SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Terhesség hétről hétre - 26. hét

Dr. Sápy Tamás [cikkei] - 2013-09-19
Terhesség hétről hétre: huszonhatodik hét. Hogyan fejlődik a kisbabám? Hogyan változik a testem? Hogyan változik az életem?
Terhesség hétről hétre - 26. hét

Válaszd ki azt a terhességi hetet, ami érdekel: 

12345678910111213
1415161718192021222324252627
28293031323334353637383940


 

Magzat fejlődése

Terhesség hétről hétre - 26. hét
A magzat a terhesség huszonhatodik hetében

Fontos fejlődési szakaszhoz ért a kicsinyed tüdeje ezen a héten. Elkezd kiválasztódni egy zsíros felületaktív anyag ami szépen beborítja a tüdőhólyagocskák belső felét, hogy kitágulhasson a tüdő a normál méretére, alkalmassá téve azt a légzésre. Bár még kb. 10 hét múlva lesz teljesen készen a tökéletes működésre, de ez a felületaktív anyag megjelenése nélkülözhetetlen lépes abban, hogy a kicsi életképes maradjon az anyaméhből kikerülve is.
 Testem változásai

Terhesség hétről hétre - 26. hét

A test változásai a huszonhatodik hétenEgy dologról biztos nem beszéltek, mielőtt terhes lettél: az inkontinenciáról. A kismamák, mintegy felét érinti. Az egyre növekvő méhed a hólyagodra is erős nyomást gyakorol, és kicsi szivárgást érezhetsz főleg, ha nevetsz, tüsszentesz, vagy köhögsz. Használj egészségügyi betétet, és próbáld ki az intimtornát, hogy megerősödjenek a záróizmaid.
De addig is itt van egy Kegel gyakorlat: szorítsd össze az izmaidat, mintha vissza akarnád tartani a vizeletedet, tartsd ki 5 másodpercig, majd lazítsd el. Ezt napjában 5-10 alkalommal ismételd meg.

 Életem változásai

Terhesség hétről hétre - 26. hét

A kellemetlen tünetek láttán, mint, amilyen az inkontinencia, a székrekedés, vagy az aranyér, sokan kétségbeesetten kérdezik: „Segítség! Vissza kapom-e valaha is a régi testemet?”  A válasz, határozottan igen! Amíg ezek a bosszantó tünetek a szülést követően legtöbbször elmúlnak, marad néhány testi változás, ami a várandós időszakon átesett nők sajátja: pl. hogy melleik elvesztik feszességüket, és a hasukon sem lehet többé almát reszelni. A jó hír az, ezek a kis tökéletlenségek egyre kevésbé fognak zavarni, az idő múlásával. Egy újdonsült anyuka mondta egyszer: „Ha a gyermekemre gondolok, akkor az olyan mintha megnyertem volna az Oscart! Már talán nem nézek ki olyan jól, mint a terhességem előtt, de még mindig szeretem azt, amit a tükörben látok!”Teendők a 26. héten

Terhesség hétről hétre - 26. hét

1. Beszélgess a lehetséges gyermekorvosokkal. Kérdezz utána a védőnőtől és a helyi anyukáktól, kit ajánlanak.
2. Használd ki a lehetőséget egy utazásra. (A harmadik trimeszter után ugyanis már ajánlott elkerülni az utazást.)
3. Végeztesd el a vércukorszűrést.Heti tipp

Terhesség hétről hétre - 26. hét

Ezekben a napokban az ödéma - azaz a kéz és a lábfej megduzzadása - megnehezítheti, hogy gyűrűt viselj vagy állandóan a lábadon tartsd a cipődet. Gyakorlatilag a terhes nők 75%-a szenved ezektől a tünetektől. A testedben felhalmozódó felesleges folyadék miatt a kezeid, a lábad, bokád és a lábfejed megdagadnak. Igyál sok vizet, mivel ez megkönnyíti a felesleges anyagok kiürülését a szervezetedből. A kompressziós harisnya viselése is segíthet a megelőzésben.A terhesség további heteiről a következő helyeken olvashatsz még:
Első trimeszter hetei - Második trimeszter hetei - Harmadik trimeszter hetei

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja