Nemrég a Daily Mail adott hírt a kétgyerekes Emma Clark esetéről. A nő sütője éppen öntisztító módban működött, amikor váratlanul felrobbant az ajtaja, millió apró üvegszilánkkal borítva be a konyhát. Az asszony felhívta a forgalmazó céget, akiktől azt a tájékoztatást kapta, hogy a sütőajtók sajnos a legnagyobb elővigyázatosság mellett is „hajlamosak felrobbanni”. De hogyan lehetséges ez?
Mitől robban a sütőajtó?
Szándékosan nem említettük, milyen gyártmányú készülékkel történt a baleset, egy rövid kutakodás után ugyanis rádöbbenhetünk, hogy a probléma nem típusfüggő. Gyakorlatilag nincs olyan gyártmány, amellyel ne fordulhatna elő, mivel valamennyi ugyanolyan, úgynevezett edzett üveget használ.
Az edzett üveg gyártása speciális módon történik: 600 fokosra hevítik, majd hirtelen lehűtik. Ezáltal sokkal szilárdabb lesz, mint a hagyományos üveg, ha azonban bármilyen okból – például sérülés miatt – eltörik, a megszokottnál sokkal kisebb szemekre esik szét.
A sütőajtó üvegét ráadásul úgy alakították ki, hogy a külső réteg sokkal hamarabb lehűl, mint a belső. Nem megfelelő gondosság mellett apró repedések keletkezhetnek a felületén, amely a legváratlanabb pillanatban okozhat robbanást. A közeledő balesetre semmi előjel – például furcsa hang – nem figyelmeztet, és még az sem szükséges hozzá, hogy éppen működjön a sütő: előfordulhat kikapcsolt, hideg állapotban is, hogy az üveg egyszer csak felmondja a szolgálatot.
Mit tehetünk, hogy elkerüljük a robbanást?
Szinte lehetetlen megállapítani, miért robbant szét egy adott sütőajtó, pár óvintézkedést azonban tehetsz, hogy minimalizáld a baleset esélyét:
- Gyengéden tisztítsd! Soha ne sikáld a sütőajtót súrolókefével vagy fém szivaccsal. Ezek megsértik az üveget. Használj puha rongyot, a szennyeződéseket pedig amint lehet, távolítsd el, így nem lesz szükség erőteljes beavatkozásra.
- Ne pakolj semmit a sütőajtóra! Vannak, akik előszeretettel rakják a tepsit vagy a lábost a nyitott ajtó üvegére. Ne tedd! Az edények megkarcolhatják a felületet.
- Óvatosan nyisd és csukd az ajtót! Ne rúgd és ne csapd be erősen, ekkor ugyanis az üveg hozzáütődik a sütőrácshoz. Az edényt mindig úgy vedd ki belőle, hogy ne koccanjon az üveghez.
Néhány éve Stahl Judittal is hasonló történt:
Kapcsolódó cikkeink:
- Biztonságos otthon - biztonságban lévő baba
- 8 veszélyforrás a lakásban: így óvja gyermekét!
- Egészséges otthont a gyermeknek és a családnak
Kép: PhotoMIX Ltd. / pexels
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)