SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit kezdjünk a terhességi visszerekkel?

Családinet [cikkei] - 2013-10-07
A várandósság hónapjai alatt sok nő szembesül a dudorodó visszerekkel. A látvány nem csak esztétikailag zavaró, a visszerek egészségügyi kockázatot is rejtenek. Az okokat és a megoldási lehetőségeket dr. Sepa György, az Oxygen Medical sebésze, érsebésze vette számba.
Mit kezdjünk a terhességi visszerekkel?

Nem csak a lábszárat érintheti

Bár a nagyobb, kidudorodó, kékes erek főként a lábon jelennek meg, ez a probléma szinte az egész alsótesten kialakulhat. (Tulajdonképpen az aranyér is visszértágulat a végbél környékén.) Ha ezek a tágult érszakaszok láthatóvá válnak - sokaknál a várandósság hónapjai alatt -, komoly szégyenérzetet, romló énképet okozhatnak a nőknél.

A terhesség azért is indikálhatja a visszeresség romlását, mert a testben extra mennyiségű vér termelődik a mama és a baba támogatása, táplálása céljából. Ez természetesen extra nyomást is jelent az erekre, különösen a láb ereire, amelyek ráadásul a gravitációval ellentétes erőt kell kifejteniük, hogy a nagy mennyiségű vért a szívbe pumpálják. Az egyre kiterjedtebb méh is extra nyomást gyakorol a medence ereire, így szinte egyenes az út a domborodó, látható visszerek kialakulásához.  

Fontos tudni, hogy bár az erek zavaróak, nem esztétikusak és gyakran fájnak vagy viszketnek, nem valószínű, hogy veszélyeztetik a babát vagy a mamát. A jó hír, hogy ha korábban nem voltak jelen, a szülés után néhány hónappal a visszerek gyakran visszahúzódnak. A rossz viszont, hogy a többszöri terhesség növeli a tartós visszér-betegség esélyét, amely ráadásul genetikailag öröklődik. Akinél tehát kialakult ez a betegség, rendszeresen ellenőriztetnie kell, ugyanis begyulladhat és növeli a vérrögképződés rizikóját is.     

Mit lehet tenni a várandósság alatt?

  • Hagyjuk a vért keringeni! Amikor csak lehet, polcoljuk fel a lábunkat, ha állunk, az egyik lábunkat helyezzük egy sámlira, és folyamatosan váltogassuk. Rendszeresen végezzünk bokakörzést, és kerüljük a kereszttett lábbal ülést.  
  • Mozogjunk rendszeresen, akár csak egy kímélő séta erejéig!
  • Kerüljük a szűk ruhadarabokat, öveket, topokat, és a lábszárat szorító zoknikat! Ha másért nem, a terhesség alatt már csak ezért is érdemes elhagyni a tűsarkú cipőket is. Az egyetlen hasznos szorító hatású segédeszköz a hasat tartó széles öv lehet.
  • Érdemes korlátok közt tartani a súlygyarapodást, hiszen a túl nagy súly még inkább túlterheli az egyébként is megnehezített keringést.
  • Kerüljük az erőlködést, a cipelést, az erős nyomás, ha lehet, még a mosdóhasználat közben is.
  • Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás és a C-vitaminpótlás, amely hozzájárul a vénák egészségéhez.

Mi lehet a megoldás a terhesség után?

- Ha a szülés után néhány hónappal sem múlnak el a visszerek, orvosi segítséget érdemes igénybe venni. A visszerek kezelésében eddig a hagyományos lézeres műtétek tűntek a legkímélőbb eljárásnak. Ám a legújabb rádiófrekvenciás készülékek még ennél is kíméletesebbnek bizonyultak, hiszen sokkal kisebb hőmérsékleten éri el a kellő hatást és ez által enyhébb a környező szövetekre gyakorolt hatása is - ismerteti dr. Sepa György, az Oxygen Medical sebész, érsebész főorvosa.
- A mikrohullámot használjuk fel a kezelésre, amely magas frekvenciájú energia segítségével hőhatást fejt ki az erekre. Az igen vékony, speciális tű 4 MHz frekvenciájú rezgése által kiváltott hőhatás elpusztítja a kapilláris erek falát és azok tartalmát is. A kezelt érfal összezáródik, a benne lévő vér hirtelen megalvad. Az eljárás szinte fájdalommentes és bármely testrészen elvégezhető, beleértve az arcot, és a nehezen elérhető a térdet és bokát is. A kezelést követően nincs szükség kompressziós harisnya alkalmazására sem.

Forrás: www.oxygenmedical.hu
Fotó: 
imagerymajestic - FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja