|
Kérdezz-felelek
Tisztelettel kérem szíves segítségét, mivel rendkívul elkeseredett vagyok állapotom miatt.
10 éve eltávolították a méhem, ezenkívül krónikus hasnyálmirigy gyulladásom is van, mely lap,epeműtét után alakult ki, és többszöri akut fellángolás történt epevezeték szűkület miatt.
Ezen túlmenóen magas vérnyomásom, szívnagyobbodásom lett és lipid betegségem is.
Kb 2 éve fennálló problémámra kivizsgálás kivizsgálást követve sem találnak diagnózist, azonban az állapotom egyre romlik és teljes elkeseredésemben irk Önnek.
Tüneteim:
légszomj, ritmuszavar
elhízás és kevés étkezés mellett is gyors hizás.(Pl ha csokit merek enni pár szeletet másnap már biztos plusz 1 kg al többet mutat a mérleg) A súlyom folyamatosan gyarapodik
olyan mértékű izzadás, hogy sokszor mindennemű előzmény és mozgás nélkül elönt a verejték olyan mértékben , hogy a hajamról , orromról csöpög a víz. Sajnos ezt annyira szégyellem, mert bárhol vagyok ez a tünet előjön és szinte már nem merek emberek közé menni
fáradékonyság
olyan mértékű ödéma, melyre kétnaponta vízhajtót kell szednem.
Vizsgálták az ödéma és egyéb tünetek okát. Általános orvosi vélemény az, hogy a szívbetegség nem olyan mértékű, ami ilyen vizesedést okoz (mindenütt még az arcon, szemhéjon is jelentkezik)
Vizsgálták a vesét, nem találtak olyan betegséget ami ezt okozhatná
Vizsgáltak pajzsmirigyre, az un Hascimoto betegségre is
most valamilyen allergia alapu vizesedést vizsgálnak, autoimmun eredetű betegség.
A rendkívuli izzadás lényegében nálam azóta fennáll, mióta a méhemet eltávolították, és a folyamatos hízás is azóta jelentkezett.
Most olvastam, hogy az ösztrogén túlsúlyról és lényegében minden tünetet felleltem magamon. Reggeli fejfájások, bőr szárazság . Pl sokszor viszket az egész testemen a bőr, a családtagjaim sokszor viccelődnek ezen , mert napi szintű és rendkívül erős bórviszetés jelentkezik teljes testemen.
A sportot a szívbetegségem miatt alig bírom.
Lassan munkaképetlenné válok, amit azonban nem tudok elfogadni ahogy azt sem, hogy csak vizsgálgatnak állandó jelleggel de nem tudják kideríteni a betegségem okát
Tisztelettel kérem szíves segítségét, hogy a tünetek alapján milyen diagnózisra tud Professzor úr gondolni?
köszönettel: Kiss Judit
Panaszainak több oka is lehet. A testsúly és a vizesedés diétás csökkentésének a fontosab leveit írom le:
Az alábbiak fogyasztása részesítendő előnyben:
• Hús és húskészítmények: sovány marhahús, bárányhús, szárnyasok (csirke, pulyka, fácán, fogoly sütve, bőr nélkül), házi- és vadnyúl, szarvas, őz, vaddisznó, sovány sertéshús. Sovány hidegsült, szárnya sült, hátszínsült.
• Hentesáruk közül: baromfi- és pulykafelvágott, fehérpecsenye, baromfi párizsi, baromfi virsli, nyers és főtt sonka zsír nélkül, marha-, pulykasonka.
• Hal: tőkehal, tengeri lazac, lepényhal, nyelvhal, pisztráng, fogas, csuka, compó, makréla.
• Tej és tejtermékek: naponta legfeljebb fél liter sovány 1,5%-os zsírtartalmú tej kétszeri elosztás¬ban, tejeskávé, aludttej (fölözve), joghurt, kefir, 0%-os gyümölcsjoghurt, sovány túró, félzsíros tehéntúró (10% zsír), 20% zsírtartalom alatti sovány sajtok, Túra, köményes, Tenkes, Óvári, Derby. Tejfölből, ha okvetlenül szükségesnek érezzük, és joghurttal nem helyettesíthető, akkor a zsírszegény, 12%-os változatot válasszuk.
• Tojás: A tojás elkészítésekor kerüljük a sok zsiradék felhasználását
• Zsírok, olajok: a növényi olajok fogyasztása ajánlott: napraforgó-, olíva-, repce-, kukoricacsíra-, lenmagolaj.
• Kenyér, pékáruk, tésztafélék: A gabonafélékben az élelmi rostok a héjban és közvetlenül a héj alatt találhatók, számos vitaminnal együtt. Ezért fogyasszunk magvas, teljes kiőrlésű gabonából, rozsból, készült kenyereket, péksüteményeket (félbarna, barna kenyér, rozscipó, Graham kenyér, Bakonyi barna kenyér, magvas kenyerek) és hántolatlan rizst. A fehér lisztből készült kenyér, kifli, zsemle, kalács többségéből részben, vagy teljesen hiányoznak a fontos tápanyagok: vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, rostanyagok. A fehér lisztet kivonatos lisztnek is nevezik, ugyanis a 100 g búzából a fehér liszt kiőrléséig a 2000 mg ásványi anyag és nyomelem tartalomból 450 mg marad, a B-vitamin csoportnál a veszteség 70-85%, az E-vitaminnál pedig 100%-os, a rosttartalom pedig 11,6 g-ról 2,2 g-ra csökken. A búzakorpa tartalmazza mindazokat az anyagokat, amit a finom fehér kenyérből a korszerű malomipari eljárás során kihagynak.
• A zabkorpa rendszeres fogyasztása 10-15%-os szérum koleszterin csökkenést eredményezhet. A zabkorpa beszerezhető önálló termékként a búzakorpához hasonló csomagolásban, de hozzájuthatunk zabkorpát tartalmazó müzli, zabkása, valamint zabkorpa tabletta fogyasztásával.
• Főzelék és zöldségfélék: a legtöbb fajtájuk nyersen, párolva, főzve, vagy salátának elkészítve ajánlott. Cékla, fejes saláta, kelbimbó, káposztafélék, karalábé, karfiol, sárgarépa, petrezselyemgyökér, uborka, paprika, paradicsom, sóska, spenót, retek, tökfélék, zöldbab, zöldborsó, hagyma stb. A burgonyából egyszerre maximum 15 dkg-ot fogyasszunk, mint önálló, vagy sovány tejjel, értékes növényi zsiradékkal készült köretet.
• Gyümölcsök: szinte minden gyümölcs ajánlott nyersen, salátának vagy kompótnak elkészítve alma, körte, citrom, narancs, grapefruít, meggy, valamint a rostokban igen gazdag egres, málna, ribizli, illetve a belőlük készült nem cukrozott befőttek és friss gyümölcsből készült ivólevek.
• Sütemények: sovány tejjel, értékes növényi zsiradékkal, lehetőleg tojásfehérjével, kevés cukorral, illetve mesterséges Édesítőszerek: szaharin, ciklamát, aszpartam, aceszulfán.
• Desszertek: gyümölcspuding, tejes pudingok sovány tejből, gyümölcs- és vizes fagylaltok.
• Italok: víz, ásványvíz, rostos vagy szűrt, nem cukrozott gyümölcslevek, zöldséglevek, gyümölcs-, és gyógyteák. Fogyaszthatunk mértékkel kávét is.
Fogyasztásuk nem ajánlott, illetve kerülendő:
• Hizlalt liba, kacsahús, szárnyas bőr, zsíros sertés-, marha-, birkahúsok, kolbász, hurka, szalámik, felvágottak, belsőségek (szív, vese, máj, velő), húskenyér, kenőmájas.
• Tej, tejtermékek: napi 1/2 liternél több, zsíros (1,5%-nál magasabb zsírtartalmú) tej, tejszín, sűrített tej, vaj, krémjoghurt, krémtúró, 20%-nál magasabb zsírtartalmú sajtok, pl.: Trappista, Ementáli, Edámi, füstölt sajtok, tejszínes krémsajtok, tejföl.
• Zsírok, olajok: sertés-, liba-, kacsazsír, tepertő, szalonnafélék, vaj, vajkrém, faggyú, majonéz.
• Kenyér, pékáruk, tésztafélék: fehér kenyér és péksütemény, finomliszt és a belőle készült száraztészták.
• Gyümölcsök: megcukrozott gyümölcsök. Ananász, banán, datolya, füge, szőlő, szilva, mazsola, dió, mogyoró, gesztenye, sárgadinnye, aszalt gyümölcsök. Nagy mennyiségben a cukrozott befőttek, ivólevek, lekvárok.
• Sütemények : torták, leveles tészta, krémesek, fánk, piskóta.
• Édességek: csokoládé, csokoládé-bevonat, marcipán, nugát, tej- és tejszínkaramella.
• Desszertek: zsíros tejes vagy tejszínnel készült krémek, pudingok, tészták.
• Italok: alkoholos italok, szörpök, cukros üdítők, gyümölcslevek.
Étvágycsökkentő rostkoncentrátumok
Hazánkban az utóbbi években mindinkább elterjedtek különböző étvágy-csökkentő rostkoncentrátumok ételkiegészítők. Ezek alapanyaga általában valamilyen növényi eredetű élelmi rost , melyhez vitaminokat, ásványi anyagokat adnak és vízzel vagy tejjel különböző – pl. eper-, málna-, csokoládé – ízű itallá keverhetők. Ízük kellemesebb, mint a búza vagy zabkorpáé .
A rostok elegendő folyadékfogyasztás esetén megszívják magukat vízzel , így telítettséget eredményeznek , a vitamin és ásványi anyag tartalom pedig a fogyókúrában fenyegető hiányállapotok megelőzésére szolgál. Ugyanakkor tudni kell, hogy diéta nélkül, önmagukban nem fogyasztanak, csak az étvágyat csökkentik .
Kórházakban elsősorban a „7 és 17″ nevű, vízben oldható rost-koncentrátummal szereztek kedvező tapasztalatokat. Étvágy-csökkentő hatásúak lehetnek a müzlik, gabonapelyhek, a cornflakes . A müzlik összetételére figyelni kell !!, mert nem mindegyik használható fogyókúrában, miután egy részüknek magas a szénhidrát, (cukor) és a kalóriatartalma.
Melyek az úm.fogyókúrás gyógyszerek?
A manapság alkalmazott gyógyszerek az elfogyasztott zsiradék felszívódását gátolják . Mivel a zsiradékok a legnagyobb energiahordozók és a legjobb energiahasznosulásúak, ezért ezek tápcsatornából való felszívódásának gátlása igen kedvezően alkalmazható a fogyókúra során . A mellékhatásként időnként észlelt hasmenés hatékonyan segítheti a kezelést, hiszen visszajelzést ad a fogyasztójának arra, hogy nem tartotta a javasolt diétát.
Amennyiben az előírt, kellően zsírszegény diéta mellett alkalmazzák, a gyógyszer jól tolerálható . Csökkenti az étvágyat és az anyagcserét is fokozza . Az ilyen készítményekkel elérhető többlet súlycsökkenés általában 5-10% közötti . Drága gyógyszernek számítanak, de élete legfontosabb beruházása lehet ez, az egészségébe történő befektetés . A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze orvosát.
A nem orvosi „csodakészítmények” és „csodamódszerek” hatásossága nem tekinthető kellően bizonyítottnak tudományos szempontból. Általában elmondható, hogy az esetek nagy részében lényegesen kevésbé hatékonyak, mint azt a reklámok sugallják.
Étvágycsökkentő szerek:
Csökkentik az étvágyat a metil-cellulóz, a guargumi, a különböző pektinkészítmények, amelyek vizet vesznek fel, megduzzadnak és a teltség érzetét keltik. Ugyanakkor lassítják a gyomor kiürülését is.
Glikémiás index (GI)
Az éhségérzet viszonylag szorosan összefügg azzal, hogy az elfogyasztott étel milyen mértékben emeli meg a vércukorszintünket . Ennek jelzésére megalkották a glikémiás index (GI) fogalmát. Az index az ételeket a glükózhoz (szőlőcukorhoz) viszonyítva rangsorolja, ami 100 pontot ér.
© Az 50 alatti érték alacsony,
© az 50 és 70 közötti közepes,
© a 70 fölötti magas.
Ha csökkentjük az étkezések átlagos GI-értékét, akkor hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat.
Ennek fényében kerülendő a ”fehér étel” : pl. a fehér kenyér, illetve gyakorlatilag bármi, ami finomlisztből készült.
Kerülendők a magas cukortartalmú termékek (pl. a kóla GI-je 65 .) Problémásak még a gyorsrizs , a hasábburgonya és a héjában sült krumpli (85) . Jobb az újburgonya).
Érdemes minél több rostot fogyasztani. Például teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, hosszú szemű vagy barna rizst, zöldségféléket (többségük GI-értéke alacsony), gyümölcsöt. A cukor értelemszerűen kerülendő, de azért érdemes tudni, hogy a tejcsokoládé GI-értéke csak . Mindazonáltal, mivel az elfogyasztott ételek átlagos GI-értéke számít, egy-két szem héjában sült burgonya nem árt, ha salátával és egy szelet hússal esszük.
A makrobiotika táplálkozási logikája szerint tehát táplálékainkat úgy kell megválogatnunk, elkészítenünk, hogy azok összhangban és egyensúlyban legyenek külső és belső sajátságainkkal, szűkebb és tágabb környezetünkkel.
Amennyiben ezek betartása nem vezetne eredményre, akkor további endokrin kivizsgálás indokolt
.
Jó egészséget kívánok, tisztelettel: