Fertőzések
Egy hányással és hasmenéssel járó fertőzés nagyon kellemetlen tud lenni az egész család számára. Különösen akkor, ha gyermekünk is érintett. Egy teljes nyaralást is tönkretehet, ha például nem megfelelő helyen vásárolunk ételt, aminek a színe, íze, állaga már megváltozott, vagyis megromlott. Ahhoz, hogy ezeket a fertőzéseket elkerüljük, nagyon fontos odafigyelni az élelmiszerbiztonságra: a megfelelő étel kiválasztására, tárolására és felhasználására. A következőkben többek között arról lesz szó, hogy ezeket hogyan tudjuk megvalósítani.
Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról
Fagylaltmérgezés
Nyáron az egyik legkedveltebb édesség a fagylalt. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy cikkében azt írja, hogy a ,,fagylalt összetétele (magas folyadék-, fehérje tartalma, és más gyorsan romló összetevők) miatt kiváló táptalaja a gyomor-bélrendszert megbetegítő baktériumoknak. Csomagolatlan, ezért könnyen szennyeződhet (például cseppfertőzéssel, piszkos kéztől, adagolókanáltól, díszektől, környezetből). Állandó hűtést igényel, néhány °C fok hőmérséklet-emelkedés a felületén olvadáshoz, gyors romláshoz, baktériumok fokozottabb szaporodásához vezethet.”
A NÉBIH ezért azt javasolja, hogy csak megbízható helyen vásároljunk fagylaltot és jégkrémet, ha pedig otthon készítenénk, akkor fokozottan ügyeljünk a higiéniára.
Ha ugyanis nem megfelelő terméket vásárolunk, akkor akár fagylaltmérgezésünk is lehet. Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője azt mondja, kánikulában jobb választás lehet a víz alapú fagylalt a tejalapúval szemben.
”A vizes fagylaltok kevésbé romlandóak, mint a tejalapúak. Ha azonban például jön egy áramszünet, akkor a nagy melegben könnyen és gyorsan mindkét fajta megromolhat.”
Megelőzés
A legnagyobb hangsúlyt tehát a megelőzésre kell helyezni.
Forralás
”Babáknál általában is fontos, de a kánikulában még inkább, hogy amiből eszik, azt forralással fertőtlenítsük. Legyen szó a cumisüvegekről vagy a poharáról, tányérjáról, evőeszközeiről, ezeket mind érdemes kiforralni” – javasolja a dietetikus.
Anyatej, tápszer tárolása
Az anyatej fejés után hűtőben 24 óráig, mélyhűtőben pedig 6 hónapig tartható el. A cumisüvegben maradt tápszert azonban később már ne használjuk fel.
Vásárlás
Antal Emese dietetikus azt javasolja, hogy csak megbízható helyen vásároljunk, az alapanyagok pedig legyenek frissek.
”Ha valamin azt látjuk, hogy megváltozott a színe vagy az állaga, vagy egyszerűen csak gyanús, akkor semmiképp ne fogyasszuk el és pláne ne adjuk a babának.”
Hűtőben tárolás
Fontos az is, hogy az ételeket ne hagyjuk kint az asztalon, mert könnyen megromlanak. Minél előbb tegyük vissza a hűtőbe.
”A nyers hús és a tojás semmivel ne érintkezzen. Ezeket mindenképpen különítsük el a többi ételtől, különösen a kész ételektől.”
Ha pedig egyszer már lefagyasztottunk egy ételt és felolvasztottuk, akkor semmiképp ne fagyasszuk le újra!
Főzés közben
Jan Vašek képe a Pixabay-en
A szakértő azt javasolja, hogy főzés előtt mindig mossunk kezet és külön vágódeszkát használjunk a húsnak és a zöldségnek. A zöldségeket és a gyümölcsöket pedig mindig alaposan mossuk és tisztítsuk meg. A főzés és sütés már önmagában is képes arra, hogy elpusztítsa a kórokozókat.
Konyharuha, mosogatószivacs
Ezek is kiváló táptalajai lehetnek a kórokozóknak, ezért a konyharuhát és a mosogatószivacsot is érdemes gyakran cserélni.
Utazás alatt
”Ha megyünk valahova, akkor gyorsan romló ételeket, például sajtot, sonkát, joghurtot csak hűtőtáskában vigyünk magunkkal. Ha hűtőtáskára nincs lehetőségünk, akkor olyan ételeket csomagoljunk, amik hosszabb ideig elállnak, például szendvicset szalámival, kekszet, de vízben áztatott sárgarépa kis dobozban is ideális lehet.”
Kezelés
RachelBostwick képe a Pixabay-en
A csecsemők testének akár 70%-a is víz lehet. Éppen ezért az ő esetükben jobban oda kell figyelni a hányás-hasmenéses betegségekre, mert sokkal könnyebben kiszáradhatnak, mint a felnőttek, hiszen magasabb a víztartalom a szervezetükben.
”Ha már bekövetkezett a fertőzés, akkor nem érdemes várni és nem szabad félvállról venni sem. Folyamatosan itatni kell a gyereket, és fontos, hogy ne csak a vizet, hanem az ásványi anyagokat is pótoljuk.”
Mindezeken túl pedig a bélflóra regenerálása miatt érdemes probiotikumot is adni a gyermeknek.
Indexkép: Jan Vašek képe a Pixabay-en
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)