Hozzávalók:
Alap:
- 100 g quinoa
 - 200 ml víz
 - csipet só
 
Sült zöldségek:
- ½ édesburgonya, felkarikázva
 - ½ cukkini, szeletelve
 - ½ padlizsán, szeletelve
 - 1 evőkanál olívaolaj
 - csipet só és bors
 
Friss hozzávalók:
- 1 marék friss spenót
 - 1 marék vörös saláta
 - 5-6 szem koktélparadicsom, félbevágva
 - ½ avokádó, szeletelve
 - 1 marék csírák (pl. lucerna vagy retekcsíra)
 - 1 evőkanál napraforgómag
 
Öntet:
- 1 evőkanál citromlé
 - 1 evőkanál olívaolaj
 - ½ teáskanál méz vagy juharszirup
 - ½ teáskanál mustár
 
Elkészítés
- A quinoa elkészítése: A quinoát alaposan mosd át, majd főzd meg a sós vízben alacsony hőfokon kb. 15 percig, amíg megpuhul. Hagyd kihűlni.
 - A zöldségek grillezése: Az édesburgonyát, cukkinit és padlizsánt kend meg egy kevés olívaolajjal, sózd, borsozd, majd grillezd vagy süsd 200°C-on kb. 20 percig.
 - Az öntet elkészítése: Egy kis tálban keverd össze a citromlevet, olívaolajat, mézet és mustárt.
 - Tálalás: Egy mély tálba helyezd a quinoát, majd rendezd el rajta a sült és friss zöldségeket. Szórd meg napraforgómaggal és locsold meg az öntettel.
 
Miért egészséges?
- Quinoa: Magas fehérjetartalmú, gluténmentes gabona, tele rosttal és vasal.
 - Avokádó: Egészséges zsírokat tartalmaz, segít csökkenteni a koleszterinszintet.
 - Spenót és saláták: Tele vannak vassal, folsavval és antioxidánsokkal.
 - Édesburgonya: Magas rosttartalmú, C-vitaminban és béta-karotinban gazdag.
 - Csírák: Koncentrált tápanyagforrások, amelyek támogatják az immunrendszert.
 
Kalória- és tápanyagtartalom (1 adag kb.)
- Kalória: ~450 kcal
 - Fehérje: 14 g
 - Szénhidrát: 50 g
 - Rost: 10 g
 - Zsír: 18 g
 
Érdekesség
A Buddha-tál elnevezés onnan ered, hogy egy mély, tál alakú edényben szolgálják fel, tele színes, tápláló alapanyagokkal – akárcsak egy bőségtál. Az egyensúly és a harmónia jegyében készül, ami a tudatos táplálkozás egyik alapelve.
Ez a recept nemcsak ízletes, de tele van energiával és tápanyagokkal is! Próbáld ki te is, és töltsd fel magad egészséges finomságokkal!
Kép: depositphotos


	
	
	

	
	
	
	
	
	
	
	

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)