Játékok, zenék, foglalkoztatók

Nem is gondolnád, hogy gyermekkorunk régi, szeretett játékai milyen komoly fejlesztő hatással bírnak. Játék és nevetés közben észrevétlenül javulnak a reflexek, fejlődik a finommozgás, sőt, még a kudarctűrő képesség is erősödik. És nem kell hozzá semmilyen drága eszköz.
Sokszor nézegetek külföldi oldalakat, olvastam cikkeket is róla, hogy mennyire szuper kreatívan tudják néhány családban az otthon oktatást művelni. Nem tudom, nálunk menne-e, nekem sikerülne vajon, de ha iskolában gondolkodunk is, akkor is hasznos és szórakoztató lehet a játékos tanulás.
Történetmesélés, kreativitás és szerepjáték - mindezt megtaláljuk a bábjátékokban. A bábozás fejlesztő hatásáról és arról, hogyan vonhatjuk be a visszahúzódóbb, csendesebb gyerekeket is a játékba, Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője beszélt.
Ezek a jópofa találós kérdések az egész család agytekervényeit megmozgatják. Könnyítésként annyit elárulhatunk, hogy mindegyik valamilyen állatra vonatkozik.
Amikor szülők leszünk, a zene a mindennapjaink részévé válik. A csecsemőt altatódalokkal, dúdolással nyugtatjuk meg, vicces mondókákkal nevettetjük, a nagyobb gyerekek már maguk is énekelnek, zenét hallgatnak.
Az építőkocka a legtöbb gyerekszoba alapvető tartozéka, hiszen fejleszti a kézügyességet és növeli a képzelőerőt. De ahogy nőnek a gyerekek, úgy változik a kockák kialakítása is. A Brick Trick kreatív építőjáték a valóságot veszi alapul, így a valódi tégla és fadeszka miniatűr verzióját hozza el a játékszettjeiben. Készülhet belőlük királyi palota, modern tűzoltóállomás vagy a saját fantáziánk szüleménye.
Sok mai gyerek kérdezi csodálkozva a nagy- és dédszüleit, hogy számítógép, sőt, tévé hiányában mégis mivel foglalták el magukat gyerekkorukban. Például asztali focival, rexszel, moncsicsivel... Neked melyik volt a kedvenced?
A rossz idő beköszöntével sok családban okoz fejtörést, mivel foglalják el magukat a gyerekek délután. A játszótérhez már sötét van, esetleg az eső is esik, jó lenne valami a tévé helyett, amivel nyugalomban elfoglalhatják magukat a kicsik.
Úton-útfélen árulják már a hatalmas narancssárga tököket, itt az idő hát, hogy vicces vagy félelmetes lámpásokat készítsünk belőlük!
Lassan lehullanak a színes levelek, a parkokban még mindig sok a gesztenye, és kapható a hatalmas Halloween-tök is - csupa nagyszerű eszköz arra, hogy a hűvösödő őszi estéken se unatkozzatok.
Copyright © 2004-2020. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.