Sajtos-spenótos gnocchi ropogós baconnel
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 500 g gnocchi
 - 200 g friss spenót
 - 200 ml főzőtejszín
 - 100 g reszelt mozzarella
 - 50 g parmezán (plusz a tetejére)
 - 100 g bacon, apróra vágva
 - 2 gerezd fokhagyma, aprítva
 - 1 evőkanál vaj
 - Só, bors ízlés szerint
 - Chilipehely (opcionális)
 
Elkészítés:
- A gnocchi előkészítése: Lobogó sós vízben főzd ki a gnocchit 2-3 perc alatt, majd szűrd le.
 - A spenótos-sajtszósz: Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd pirítsd meg rajta az aprított fokhagymát. Add hozzá a spenótot, és párold meg, amíg összeesik. Öntsd hozzá a főzőtejszínt, majd keverd bele a reszelt mozzarellát és parmezánt. Sózd, borsozd ízlés szerint.
 - A bacon pirítása: Egy külön serpenyőben pirítsd ropogósra a bacont, majd szedd ki egy papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
 - Összeállítás: A főtt gnocchit keverd össze a sajtos-spenótos mártással, majd öntsd egy kivajazott sütőtálba. Szórd a tetejére a bacon darabokat, reszelt parmezánt és opcionálisan egy kis chili pelyhet.
 - Sütés: 180°C-ra előmelegített sütőben süsd 15-20 percig, amíg a teteje aranybarnára pirul.
 - Tálalás: Friss zöldsalátával és pirított rozskenyérrel kínáld.
 
Miért egészséges?
- Spenót: Tele van vassal, C-vitaminnal és antioxidánsokkal.
 - Parmezán: Jó kalciumforrás, ami erősíti a csontokat.
 - Gnocchi: Laktató, de könnyebb, mint a tészta.
 - Bacon: Fehérjeforrás, de érdemes mértékkel fogyasztani.
 
Érdekesség
A gnocchi egy tradicionális olasz étel, amely burgonyából, lisztből és tojásból készül. A legenda szerint az olasz katonák először a 17. században készítettek gnocchit, amikor kevés alapanyag állt rendelkezésre, de laktató fogásra volt szükségük.
Jó étvágyat!
Illusztráció: Depositphotos


	
	
	

	
	
	
	
	
	
	
	

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)