SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Szülés világjárvány idején, maszkban, bizonytalanságban - így vajúdtunk 2020-2021-ben

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2021-07-08
A 2020-2021-es Covid járvány úgy vonul majd be a szülészeti krónikák új fejezetébe, mint a maszkban szülés ideje. "Tud valaki valami biztosat?" - kérdezgették egymástól a kismamák a közösségi csoportjaikban. A kórteremben kell viselni? A folyosón kell viselni? A látogatónak? Textil vagy egyszer használatos orvosi maszk kell? Vagy ilyenkor illik egy FFP2-es? Minimum? Aktív vajúdás közben letolhatom? - És ha csak úgy megemelem, hm, amúgy diszkréten? Szólnak, nem szólnak?
Szülés világjárvány idején, maszkban, bizonytalanságban - így vajúdtunk 2020-2021-ben

Szülésélmény kimaszkolva

Ha szülésről van szó, a nők a biztonságot választják. Ennek megvan a maga hormonális koreográfiája, hiszen a biztonságérzet az, ami a szülési folyamatot segítő hormonokat beindítja. A biztonságérzet a bázis, ehhez viszont kiszámíthatóság, biztos tudás kell arról, hogy mi várható, mi fog velünk történni. Előfordul, hogy a szülő nőnél leáll a szülés folyamata, ha orvosa pár órára elmegy mellőle, vagy nem lép be a kitolási szakaszba, amíg a párja nem ér a szülőszobára.

A maszkos szülés éve a bizonytalanság éve volt. A kórházi protokoll amúgy is nagyon eltérő lehet az állami és a privát ellátásban, de változhat kórházanként is. A covidos időszakban még a szokásjogra sem támaszkodhatott az információra áhítozó kismama, a helyi protokoll hétről hétre változott,

de még az orvos és a védőnő személyiségén is múlott, hogy maszk alatt lihegve, kifulladva kell 10-15 órán át vajúdni, vagy megkönyörülnek az élete egyik legnagyobb eseményére készülő nőn, és engedik lihegni a közös légtérbe.

A kismamák alapvető élménye volt, hogy minden kórház más, és lehetséges, hogy csak érkezéskor szembesülnek a helyi gyakorlattal.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szabályzása alapján az általános irányelv az lett, hogy a szülészeteteken a személyzetnek, a szülő nőnek, és a kísérőjének is kötelező hordania az orrot és szájat is eltakaró maszkot.

„A vajúdás és a szülés során a légzésszám nő, a szülés során a hasizmok és légzőizmok fokozott összehúzódása következik be, mely folyamatok a cseppfertőzéssel terjedő kórokozók esetében jelentős tényezők.” Ez az eljárásrend a vajúdási időszak végére, a kitolási fázisra felmentést adott a maszkviselés kényszere alól, illetve gázzal történő fájdalomcsillapítás esetére is.

Az orvosok egy része csak legyintett a „maszk-hisztire”, mondván, hogy ez sokadrangú kérdés, és hogy nem fognak így sem benn maradni a gyerekek. Ha van mama, és van baba is, akkor minden adott a szüléshez. Ám a kimaszkolt szülések idején az amúgy is kontrollvesztéses eseményt még több bizonytalansággal terhelte a járványhelyzet.

Covid miatti korlátozások és új szabályok a szülészeteken

 • A törvény szerint a szülő nővel együtt egy kísérő léphet be a szülőszobára. Ennek a szabályozásnak többféle helyi változata is létezett, pl. volt, ahol az apa 48 órán belüli negatív teszttel mehetett csak be, de ehhez előre kellett volna tudnia, hogy mikor lesz a szülés.
 • Az apa a védőöltözetet a kórháztól vásárolta, tehát erre a mozzanatra is készülni kellett – kell.
 • Kérdéses, hogy a szülő nő segítője, és egyben érdekeinek képviselője, a dúla kísérőnek számít-e, és az apa egyszerűen a szülés résztvevője, így mindketten bemehetnek, vagy a kismamának választania kell az apa és a dúla között? Ez szomorú meglepetéseket okozott néhány kismama életében, hisz mindkét embere ottlétére készült és számított.
 • Akadtak eltervezett, de meghiúsult apás szülések negatív covid teszt hiányában, vagy azért, mert a szülő nő a dúlát választotta.
 • Elmaradtak néhol a szülés utáni aranyórák, mert a babát a születését követően szeparálták, amíg a teszt eredménye meglett.
 • Pozitív laborteszt esetén a baba elválasztása sokszor nehezítette a szülő és gyermeke kapcsolatfelvételét, elmaradt a bőr-bőr kontaktus, a szopás beindítása minden órával nehezebbé vált.
 • Az apák sok helyen nem mehettek be császármetszésre, illetve császárral született gyermeküket csak otthon láthatták.
 • A szülészek egy része az előzőleg császárral szült kimamákat az előzetes hüvelyi úton való szüléses terv ellenére programozott császár felé igyekezett terelni
 • Éjszakára több helyen bevitték a babaszobára az újszülötteket, bár a törvény kimondja, hogy minden magyar nőnek joga van a folyamatos együttlétre a babájával.
 • „Nincs mód ambuláns szülésre” - ez a kijelentés is sok nő terveit felülírta, bár törvényi jog elhagyni a kórházat, ez mindenkinek a felelős, saját döntése.
 • Fertőzött anya esetén azonnal a műtét felé terelték a kismamák egy részét.

A járvány csillapodik, a napokban végre letehettük a maszkokat. Most már a kengurukban vagy babakocsikban ülő kisbabák sem csak mimikátlan vászoncsíkokat látnak belőlünk, hanem teljes arcokat. Nem mindegy, mit látnak ezeken az arcokon.

Most a feldolgozás időszaka következik, és úgy tűnik, a kismamáknak lesz mit feldolgozniuk. Ebben azzal tudunk nekik segíteni, ha a ledobott maszkunk helyére nem húzunk egy közönyös, egykedvű, kiábrándult arcot.

A maszkokat már nem kell fenn tartani, csak a derűnket - hiszen mindennek ellenére a babák megszülettek, velünk vannak, és már nem választ el minket a láthatatlanná tévő textil.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Hazaküldte a háziorvos és az ügyelet is - tüdőgyulladásban halt meg a 13 éves Niki

Hazaküldte a háziorvos és az ügyelet is - tüdőgyulladásban halt meg a 13 éves Niki

A háziorvos azt mondta a gyerek panaszaira, hogy influenzaszerű vírus. Majd miután nem javult a gyerek állapota, keresztet vetett és azt mondta, ő nem Jézus, hogy egy nap alatt meggyógyítsa a lányt. Az ügyeletről is hazaküldték őket, két órával később pedig a sürgősségire siettek vele, de hiába szállították át a nyíregyházi kórházba, már nem lehetett megmenteni az életét.
"Már tegnaptól nem tudok műtéti időpontot adni" - egy kiváló gyermeksebész búcsúzik kis pácienseitől

"Már tegnaptól nem tudok műtéti időpontot adni" - egy kiváló gyermeksebész búcsúzik kis pácienseitől

Dr. Kürti László, a kiváló és rendkívül népszerű szolnoki gyermeksebész december elején tette közzé a felhívását arról, hogy pár hónap múlva nyugdíjba megy, és a hátralévő aktív idejében már nem tud új műtétekre időpontot adni. A mostanáig előjegyzett műtétjei kitöltik a megmaradt műtéti napjait, így a rendelésére érkező és műtétre szoruló gyerekeket csak tovább irányítani tudja.
A léleklátás művészete

A léleklátás művészete

A modern világban, ahol a tudományos magyarázatok uralkodnak, és az érzelmeink háttérbe szorulnak, egyre nő az igényünk a mélyebb, személyes megértésre. Az emberi lélek bonyolult labirintusa kifürkészhetetlen, és néha szükségünk van valakire, aki képes "belénk látni", segít eligazodni érzelmeink és gondolataink összekuszálódott gubancain. Ez a segítség érkezhet egy bölcs baráttól, pszichológustól, vagy akár egy különleges képességekkel rendelkező léleklátótól.
Reflux - kezelés nélkül komoly bajt okozhat

Reflux - kezelés nélkül komoly bajt okozhat

A reflux bár igen gyakori és jellegzetes tünetekkel járó betegség, azonban az esetek egy részében nehezen diagnosztizálható. Ennek oka, hogy esetenként egyáltalán nem tipikus tünetekkel jelentkezik. Ha ismerjük ezeket a nem típusos tüneteket, akkor felmerül bennünk a reflux gyanúja és tudjuk, hogy orvoshoz - leginkább gasztroenterológushoz - kell fordulnunk. A betegséget ugyanis mihamarabb kezelni kell, mert az elhanyagolt reflux nemcsak megnehezíti a mindennapokat, de komoly szövődményeket is okozhat.
A szerkesztő ajánlja