A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Segítség, nem eszik zöldséget a gyerekem!

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-03-11
Nem felejtem el a pillanatot, amikor az éppen egyéves lányom egy jól irányzott rúgással kirepítette a kezemből a kelkáposzta főzelékkel teli tányért, és onnantól kezdve sokáig nem volt hajlandó zöldséget enni, nem kis fejtörést okozva ezzel a családnak.
Segítség, nem eszik zöldséget a gyerekem!

Merthogy ahányan csak voltunk, mind azzal voltunk elfoglalva, hogy szemünk fényébe belediktáljuk a zöldségeket valamilyen módon. Kipróbáltunk mindent – eredménytelenül. Volt ott bábszínház, ajándékkal kecsegtetés, különféle jutalmazások, de a zöldség csak nem fogyott. Természetesen orvoshoz is elvittem a lányunkat, aki megnyugtatott, hogy aggodalomra semmi ok, a gyerek teljesen egészséges, jó ütemben fejlődik, és csendesen mosolyogva azt tanácsolta, hagyjunk fel a küzdelemmel mindannyiunk érdekében. Így tettünk.

De van azért néhány praktika, amit bevethetünk annak érdekében, hogy szinte észrevétlenül mégis vitaminhoz, ásványi anyagokhoz és rosthoz juttassuk szemünk fényét. Azt nem árt megjegyezni, hogy amennyiben a kicsi csak a zöldségeket utasítja el, gyümölccsel minden szükséges vitamint bejuttathatunk a szervezetébe, így aztán ha olyan szerencsések vagyunk, hogy legalább gyümölcsöt szívesen eszik, tényleg semmi okunk a csüggedésre. Ha azonban mindkettőt elutasítja, akkor kell előrántani az észrevétlen praktikákat. Az alábbiakban néhány receptet osztanék meg azokkal a szülőkkel, akik ugyanúgy aggódnak a zöldségek visszautasítása miatt, mint én húsz évvel ezelőtt.

Bundás alma

1 kg almát meghámozunk, eltávolítjuk a magházát, majd 2 cm vastag karikákra-szeletekre vágjuk. Ha az alma nem elég aromás, megszórjuk a szeleteket egy egész kevés cukorral, majd 2 db tojásból, 20 dkg lisztből és 5 dl tejből palacsintatésztát keverünk. Ebbe mártogatjuk az almakarikákat, majd forró olajban pirosra sütjük. Fahéjas porcukorral tálaljuk. Ugyanez a recept alkalmas keményebb körtéhez, banánhoz is.

Céklás sütemény

Keverjünk össze egy nagy tálban 5 dl lisztet, 1 teáskanál sütőport, 2,5 dl  kristálycukrot (esetleg nádcukrot, ha van otthon), 2 közepes méretű főtt, reszelt céklát, egy marék apróra vagdalt diót, valamint 1 teáskanál őrölt fűszert. Használjuk kedvenc fűszereinket, őrölt gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, bármit, amit szeretünk. Egy másik tálban verjünk fel négy tojást, adjunk hozzá 200 ml napraforgó olajat. Keverjük össze a tálak tartalmát, majd a tésztát adagoljuk muffin formába. Süthetjük sütőpapírral bélelt tepsiben is, és tálalhatjuk kockára vágva is. 180 fokon süssük a süteményt tűpróbáig.

Répatorta

A répatorta hasonlóan készül, mint a céklás sütemény: az egyik tálban a száraz, a másikban a nedves alkotóelemeket keverjük össze, majd a nedveseket hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz, és alaposan elkeverjük.  Íme a hozzávalók:

  • 2,5 dl kristálycukor
  • 4 tojás
  • 2,5 dl olaj
  • 5 dl reszelt sárgarépa
  • 5 dl liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 10 dkg durvára vágott dió

A tésztát egy akkora tepsibe öntöm, amekkorában úgy fér el, hogy ne álljon az edényben vastagon a massza. 180 fokos sütőben 45-50 percig sütöm. A tetejére 25 dkg Philadelphia krémsajtot 1,5 dl porcukorral és 10 dkg puha vajjal simára keverek (a robotgép igen jó szolgálatot tesz), és a kihűlt torta tetejére kenem.

Cukkinifasírt

Az egyik legjobb módja annak, hogy a gyerek zöldséget egyen, és szerintem tíz gyerekből kilenc ezt biztosan megszereti majd.

2-3 karcsú, nem túl magvas cukkinit meghámozok, a reszelő közepesen durva oldalán lereszelem, besózom és fél órát állni hagyom. Az idő letelte után alaposan kicsavarom belőle a nedvességet, és egy tálban összedolgozom egy tojással, egy csokor petrezselyemzölddel, pici borssal és annyi zsemlemorzsával, hogy kezelhető masszát kapjak. A masszából kis lepényeknek való mennyiségeket szedek ki, zsemlemorzsába forgatom, mint a hagyományos fasírtot, és meleg olajban pirosra sütöm a lepénykék mindkét oldalát. Tálalhatom tejföllel, tartásmártással, ketchuppal. És a legjobb benne, hogy tulajdonképpen bármilyen zöldségből készülhet, nyilvánvalóan a keményebbeket, mint a karfiolt, brokkolit meg kell főzni előtte, a gombát pedig kevés zsiradékon megpárolni, zsírjára sütni. A sárgarépát elég lereszelni, azt sózni nem kell, de akkor a masszába tegyünk egy kevés sót. Megsüthetjük vegyes zöldségekből is, a variációk száma igen nagy.

További receptek megtekinthetők: fakanal.freeblog.hu

Te milyen csellel, praktikával juttatod gyermeked szervezetét a zöldségekben található fontos vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, rostokhoz?

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja