SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A terhesvitaminok a változó kihívások miatt szükségesek

Családinet [cikkei] - 2015-03-06
A terhesvitaminok körül a piaci légkör igencsak nagy felhajtást generál. Ez nem is csoda, ha azt nézzük, hogy Magyarországon jelenleg gyakorlatilag minden negyedik terhesség vetéléssel végződik. Ez persze nem csak és kizárólag az ásványi anyag és vitaminhiánnyal magyarázható, ám az okok között jelentős szerepet tölthet be ez is.
A terhesvitaminok a változó kihívások miatt szükségesek

Az utóbbi években, ezen termékekbe belekerült ásványi anyag és vitamin tartalom változott, szélesebb skálát ölel fel. Ezért a terhesvitaminok nagy átalakuláson mentek keresztül, de pont ezzel együtt sok kérdést is felvetettek, főleg a fogyasztókban. Ezek közül talán a legfontosabbak, hogy ezen készítmények óriási kínálatából milyen elvek alapján válasszon, és mikortól alkalmazza a kiválasztott készítményt? A válaszokat Ratkó Tünde szülésznőtől kaptuk meg.

Kor

Nem titok, hogy napjainkban a gyermekvállalás időpontja kitolódott. Ezen nem is nagyon lehet csodálkozni, hiszen az iskolapadban is több időt töltünk, illetve a biztonságost megközelítő anyagi helyzet elérése is megköveteli, hogy a nők is dolgozzanak, még a szülés előtt (illetve akár rögtön utána is).
A korral azonban a test is változik. Míg egy fiatalabb édesanya szervezete könnyebben megbirkózik a terhesség jelentette kihívással, a harmincas nők számára ez már komolyabb megterhelést jelent.
„Az ideális eset az lenne, ha a nők vegyes táplálkozással, megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tudnának bejuttatni szervezetükbe, ami elegendő lenne a terhesség kihordásához is. Az ideális eset azonban inkább a húszas évek elejére értendő, és akkor is igazán csak akkor, ha organikus, vegyszermentes, természetes gyümölcsöket és zöldségeket fogyaszt a nő nagyobb mennyiségben. A harmincasok esetében, főleg az első gyermeket váróknál azonban sokszor már ez is kevés. Sajnos tény, hogy hazánkban minden negyedik terhesség vetéléssel végződik, amiben szerepet játszhat a vitamin és ásványi anyagok hiánya is. A nem megfelelő tápanyag ellátottság többek között ugyanis fogékonyabbá tehet a felszálló fertőzésekre, melyek felelősek lehetnek akár a vetélésért is” – mondja el a szakértő.
    
Raktározni kell

A szervezet természetesen nem bánik pazarlóan egyetlen vitaminnal vagy ásványi anyaggal sem, vagyis mindent beoszt, raktároz. A terhesség azonban sokkal több tápanyagot igényel, mint azt a szervezet megszokhatta, így a raktárak nagyon gyorsan kiürülnek.
„A teherbeesés, és a magzat megtartása az anya szervezete számára természetes, de ugyanakkor megterhelő feladat. Abban az esetben, ha a tápanyag ellátottsága az anya szervezetének nem megfelelő, akkor nagyobb eséllyel következhet be vetélés. Ennek a valószínűsége azonban nagyban csökkenthető, ha már a terhesség tervezésénél elkezdi a nő feltölteni a raktárait, és a magzat fejlődése közben is folyamatosan gondoskodik az utánpótlásról.
Jellemzően minimum egy hónappal a terhesség tervezett bekövetkezte előtt érdemes elkezdeni a terhesvitaminok szedését. Sokszor azonban az anya csak néhány hetesen szembesül az állapotával, így csak akkor tud reagálni. Viszont ehhez nem árt tudni, hogy a magzat az első 12 hétben fejlődik a legnagyobb ütemben, ezért ez az időszak kulcsfontosságú, mindenképpen ajánlott valamilyen készítmény szedése”
– mondja Ratkó Tünde.

Fotó: adamr/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja