|
Kérdezz-felelek
30 éves, nem szült, papillaris cc. es follicularis variansa miatt teljes pajzsmirigy eltávolításon (2011) átesett nő vagyok. Radiojód kezelést egyszer kaptam. Műtét óta Euthyrox 175microgrammot szedek.
9 évig szedtem Dienielle fogamzásgátlót, melyről Missee-re váltottam (most februárban) mert az elmúlt két évben minden hónapban egyre kínzóbbá vált a megvonásos vérzés előtti időszak.
Egy hónapból két hetem sírással, elképesztő puffadással, hányással, fejfájással és viselkedészavarral, mértéktelen evéssel telt, amíg nem jött a gyenge vérzés.
A Missee csak rontott a helyzeten, ezt elhagytam.
Azóta, 6 hónapja nem vérzek.
Még éhesebb vagyok. 8,5kg-ot híztam (52-ről, 61kg) Olyan éhes vagyok, hogy álmomban is eszem. Küzdök, de nem tudom megállni az evést. Fáradt és gyenge vagyok, ingerlékeny, főleg késő délután.
IR és PCOS nincs, korai menopauza AMH + Inhibin B szerint nincs. UH rendes petefészkeket mutat, 1mm méhnyálkahártyát...
TSH: 0,009 mIU/L
szT3: 5.5 pmol/L
szT4: 24.8 pmol/ L
Tireoglobulin: 0,19 ng/mL
A női hormonok, LH, FSH mind a follikuláris fázis ref.tart.-ba esnek.
Tesztoszteron: 0,72 nmol/L
Felmerült bennem, hogy amenorrheamat, és növekvő tömegemet talán a 175 microgramm Euthyrox okozza.
Az orvosok, akiknél jártam, azt mondták, ha csökkentem az Euthyrox adagot, rosszabb lesz a helyzet. Többet hízom és még fáradtabb leszek.
Létezik, hogy hiába ilyen alacsony a TSH-m, mégis hízom hiszen túl sokat eszem, amely a gyógyszer miatt van?
A PM "alulműködés" némely tüneteit produkálhatom ilyen módon?
Mit tegyek?
Tisztelettel köszönöm szépen, ha hajlandó végig olvasni.
Szeretettel, minden jót kívánok!
Testsúlyának növekedést nem a csökkent pajzsmirigyhormon okozza és ezért annak emelését nem javaslom.
A részletes kivizsgálás előtt az alábbi étrendet javaslom:
Fogyasztásuk inkább részesítendő előnyben:
Hús és húskészítmények: sovány marhahús, bárányhús, szárnyasok (csirke, pulyka,
fácán, fogoly sütve, bőr nélkül), házi- és vadnyúl, szarvas, őz, vaddisznó, sovány
sertéshús. Sovány hidegsült, szárnya sült, hátszínsült.
Hentesáruk közül: baromfi- és pulykafelvágott, fehérpecsenye, baromfi párizsi,
baromfi virsli, nyers és főtt sonka zsír nélkül, marha-, pulykasonka.
Hal: tőkehal, tengeri lazac, lepényhal, nyelvhal, pisztráng, fogas, csuka, compó,
makréla.
Tej és tejtermékek: naponta legfeljebb fél liter sovány 1,5%-os zsírtartalmú tej
kétszeri elosztásban, tejeskávé, aludttej (fölözve), joghurt, kefir, 0%-os
gyümölcsjoghurt, sovány túró, félzsíros tehéntúró (10% zsír), 20% zsírtartalom alatti
sovány sajtok, Túra, köményes, Tenkes, Óvári, Derby. Tejfölből, ha okvetlenül
szükségesnek érezzük, és joghurttal nem helyettesíthető, akkor a zsírszegény, 12%-os
változatot válasszuk.
Tojás: A tojás elkészítésekor kerüljük a sok zsiradék felhasználását
Zsírok, olajok: a növényi olajok fogyasztása ajánlott: napraforgó-, olíva-, repce-,
kukoricacsíra-, lenmagolaj.
Kenyér, pékáruk, tésztafélék: A gabonafélékben az élelmi rostok a héjban és
közvetlenül a héj alatt találhatók, számos vitaminnal együtt. Ezért fogyasszunk
magvas, teljes kiőrlésű gabonából, rozsból, készült kenyereket, péksüteményeket
(félbarna, barna kenyér, rozscipó, Graham kenyér, Bakonyi barna kenyér, magvas
kenyerek) és hántolatlan rizst. A fehér lisztből készült kenyér, kifli, zsemle, kalács
többségéből részben, vagy teljesen hiányoznak a fontos tápanyagok: vitaminok,
ásványi anyagok, nyomelemek, rostanyagok. A fehér lisztet kivonatos lisztnek is
nevezik, ugyanis a 100 g búzából a fehér liszt kiőrléséig a 2000 mg ásványi anyag és
nyomelem tartalomból 450 mg marad, a B-vitamin csoportnál a veszteség 70-85%,
az E-vitaminnál pedig 100%-os, a rosttartalom pedig 11,6 g-ról 2,2 g-ra csökken.
A búzakorpa tartalmazza mindazokat az anyagokat, amit a finom fehér kenyérből a
korszerű malomipari eljárás során kihagynak.
A zabkorpa rendszeres fogyasztása 10-15%-os szérum koleszterin csökkenést
eredményezhet. A zabkorpa beszerezhető önálló termékként a búzakorpához hasonló
csomagolásban, de hozzájuthatunk zabkorpát tartalmazó müzli, zabkása, valamint
zabkorpa tabletta fogyasztásával.
Főzelék és zöldségfélék: a legtöbb fajtájuk nyersen, párolva, főzve, vagy salátának
elkészítve ajánlott. Cékla, fejes saláta, kelbimbó, káposztafélék, karalábé, karfiol,
sárgarépa, petrezselyemgyökér, uborka, paprika, paradicsom, sóska, spenót, retek,
tökfélék, zöldbab, zöldborsó, hagyma stb. A burgonyából egyszerre maximum 15 dkgot fogyasszunk, mint önálló, vagy sovány tejjel, értékes növényi zsiradékkal készült
köretet.
Gyümölcsök: szinte minden gyümölcs ajánlott nyersen, salátának vagy kompótnak
elkészítve alma, körte, citrom, narancs, grapefruít, meggy, valamint a rostokban igen
gazdag egres, málna, ribizli, illetve a belőlük készült nem cukrozott befőttek és friss
gyümölcsből készült ivólevek.
Sütemények: sovány tejjel, értékes növényi zsiradékkal, lehetőleg tojásfehérjével,
kevés cukorral, illetve mesterséges Édesítőszerek: szaharin, ciklamát, aszpartam,
aceszulfán.
Desszertek: gyümölcspuding, tejes pudingok sovány tejből, gyümölcs- és vizes
fagylaltok.
Italok: víz, ásványvíz, rostos vagy szűrt, nem cukrozott gyümölcslevek, zöldséglevek,
gyümölcs-, és gyógyteák. Fogyaszthatunk mértékkel kávét is.
Fogyasztásuk nem ajánlott, illetve kerülendő:
Hizlalt liba, kacsahús, szárnyas bőr, zsíros sertés-, marha-, birkahúsok, kolbász, hurka,
szalámik, felvágottak, belsőségek (szív, vese, máj, velő), húskenyér, kenőmájas.
Tej, tejtermékek: napi 1/2 liternél több, zsíros (1,5%-nál magasabb zsírtartalmú) tej,
tejszín, sűrített tej, vaj, krémjoghurt, krémtúró, 20%-nál magasabb zsírtartalmú sajtok,
pl.: Trappista, Ementáli, Edámi, füstölt sajtok, tejszínes krémsajtok, tejföl.
Zsírok, olajok: sertés-, liba-, kacsazsír, tepertő, szalonnafélék, vaj, vajkrém, faggyú,
majonéz.
Kenyér, pékáruk, tésztafélék: fehér kenyér és péksütemény, finomliszt és a belőle
készült száraztészták.
Gyümölcsök: megcukrozott gyümölcsök. Ananász, banán, datolya, füge, szőlő,
szilva, mazsola, dió, mogyoró, gesztenye, sárgadinnye, aszalt gyümölcsök. Nagy
mennyiségben a cukrozott befőttek, ivólevek, lekvárok.
Sütemények : torták, leveles tészta, krémesek, fánk, piskóta.
Édességek: csokoládé, csokoládé-bevonat, marcipán, nugát, tej- és tejszínkaramella.
Desszertek: zsíros tejes vagy tejszínnel készült krémek, pudingok, tészták.
Italok: alkoholos italok, szörpök, cukros üdítők, gyümölcslevek.
Étvágycsökkentő rostkoncentrátumok
Hazánkban az utóbbi években mindinkább elterjedtek különböző étvágy-csökkentő
rostkoncentrátumok ételkiegészítők. Ezek alapanyaga általában valamilyen növényi eredetű
élelmi rost , melyhez vitaminokat, ásványi anyagokat adnak és vízzel vagy tejjel különböző –
pl. eper-, málna-, csokoládé – ízű itallá keverhetők. Ízük kellemesebb, mint a búza vagy
zabkorpáé .
A rostok elegendő folyadékfogyasztás esetén megszívják magukat vízzel , így telítettséget
eredményeznek , a vitamin és ásványi anyag tartalom pedig a fogyókúrában fenyegető
hiányállapotok megelőzésére szolgál. Ugyanakkor tudni kell, hogy diéta nélkül,
önmagukban nem fogyasztanak, csak az étvágyat csökkentik .
Kórházakban elsősorban a „7 és 17″ nevű, vízben oldható rost-koncentrátummal szereztek
kedvező tapasztalatokat. Étvágy-csökkentő hatásúak lehetnek a müzlik, gabonapelyhek, a
cornflakes . A müzlik összetételére figyelni kell !!, mert nem mindegyik használható
fogyókúrában, miután egy részüknek magas a szénhidrát, (cukor) és a kalóriatartalma.
Fogyókúrás gyógyszerek
A manapság alkalmazott gyógyszerek az elfogyasztott zsiradék felszívódását gátolják .
Mivel a zsiradékok a legnagyobb energiahordozók és a legjobb energiahasznosulásúak, ezért
ezek tápcsatornából való felszívódásának gátlása igen kedvezően alkalmazható a fogyókúra
során . A mellékhatásként időnként észlelt hasmenés hatékonyan segítheti a kezelést, hiszen
visszajelzést ad a fogyasztójának arra, hogy nem tartotta a javasolt diétát.
Amennyiben az előírt, kellően zsírszegény diéta mellett alkalmazzák, a gyógyszer jól
tolerálható . Csökkenti az étvágyat és az anyagcserét is fokozza . Az ilyen készítményekkel
elérhető többlet súlycsökkenés általában 5-10% közötti . Drága gyógyszernek számítanak, de
élete legfontosabb beruházása lehet ez, az egészségébe történő befektetés . A kockázatokról és
mellékhatásokról kérdezze orvosát.
A nem orvosi „csodakészítmények” és „csodamódszerek” hatásossága nem tekinthető
kellően bizonyítottnak tudományos szempontból. Általában elmondható, hogy az esetek nagy
részében lényegesen kevésbé hatékonyak, mint azt a reklámok sugallják.
Étvágycsökkentő szerek:
Csökkentik az étvágyat a metil-cellulóz, a guargumi, a különböző pektinkészítmények,
amelyek vizet vesznek fel, megduzzadnak és a teltség érzetét keltik. Ugyanakkor lassítják a
gyomor kiürülését is.
Glikémiás index (GI)!!!
Az éhségérzet viszonylag szorosan összefügg azzal, hogy az elfogyasztott étel milyen
mértékben emeli meg a vércukorszintünket . Ennek jelzésére megalkották a glikémiás index
(GI) fogalmát. Az index az ételeket a glükózhoz (szőlőcukorhoz) viszonyítva rangsorolja, ami
100 pontot ér.
© Az 50 alatti érték alacsony,
© az 50 és 70 közötti közepes,
© a 70 fölötti magas.
Ha csökkentjük az étkezések átlagos GI-értékét, akkor hosszabb ideig érezzük jóllakottnak
magunkat.
Ennek fényében kerülendő a ”fehér étel” : pl. a fehér kenyér, illetve gyakorlatilag bármi, ami
finomlisztből készült.
Kerülendők a magas cukortartalmú termékek (pl. a kóla GI-je 65 .) Problémásak még
a gyorsrizs , a hasábburgonya és a héjában sült krumpli (85) . Jobb az újburgonya).
Érdemes minél több rostot fogyasztani. Például teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret,
hosszú szemű vagy barna rizst, zöldségféléket (többségük GI-értéke alacsony), gyümölcsöt. A
cukor értelemszerűen kerülendő, de azért érdemes tudni, hogy a tejcsokoládé GI-értéke
csak . Mindazonáltal, mivel az elfogyasztott ételek átlagos GI-értéke számít, egy-két szem
héjában sült burgonya nem árt, ha salátával és egy szelet hússal esszük.
A makrobiotika táplálkozási logikája szerint tehát táplálékainkat úgy kell megválogatnunk,
elkészítenünk, hogy azok összhangban és egyensúlyban legyenek külső és belső
sajátságainkkal, szűkebb és tágabb környezetünkkel.
A következő felsorolásból mindenki számára eldönthető hogy alapvetően a jin vagy a jang
típusba tartozunk-e.
Ha jin típusúak vagyunk:
rendszeresen, lehetőleg ugyanabban az időben együnk
naponta egyszer, de inkább kétszer fogyasszunk meleg, főtt ételt;
használjunk sokféle fűszert az ízesítéshez;
a húsokat és a zöldségféléket apróra vágva készítsük;
soha ne használjunk zsírt, inkább olajon, szeszben párolt ételeket készítsünk;
sokat teázzunk, igyunk friss gyümölcsleveket
ideális táplálék a rizs, a köles, a zab és a zöldségek, de nem nyersen;
tilos a jégben hűtött ételek és italok fogyasztása.
Jo-jo effektus
Általában a testsúly a sikeres, jelentős fogyással járó, drasztikus fogyókúrák után újra több
lesz a kívánatosnál. A le- és fölfelé mozgó ügyességi játékhoz hasonlóan változik a testsúly
értéke is; hol lent van, hol fönt . Az oka pedig az, hogy az alapanyagcsere, azaz a szervezet
létfontosságú működéséhez szükséges minimális anyagcsere a drasztikus energiamegvonás és
fogyás hatására csökken (kisebb test fenntartása kevesebb energiát igényel), a fogyókúra után
a rendelkezésre álló ételmennyiség és kalóriafogyasztás növelése révén pedig megint
megemelkedik. A testsúly nagy ingadozásai az egészségre károsak és kerülendők.
Mielőbbi javulást kívánok, tisztelettel: