra szűrhetnek rá.
Az ételallergia esetében az immunrendszer tévedésből veszélyes anyagnak gondolja a bevitt élelmiszer valamely alkotóelemét, és a szervezet védelmének céljából elkezd ellenanyagot (hisztamint) termelni.
A válaszreakció rendszerint közvetlenül az élelmiszer elfogyasztása után fellép. Elsőként az ajkakat, nyelvet, szájüreget, torkot érinti. Ritkábban csak órákkal később jelentkezik, és elsősorban a gyomrot és bélrendszert érinti.
Az élelmiszerérzékenység esetében viszont az ún. IgG anyagot vizsgálják (fehérje-alapú vizsgálat, az élelmiszer fehérjetartalmára való érzékenységet teszteli).
Az IgG antitest szintén fertőzésekkor szaporodik fel a vérben, és a kórokozókkal való harcban használja a szervezet. Ez az egyetlen olyan immunglobulin, amely az emberi méhlepénygáton is képes áthatolni, így az anyából átkerülhet a magzatba. Ez nyújtja az első fontos védelmet a fertőzésekkel szemben, illetve részt vesz a sejtek által közvetített védelemben is. Fontos szerepe van az élelmiszerek okozta érzékenységi reakciókban.
Élelmiszerallergia esetén a tünetek nagyon gyorsan, akár fél órán belül jelentkeznek. Ezzel szemben az intoleranciánál több idő kell a tünetek megjelenéséig, több nap, vagy akár több hét, hónap.
Az állami orvosi ellátásban általában csak ételALLERGIÁt vizsgának,
és nem érzékenységet, lefordítva: csak IgE alapú vérvizsgálatot végeznek, nem IgG alapút.
Milyen következtetéseket lehet levonni a teszt végeredményéből?
Fontos megjegyezni, hogy a teszt nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, és nem diagnosztizálásra szolgál. A Food Detective egy kiemelten hasznos otthon használható gyorsteszt annak érdekében, hogy kiszűrhessük, mely étel vált ki szervezetünkben érzékenységet.
Tünetek, melynek oka az ételintolerancia lehet:
- puffadás
- migrén
- hasmenés
- súlyproblémák
- bőrtünetek
- irritábilis bélszindrómához hasonló tünetek
- kóros elhízás
- depresszió
- Később ízületi vagy izomfájdalom is megjelenhet
- Ingerlékenység, fáradékonyság, gyengesé
- menstruációs problémák
A Food Detective az alábbi élelmiszerek fehérjekomponenseire tesztel:
alma | fehér hal mix | kukorica | sertéshús |
bárányhús | fekete ribizli | mandula | szójabab |
brazil dió | fokhagyma | marhahús | tea |
brokkoli | földieper | narancs és citrom | tehéntej |
burgonya | földimogyoró | oliva | teljes tojás |
búza | glutén | paprika mix | tonhal |
csirkehús | gomba | paradicsom | uborka |
dinnye mix | grapefruit | póréhagyma | zab |
dió | gyömbér | rák és kagyló mix3 | zeller |
durum búza | kakaóbab | répa | zöldség mix |
édesvízi hal mix | káposzta | rizs | |
élesztő | kesudió | rozs |
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)