Nem nagy munkával eltehetjük, és tárolásához sem kell energia!
Meggy nyersen eltéve, pitének, rétesnek, süteményekbe:
5 kg megmosott, leszárazott, magozott meggyet műanyag tálba vagy rozsdamentes lábosba tesszük, 1 kg kristálycukrot, 1 ek. szalicilt vagy fele mennyiségű NaBe-t, 1 dl rumot, 2-3 szem szegfűszeget, egy darab fahéjat adjunk hozzá és keverjük el, lefedve, hideg helyen tartsuk két napig, naponta kétszer-háromszor keverjük át. Tegyük tiszta, száraz üvegekbe a gyümölcsöt, öntsük rá a levét, zárjuk le és tegyük el kamrába, vagy olyan helyre ahol nem éri nap és aránylag hűvös van.
Rumos meggy a nap által eltéve:
Hozzávalók: 3 kg megmosott, leszárazott, hibátlan meggy, 1 kg kristálycukor, 1,5 dl rum. egy kevés benzoesavas nátrium
A meggyet tehetjük egy nagy üvegbe is, ha veszünk ki belőle, nem fog megromlani. Tegyük rétegesen az üvegbe a cukorral a meggyet, majd öntsük rá a rumot (nem sütőrumot, az nem jó!), majd tegyünk az üveg szájára egy réteg befőző celofánt, ide szórjuk a NaBe-t, majd az üveg fedőjét csavarjuk rá, vagy zárjuk le, két újabb réteg celofánnal. Ha celofánt használunk, kössük le egy vászonnal is, mert a darazsak átszúrják a celofánt, ugyanis ki kell tenni az üveget a napra, addig hagyjuk ott, míg annyi levet ereszt, ami ellepi a szemeket. Éjjelre érdemes berakni a szobába, hogy ne hűljön le nagyon. A kamrába téve, rájárhatunk, nem fog megromlani. Mehet a kókuszgolyó közepébe! A leve is nagyon finom és becsapós itóka!
Ecetes meggy
Friss, hibátlan, megmosott meggy szárát ollóval rövidre vágjuk, majd tiszta üvegekbe rakjuk, rázogassuk meg, hogy jól elhelyezkedjenek az üvegben a szemek.
1 l vizet, 1 l fehérborecetet, 1 kg cukrot 10-15 szem fekete borsot, 1 kávéskanál sót felforralunk, és hagyjuk hűlni. Hidegen a gyümölcsre önjük az ecetes lét, majd lekötjük és eltesszük az útból. Majd nyolc nap múlva leöntjük róla a levet és felforraljuk, most melegen töltjük vissza, lekötjük és szárazdunsztba tesszük. Másnap a helyére rakhatjuk, pikáns savanyúság sült húsokhoz. Ha a borsot kicseréljük, 5-6 szem szegfűszegre és egy darab fahéjra, egy másik ízvilág áll elő.
A mustáros meggy, igazi különlegesség, jó mindenféle szárnyas sültekhez, vagy májpástétomokhoz.
1 kg szárától megfosztott meggyre 30 dkg cukrot, 3 dl vizet és 10 dkg mustárt számítunk. Feltesszük a cukrot és a vizet forralni, amikor gyöngyözve forr, tegyük bele a meggyet, egyszer forrjon meg és húzzuk le a tűzről, és vigyázzunk, hogy ne repedjenek fel a szemek, majd egy szűrőkanállal vegyük ki a gyümölcsöt és a visszamaradt lét erős forralással kb. felére besűrítjük, majd hozzáadjuk a mustárt. Hagyjuk langyosra hűlni, közben üvegekbe rakjuk a gyümölcsöt és a szirupot ráöntve lezárjuk. Eltehetjük a kamrába rögtön.
Jó lesz télire, az biztos!
A magokat se dobjuk ki, megmosva terítsük szét egy újságpapíron és erős napon szárítsuk ki, remek töltet kis babzsákba. A magoknak nyugtató hatást tulajdonítanak, időnként a napra téve „töltsük fel energiával”, jobb, mint a műanyag golyócskák, gyermekek imádják. Sőt a szárakat is jó megszárítani, gyógytea keverékeként hasznosíthatjuk, vízhajtó hatású.
Kapcsolódó cikkek:
Receptek Levendula felhasználásával
Itt az ideje kovászolni!
A lekvárok lekvárja: a baracklekvár
Szezonja van: a meggy! |
MEGOSZTOM A FACEBOOKON! |
|
|||||
|
Fura dolgom van nekem a meggyel... Csak sütibe szeretem, se külön gyümölcsként, se innivalónak. | ||||
|
Kapcsolódó cikkek:
A gyermekek kedvence a házilag készült gabonapehely
Egyre több család reggelijének elmaradhatatlan része a tápanyagokban gazdag, percek alatt elkészíthető gabonapehely. Zsírszegény tejjel, friss, vagy aszalt gyümölccsel igazi ínyencség lehet a gyerekeknek. Egészséges, ha kevés cukrot sok vitamint tartalmaz, ezért is a vásárlásnál érdemes körültekintőnek lennünk. Amennyiben biztosra akarunk menni saját magunk is elkészíthetjük.
Kekszet is süthetsz az év gyógynövényével!
A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2018-ban a levendulát választotta az Év Gyógynövényének. A levendula kedvező hatásairól és gasztronómiai felhasználásáról Rajcsik Enikőt, a Budai Allergiaközpont dietetikusát kérdeztük.
5 érdekesség a Focaccia di Reccóról Olasz sajtos lepény a mamma konyhájából
A focaccia egy hagyományos olasz sajtos lepény, amely évszázadok óta megtalálható a tüzes déliek étkezőasztalán. Mivel elkészítése rendkívül egyszerű, ezért a közelgő borozgatós nyárestéken mi is meglephetjük barátainkat ezzel az ízletes fogással, a siker garantáltan nem marad el. A receptet és a focacciával kapcsolatos érdekességeket egy vérbeli olasz, Simone Marcedula, a Trattoria Gusto étterem séfje árulja el.
Számít egyáltalán, hogy mikor van szezonja a zöldbabnak?
A szupermarketek kínálatának köszönhetően ma már egyre kevesebben tudják, hogy a zöldségek és gyümölcsök melyik szezonban teremnek. Sokan nem tudnak vagy nem szeretnek főzni, a készételek fogyasztása rohamosan emelkedik. Számít egyáltalán, hogy mikor van szezonja a zöldbabnak? Ha a természet kedvelője vagy, szereted az ízeket, illetve szeretsz jókat enni akkor szeretettel nyújtjuk át neked Hémangi új szakácskönyvét és DVD-jét.
Nem kidobni, megenni!
S milyen jól tesszük, ha megesszük! Miről is beszélek? A retek és a karalábé leveléről, a csalánról és a gyermekláncfűről! Ha eddig azt hitted, ezek csak a szemétbe valók, jobb esetben a komposztba, akkor elmondom, ezek az ásványi anyagok tárháza, a vitaminok és élelmi rostok gazdag lelőhelye.
A tavasz hírnöke a csodás medvehagyma
Ezerarcú csodanövénynek mondható, a tavasz hírnöke. Íze egyszerre hasonlít a fokhagymára és a snidlingre egyaránt. Minden olyan ételbe tehetjük, amibe egyébként is hagymát tennénk.
A Víz-Kígyó éve - 2013
Egészen pontosan a Víz-Sárkány után a Víz-Kígyó éve jön. 2013. február 9-én elhagy minket a Sárkány és február 10-én helyébe lép a Kígyó. A kínai asztrológiában a 12 állatövi jegy és az Öt Elem váltakozása révén 60 éves ciklusonként ismétlődik csak ez a minőség, így legutóbb 1953-ban volt hasonló időszak.
Ünnep utáni nagytakarítás!
Nem, nem! Most nem takarítunk a szó szoros értelmében, csak a kamrában, kamraszekrényben, hűtőben és a mélyhűtőben végzünk nagytakarítást, avagy a túlvásárlás maradékait használjuk fel. Ezt azért érdemes, mert akkor nem a szemétbe kerül a pénzünk, hanem ilyenkor január közepén, azt hiszem nemcsak nekem, de másnak is "templom egere" érzése van.