Hozzávalók kb. 5 személyre:
- 1 kg krumpli,
- 9 tojás,
- 1,5 szál füstölt kolbász,
- 3 dl tejföl,
- 2 dl tejszín,
- kb. 10 dkg sajt,
- 8-10 szelet baconszalonna,
- só, ( borsot én a gyerek miatt nem nagyon használok, de az is elfér benne, főként a fehér bors)delikát, szerecsendió, őrölt kömény.
Először alaposan mossuk meg a krumplikat és a tojásokat, majd héjastól tegyük őket egy nagy lábasba. Alulra a krumplikat, felülre a tojásokat. Sózzuk, delikátozzuk meg és öntsük fel vízzel, míg be nem lepi az egészet. Közepes lángon főzzük puhára a krumplit, keményre a tojást. Általában, ha megbökdössük egy villával a burgonyát és már az kellőképen puha, akkor a tojás is jó már. Amíg fő, előkészíthetjük a többi hozzávalót.
A kolbászt vékonyan karikázzuk fel, esetleg elő is süthetjük, ha túl puha, nyers. Nekem sikerült most olyan kolbászt kapnom a hentesnél, ami nagyon puha volt, ezért én is elősütöttem a karikákat, hogy ne legyen túl zsíros a kész ételem. Viszont nehogy kiöntsük a drága kolbász zsírt, hiszen isteni zsíros kenyeret lehet belőle csinálni és hűtőben tárolva sokáig eláll.
A tejfölt is készítsük elő a következőképpen: Kaparjuk egy tálba a tejfölös pohárból és öntsük hozzá a tejszínt, majd sózzuk, delikátozzuk meg. Tegyünk bele 1 teáskanálnyi szerecsendiót és ugyanennyi őrölt köményt. Alaposan keverjük össze, kóstoljuk meg, ha valamit keveslünk, abból tegyünk még.
Miután a krumplink megfőtt, a tojásokat vegyük ki és tegyük egy tál hideg vízbe - könnyebben lejön a héja -. Ezután öntsük le a főzőlevet és a krumplikat hagyjuk hűlni. Miután fogható állapotba kerültek, kezdhetjük a pucolást.
A tojásokat karikázzuk fel késsel, vagy egyszerűen tojás szeletelővel. A krumplival is megtehetjük ugyanezt, bár én összeállítás közben szoktam rákarikázni.
Most jöhet az utójáték, a rakosgatás. Fogjunk egy jénai tálat, vagy tepsit - ki mibe szereti

Most már csak annyi a dolgunk, hogy 200 fokon, vagy közepes lángon összesüssük, míg a teteje szép aranybarnává nem válik. Remélem nálatok is ugyanolyan sikere lesz, mint az én családomban.
2011 áprilisi pályázatra beküldött recept
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)