Szőlős, sajtos szendvics
Hozzávalók:
1 fürt fehér, vagy kék szőlő,
6 szelet toast kenyér,
2 kis kerek camembert sajt,
10 dkg dióbél,
2 evők. vaj, 2-3 ág citromfű,
1 citrom, só
A vajat hagyjuk megpuhulni szobahőmérsékleten, egy kiskanál citromlével és a finomra vágott citromfűvel kikeverjük. A sajtot cikkekre vágjuk, a közepükbe belenyomunk egy-egy dióbelet. A nagy szőlőszemeket leszedjük a fürtről, kettévágjuk őket, és a közepükből késheggyel kitoljuk a magokat. A kenyérszeleteket megpirítjuk, átlósan megfelezzük, és vékonyan megkenjük a citromos vajjal. Ráteszünk mindegyikre sajtcikket, és félbevágott szőlőszemet.
Szűzérmék szőlőmártással
Hozzávalók:
70 dkg szűzérme,
4 dkg füstölt szalonna,
40 dkg szőlő,
1 citrom,
1 vöröshagyma,
3 dkg vaj, liszt,
babérlevél, só,
őrölt fehér bors
A sertésszüzet egyforma szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
A szőlőt átpasszírozzuk, a citromlével összekeverjük. A szalonnát kis kockákra vágjuk és serpenyőben kisütjük. A szűzérméket lisztbe forgatjuk, a szalonna zsírjában megpirítjuk az oldalaikat. A maradék zsírban megdinszteljük a finomra vágott hagymát, ezután beletesszük az átpasszírozott szőlőt. Beletesszük a húsokat, a tetejükre teszünk egy babérlevelet, és fedő alatt puhára pároljuk. Az elpárolgott levet borral pótolhatjuk. Ha a hús megpuhult, kiszedjük, és a levet liszttel és vajjal besűrítjük. Cukorral és citromlével után ízesíthetjük.
Szőlős csirkemell, római tálban
Hozzávalók:
80 dkg csirkemell,
1 kg szőlő, citromlé,
10 dkg dióbél,
20 dkg füstölt sajt,
1-2 evőkanál méz,
só
A római tálat a tetejével együtt egy órával használat előtt beáztatjuk, annyi vízben, amennyi ellepi.
A csirkemellet csíkokra vágjuk, megsózzuk. A szőlőt megmossuk, felhasználhatjuk egyben is, és félbevágva kimagozva is. A római tálba beleszórjuk a szőlőszemeket, rálocsoljuk a mézet, erre fektetjük a csirkehúst, végül diógerezdeket szórunk közéjük. Az egész tetejét megszórjuk a reszelt füstölt sajttal, rátesszük az edény tetejét és hideg sütőbe toljuk. Amikor átpárolódik, levesszük a tál tetejét és rápirítjuk a sajtot.
Szőlőpuding
Hozzávalók:
4 tojás,
20 dkg cukor,
8 dl átpasszírozott szőlőlé,
2 dl facsart narancslé,
10 dkg darált dió,
2 dl tejszín,
2 evők. citromlé,
zselatin
Elkészítés:
A négy tojássárgáját elkeverjük a cukorral, gőz felett habosra keverjük. Beleöntjük a narancslevet, a citromlevet, a szőlőléből 2 decilitert, jól eldolgozzuk, majd a gőz felett sűrűre főzzük.
A maradék 6 deciliter szőlőlében elkeverünk két evőkanál zselatint, hozzáadjuk a krémhez ezt is jól elkeverve. Amikor kihűlt, a kemény habbá vert tojásfehérjét és a tejszínből vert habot óvatosan belekeverjük. Fagyi kehelybe vagy tálkákba adagolva 2-3 órán át hűtőben hagyjuk, hogy jól megdermedjen. A tetejét megszórjuk a darált dióval és díszíthetjük szőlőszemekkel.
Szőlős túrótorta
Hozzávalók:
80 dkg nagy szemű szőlő,
50 dkg túró,
15 dkg porcukor,
1 citrom, 10 dkg dió,
5 dl tejszín, zselatinpor
2 cs vaníliás cukor,
babapiskóta, cherry
A szőlőszemeket félbevágjuk és a magját kitoljuk egy kés hegyével. A tejszínt kemény habbá verjük a két zacskó vaníliás cukorral.
Elkészítjük a túrókrémet, a cukrot és a citrom levét belekeverjük az áttört túróba. Négy evőkanál zselatinport feloldunk egy deciliter meleg vízben, ezt is belekeverjük a krémbe, végül óvatosan hozzáadjuk a tejszínhabot is. A babapiskótát belemártjuk a cherrybe, és lerakjuk egy kapcsos tortaformába. A tetejére öntjük a túrókrém felét, megszórjuk szőlőszemekkel, majd ráöntjük a krém másik felét. A tetejét megszórjuk a maradék szőlőszemekkel, és a durvára vágott dióval. Fél napig a hűtőben hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)