Recept: Padlizsános zöldségleves
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 1 db közepes padlizsán (felkarikázva, majd kockázva)
 - 2 db paradicsom (felkockázva) vagy 1 konzerv darabolt paradicsom
 - 1 db sárgarépa (karikázva)
 - 1 db sárga kaliforniai paprika (felcsíkozva)
 - 1 szár zeller (apróra vágva)
 - 1 fej vöröshagyma (aprítva)
 - 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
 - 1 teáskanál őrölt kömény
 - 1 teáskanál szárított bazsalikom vagy oregánó
 - ½ teáskanál füstölt paprika (opcionális)
 - 1 teáskanál só (ízlés szerint)
 - ½ teáskanál frissen őrölt bors
 - 1,5 liter zöldségalaplé vagy víz
 - 1 evőkanál olívaolaj
 - Friss petrezselyem a tálaláshoz
 
Elkészítés:
- Zöldségek előkészítése: A padlizsánt vágd fel, és sózd meg, majd hagyd állni 10 percig, hogy kiengedje a kesernyés levét. Öblítsd le és szárítsd meg.
 - Alap elkészítése: Egy nagy fazékban hevítsd fel az olívaolajat, majd dinszteld meg a vöröshagymát és a fokhagymát.
 - Zöldségek párolása: Add hozzá a sárgarépát, a kaliforniai paprikát és a zellert, majd párold pár percig.
 - Fűszerezés: Keverd bele a köményt, a bazsalikomot és a füstölt paprikát, majd add hozzá a padlizsánt és a paradicsomot.
 - Főzés: Öntsd fel zöldségalaplével, forrald fel, majd közepes lángon főzd 20-25 percig, amíg minden zöldség megpuhul.
 - Tálalás: Frissen vágott petrezselyemmel megszórva, melegen kínáld.
 
Miért egészséges?
- Padlizsán: Rostokban gazdag, segíti az emésztést és antioxidánsokat tartalmaz.
 - Paradicsom: Tele van likopinnal, amely védi a sejteket és erősíti az immunrendszert.
 - Zeller: Természetes vízhajtó, támogatja a szervezet méregtelenítését.
 - Sárgarépa: Gazdag A-vitaminban, amely a szem egészségét segíti.
 
Érdekesség:
A padlizsános ételek világszerte népszerűek, de a mediterrán és közel-keleti konyhában különösen gyakran használják. Ez a leves egy könnyed változata a klasszikus ratatouille-nak vagy a török imam bayildi-nak, de mégis teljesen egyedi ízvilágot képvisel!
Próbáld ki ezt a laktató, mégis könnyű levest, és élvezd a friss zöldségek természetes ízét!
Kép: Depositphotos


	
	
	

	
	
	
	
	
	
	
	

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)