SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Szex terhesség alatt? Csak nyugodtan!

Családinet [cikkei] - 2020-03-09
A szex nemcsak a párkapcsolatok fontos része, de a komplikációmentes várandóságé is. Természetesen arról a párok döntenek, hogy milyen gyakran élnek a 9 hónap alatt nemi életet, de mivel a terhesség egy természetes élettani folyamat, ezért Dr. Hartman Gábor, a Duna Medical Center nőgyógyász szakorvosa szerint nem kell különösebben korlátozni semmit, ami a szexuális élettel kapcsolatos.
Szex terhesség alatt? Csak nyugodtan!

A terhességgel járó hormonális, testi és lelki változások kihatnak a szexuális életre mindkét fél részéről. Előfordul, hogy nagyon megnő a kismama libidója, de ennek az ellenkezője is megtörténhet. Sok tévhit kering a terhesség alatti szexuális életről, de Dr. Hartman szerint az a legfontosabb, hogy a pár elfogadja a megváltozott helyzetet és beszéljenek róla. Ameddig mindkét félnek jólesik, addig nyugodtan lehet szexuális életet élni.


Mit érez a magzat?

Gyakori, hogy a leendő apuka óvatosságból nem akarja az együttléteket, tart attól, hogy a gyermekre hatással lesz a szex. A magzat a terhességi szexből semmit nem érez, hiszen a méhben található erős izmok és a méhnyak körüli nyálkahártya védik minden külső hatástól. Panaszmentes terhességnél a szex, illetve az orgazmus nem okoz vetélést vagy koraszülést. Az orgazmussal járó összehúzódások nem azonosak a szüléssel járókkal, tehát elmondhatjuk, a baba ezekből nem tapasztal semmit.


Mit érez az édesanya?

Érdemes várandósság alatt a legkényelmesebb pózt választani, ahol az édesanya hasa nem nyomódik meg, vagy ahol a behatolás sebességét és mélységét is ő tudja szabályozni. A terhesség a nők életében az egyik legszebb időszak, de nem mindenki érzi magát vonzónak, hiszen a megnőtt has, a táguló csípő és az esetleg bevizesedett végtagok sokakat zavarhatnak. A megváltozott testkép elfogadásában a leendő apák sokat segíthetnek a várandós párjaiknak. Ebben az időszakban különösen fontos az őszinte kommunikáció, hiszen az átalakult test mellett a hormonok is befolyásolhatják az édesanyákat.

A fertőzésveszély miatt nem javasolt az anális szex, emellett a várandósság alatt gyakori aranyér problémák miatt az érintkezés e módja még kellemetlen is lehet. Az orális szex nem okoz problémát, arra kell csak ügyelni, hogy ne kerüljön levegő a hüvelybe.


Mikor nem javasolt nemi életet élni?

Nem javasolt, illetve korlátozni kell az együttléteket például akkor, ha ikerterhességről beszélünk. Abban az esetben, ha korai szakaszban vetéléssel végződött az előző terhesség, vagy koraszüléssel végződött az előző várandósság, érdemes átbeszélni az orvosunkkal a nemi életre vonatkozó korlátozásokat. Hüvelyi fertőzés, magzatvíz szivárgása, vérzés, alhasi fájdalom, görcsölés, megrövidült, illetve kinyílt méhszáj esetén is kerülni kell az együttléteket. Nagyon fontos, hogy ha bármi szokatlant, bármilyen problémát észlelünk a terhesség alatt, azonnal forduljunk nőgyógyászunkhoz.

A szex előnyei terhesség alatt
 

  • A nemi szervek megnövekedett véráramlása miatt az orgazmust intenzívebben élhetik meg a nők.
  • A szex kalóriát éget, és segíthet fittnek maradni terhesség alatt is
  • Az intimitás a terhesség alatt ugyanolyan fontos, mint a párkapcsolat bármely szakaszában.
  • Az orgazmus felszabadítja az endorfinokat, amelyek a boldogság érzetért felelnek. Boldog anya=boldog baba.


Szülés utáni újrakezdés

Közvetlenül a szülés utáni időszakban a szex általában nem szerepel az édesanyák prioritás listájának elején, hiszen az újszülöttel rengeteg új feladat várja őket. A női testnek időre van szüksége ahhoz, hogy regenerálódjon a szülés után, még akkor is, ha az bármilyen komplikáció nélkül zajlott le. Az együttlét akkor biztonságos, ha a bemetszések és a hüvely szövetei teljesen meggyógyultak. Általában szülés után legalább 6 hétig javasolt várni.

A cikk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi tanácsadást! Fordulj bizalommal nőgyógyászodhoz, szülészorvosodhoz a témával kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Syda Productions / shutterstock

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Hazaküldte a háziorvos és az ügyelet is - tüdőgyulladásban halt meg a 13 éves Niki

Hazaküldte a háziorvos és az ügyelet is - tüdőgyulladásban halt meg a 13 éves Niki

A háziorvos azt mondta a gyerek panaszaira, hogy influenzaszerű vírus. Majd miután nem javult a gyerek állapota, keresztet vetett és azt mondta, ő nem Jézus, hogy egy nap alatt meggyógyítsa a lányt. Az ügyeletről is hazaküldték őket, két órával később pedig a sürgősségire siettek vele, de hiába szállították át a nyíregyházi kórházba, már nem lehetett megmenteni az életét.
"Már tegnaptól nem tudok műtéti időpontot adni" - egy kiváló gyermeksebész búcsúzik kis pácienseitől

"Már tegnaptól nem tudok műtéti időpontot adni" - egy kiváló gyermeksebész búcsúzik kis pácienseitől

Dr. Kürti László, a kiváló és rendkívül népszerű szolnoki gyermeksebész december elején tette közzé a felhívását arról, hogy pár hónap múlva nyugdíjba megy, és a hátralévő aktív idejében már nem tud új műtétekre időpontot adni. A mostanáig előjegyzett műtétjei kitöltik a megmaradt műtéti napjait, így a rendelésére érkező és műtétre szoruló gyerekeket csak tovább irányítani tudja.
A léleklátás művészete

A léleklátás művészete

A modern világban, ahol a tudományos magyarázatok uralkodnak, és az érzelmeink háttérbe szorulnak, egyre nő az igényünk a mélyebb, személyes megértésre. Az emberi lélek bonyolult labirintusa kifürkészhetetlen, és néha szükségünk van valakire, aki képes "belénk látni", segít eligazodni érzelmeink és gondolataink összekuszálódott gubancain. Ez a segítség érkezhet egy bölcs baráttól, pszichológustól, vagy akár egy különleges képességekkel rendelkező léleklátótól.
Reflux - kezelés nélkül komoly bajt okozhat

Reflux - kezelés nélkül komoly bajt okozhat

A reflux bár igen gyakori és jellegzetes tünetekkel járó betegség, azonban az esetek egy részében nehezen diagnosztizálható. Ennek oka, hogy esetenként egyáltalán nem tipikus tünetekkel jelentkezik. Ha ismerjük ezeket a nem típusos tüneteket, akkor felmerül bennünk a reflux gyanúja és tudjuk, hogy orvoshoz - leginkább gasztroenterológushoz - kell fordulnunk. A betegséget ugyanis mihamarabb kezelni kell, mert az elhanyagolt reflux nemcsak megnehezíti a mindennapokat, de komoly szövődményeket is okozhat.
A szerkesztő ajánlja