SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Nem mindegy, hogy mit tartalmaz egy várandós vitamin

Családinet [cikkei] - 2015-01-27
Amikor babát tervezünk, vagy a terhesség korai szakaszában vagyunk már, akkor érdemes valamilyen várandósoknak ajánlott készítménnyel támogatni a szervezetet, hogy a vitamin és ásványi anyag utánpótlás kielégítő legyen. A piacon azonban annyi az ilyen készítmény, hogy az ember csak kapkodja a fejét. Lássuk, mik azok a dolgok, amiket érdemes szem előtt tartani a válogatás folyamán.
Nem mindegy, hogy mit tartalmaz egy várandós vitamin

Nem mindegy az összetétel

Természetesen azzal mindenki tisztában van, hogy a terhesség alatt változó és megnövekedett szükségleteket ki kell elégíteni. Azt azonban sokan elrontják, hogy azt hiszik, ha vitaminokat szednek, akkor azzal mindent megtettek a születendő magzat egészségéért. Ez azonban így nem igaz. A vitaminok természetesen nagyon fontosak mind az anya, mind pedig a születendő gyermek számára, ám nem szabad megfeledkezni az ásványi anyagok és nyomelemek fontosságáról sem.

„A vitaminok és az ásványi anyagok kéz a kézben járnak. Hatékonyságuk akkor a legjobb, ha egyszerre, egyazon tablettával jutnak a szervezetbe. Hiszen egymás hatását erősítik, segítik a felszívódást, beépülést, ami nem elhanyagolható szempont.

Ráadásul, ha egyazon tablettában vannak jelen, akkor azon sem aggódni, hogy valami kimarad – persze ehhez megfelelő minőségű ásványi anyag és vitamintartalmú magzatvédő készítmény szükséges.” – mondja Ratkó Tünde szülésznő.

Anyag

A szakemberek tisztában vannak azzal, hogy egyes kémiai anyagok jobban hasznosulnak másoknál. Ez pedig egy adott anyagon belül is igaz. A magnézium, vagy éppen a kalcium karbonát formában található meg a legtöbb várandós készítményben. Ezzel szemben a citrát forma sokkal ideálisabb, hiszen a felszívódása messze jobb, mint a karbonáté.

„A terhes készítményekben az ásványi anyagok sóit használják a szakemberek. Ezek többfélék lehetnek, köztük a két említett anyag is, vagyis karbonátok és citrátok.

Amikor egy anyagot tabletta formájában veszünk magunkhoz, akkor nem csak az a célunk, hogy a keringésünkbe bejusson, hiszen erre szinte mindegyik alkalmas. Az igazi cél, hogy a sejtjeinkbe is behatoljon az anyag, ott fejtve ki a jótékony hatását. Ezt úgy tudja megtenni, ha átjut a sejthártyán, ami komoly akadály lehet. Ugyanis ez a határoló az anyag belső fizikai tulajdonságai alapján „dönt”, hogy beengedi-e azt, vagy sem.

Logikus, hogy az olyan anyagok, melyek természetesek, könnyedén bejutnak a sejtfalon, míg a kemikáliáknál ez nem garantált. A gyógyszeripar előszeretettel alkalmazza a karbonátokat a citrátokkal és glukonátokkal szemben, ami érthető, hiszen olcsóbb vegyületről van szó. Ugyanakkor ez sokszor nem veszi ki jól magát. Az ásványi anyagok karbonátjai ugyanis nem képesek olyan mértékben bejutni a sejtekbe, mint a citrátok, így lerakódnak a szervezetben, megterhelve ezzel az anyát és a magzatot is, ráadásul hajlamosíthat a diabéteszre is.”

Fázis

A várandósság három trimeszterből áll. Vagyis három szakaszra bomlik, melyekben az anya és a magzat igényei egy kicsit mindig eltérnek az előzőektől. Ez nem is csoda, hiszen az első trimeszterben kialakul az új élet minden szükséges szerve. A második trimeszter alatt a baba fejlődése rohamosan, látványosan megkezdődik. Míg a harmadikban főleg a gyarapodásé, hízásé a főszerep. Ennek megfelelően érdemes olyan várandós készítményt választani, mely trimeszterenként képes alkalmazkodni az anya és a baba igényeihez szerves, jó kötésű anyagokkal!

Fotó: Jomphong/ FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja