Recept: Magyaros Burgonyaleves
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 500 g burgonya (kockázva)
 - 300 g csirkehús vagy sertéshús (kockázva)
 - 1 fej vöröshagyma (aprítva)
 - 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
 - 1 db piros paprika (szeletelve)
 - 1 paradicsom (hámozva, aprítva)
 - 1 evőkanál fűszerpaprika
 - 1 teáskanál őrölt kömény
 - 1 teáskanál só
 - ½ teáskanál bors
 - 1,5 liter víz vagy alaplé
 - 1 evőkanál olaj vagy zsír
 - Friss petrezselyem (tálaláshoz)
 
Elkészítés:
- Pörköltalap készítése: Egy lábasban hevítsd fel az olajat, majd dinszteld meg az apróra vágott hagymát.
 - Hús hozzáadása: Dobd rá a kockázott húst, és pirítsd fehéredésig.
 - Fűszerezés: Szórd rá a fűszerpaprikát, köményt, sót és borsot, majd keverd el gyorsan, hogy ne égjen meg.
 - Zöldségek hozzáadása: Add hozzá az aprított fokhagymát, a paradicsomot és a paprikát.
 - Főzés: Öntsd fel vízzel vagy alaplével, és főzd közepes lángon kb. 30 percig.
 - Burgonya hozzáadása: Amikor a hús félig megfőtt, add hozzá a kockázott burgonyát, és főzd további 15-20 percig, amíg minden megpuhul.
 - Tálalás: Friss petrezselyemmel megszórva, forrón kínáld.
 
Miért egészséges?
- A burgonya gazdag C-vitaminban, káliumban és rostban, ami segíti az emésztést.
 - A hús jó fehérjeforrás, ami hozzájárul az izomzat fenntartásához.
 - A fokhagyma és a paprika immunerősítő hatású antioxidánsokat tartalmaz.
 
Érdekesség:
Ez a leves hasonlít a klasszikus paprikás krumplihoz, csak levesesebb változatban. Régen gyakran főzték pásztorok és parasztok, mert laktató, egyszerű és olcsó étel volt. Télen különösen jó választás, mert felmelegíti a testet és a lelket is!
Próbáld ki, és élvezd a magyaros ízeket!
Nyitókép: Depositphotos


	
	
	

	
	
	
	
	
	
	
	

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)