Az így kialakuló szembetegségek egy része nem csupán kellemetlen, de a látás elvesztéséhez is vezethet. Erről a problémáról nemzetközi és hazai kongresszusokon több előadást tartottam és közleményt publikáltam valamint ezen a honlapon is írtam. Fontos azonban azt tudni, hogy a betegek egy részérében valóban kiderül az allergiás eredet. A gond az, amit ismételten tapasztalok, hogy a legkülönbözőbb allergiatesztek után sem jutnak a betegek közelebb a diagnózishoz és a kívánatos kezeléshez, ezért is írtam le az alábbi rövid összefoglalót a nyári szabadság közepén (1. ábra).
![]() |
||
(1. ábra) Bőrallergén keresés | Pozitív tesztek |
Ismert, hogy nyáron a könnyezéses, náthás tünetekkel járó panaszok gyakoribbak. Ezek hátterében nem fertőzés, hanem az immunrendszer működésének zavara, az autoimmun kórképek egyik formáját képező allergiás betegségek állnak. Ezek gyakorta társulnak más autoimmun betegségekkel: pajzsmirigy-, bél-, tüdő betegségeivel. Az közismert, hogy az allergiás betegségek kiváltó okai között számos anyag: virágpor, élelmiszer állhat. A tüneteknek a létrejöttében meghatározó a hisztamin nevű molekula. A hisztamin szerepe a szervezetben rendkívül sokrétű. A furcsa az, hogy gyakran allergiát okozó anyag nélkül jelentkeznek a jellegzetes tünetek. Ezért fordul elő az ún. hisztamin intoleranciában.
Mi az a hisztamin?
A hisztamin a szervezetünkben termelődő szöveti idegi átvivő anyag (ún. neurotranszmitter). Ezenkívül igen fontos szerepet tölt be az allergiás reakciók létrejöttében és az immun-funkciókban is, vagyis az idegen anyagokkal szembeni védelemben, az immuno-endokrin működésben.
Mi is a hisztamin intolerancia?
Hisztamin intolerancia alatt az élelmiszerrel bejutó hisztaminra való túlérzékenységet értjük. Fontos, hogy általában nem örökletes betegség főleg a helytelen életmód, étkezési szokások, autoimmun betegségek, bélgyulladások, ill. a nyáron gyakoribb fertőzések következménye.
A betegség oka, hogy túl sok hisztamin jut be a szervezetünkbe (főleg élelmiszerekkel), ill. a hisztamint bontó deaminooxidáz enzim (DAO) csökkent szintje, illetve alulműködése. A DAO csökkent működése vérvizsgálattal kimutatható. Értelemszerűen a klinikai tünetek akkor alakulnak ki, ha a szervezetben a hisztamin szint megemelkedik. A kórkép nagyon sokféle klinikai tünettel jelentkezik. Lehet, hogy csak egyetlen tünete van a betegségnek, de az is lehet, hogy több. A tünetek lehetnek elszórtan fellépők, sporadikusak, de előfordul az is, hogy rendszeresen jelentkeznek. A tünetek alapján a kórkép nem diagnosztizálható, az allergének keresése nem jár eredménnyel. A hisztamin intolerancia előfordulása Közép-Európában 1-3%, elsősorban a középkorú nőket érinti.
Melyek a hisztamin intolerancia tünetei?
- Légúti panaszok: orrfolyás, tüsszögés, köhögés, légszomj
- Emésztési problémák: hasmenés, hasfájás, puffadás, gyomorégés
- Szívdobogás érzés, ingadozó vérnyomás
- Bőrtünetek: bőrviszketés, bőrkiütés, bőrkivörösödés, arckipirulás
- Hőhullámok, rohamokban jelentkező izzadás
- Fejfájás, migrén, szédülés
- Hányinger, émelygés
- Menstruációs zavarok
- Ödéma képződés (típusosan szemhéj ödéma)
- Kimerültség, fáradtság, alvászavarok
Hisztamin intoleranciát okozó élelmiszerek:
1. magas hisztamin tartalom miatt:
- belsőségek, füstölt hús, kolbász, sonka
- halkészítmények, elsősorban halkonzervek, rák, csiga, kagyló, polip
- hosszú érlelésű „kemény” sajtok (minél hosszabb az érlelési idő, annál magasabb a hisztamin tartalom)
- savanyú káposzta
- tartósított zöldségek
- sör
- ecet és ecettartalmú ételek (pl. mustár)
- vörösbor (minél érettebb a bor, annál magasabb a hisztamin tartalma)
- pezsgő
- csokoládé, kakaó
- paradicsom, ketchup (pizza is problémát okozhat!)
2. hisztamin lebontását gátló illetve hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek és gyógyszerek:
- ananász
- papaya
- avokádó
- dió
- gyógyszerek: diclofenac, aszpirin, indomethacin
- jódtartalmú kontrasztanyagok, gyógyszerek (Betadin, Cordaron stb.)
- Csökkent pajzsmirigy működés esetén a hisztamint bontó enzim szinte is alacsonyabb lehet
Mit lehet tenni?
Mindenekelőtt laboratóriumi módszerekkel ma már tudjuk bizonyítani a hisztamin intolerancia fennállását. Ezt követően a teendő nem az allergia elleni gyógyszerek szedése, hanem a magas hisztamin tartalmú ételek kerülése, ill. a hisztamin lebontását gátló élelmiszerek, ill. gyógyszerek kerülése. Ez utóbbiak különösen fontosak, mert a pajzsmirigy- és mozgásszervi betegségekben szenvedők ilyenkor különösen veszélyeztettek lehetnek. Nyáron különösen fontos, hogy:
- Friss vagy hűtőben egy napnál hosszabb ideig nem tárolt ételeket fogyasszuk.
- Alkohol tartalmú italokat: a vörösbor és a sör kerüljük.
- Erjesztéssel és érleléssel készült étel nem fogyasztható (pl. savanyú káposzta, pácolt és érlelt húsok…)
Mindezek betartásával allergiás tünetektől mentes nyaralást kívánok kedves Olvasóimnak!
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)