Gyerekkorunk játékainak csodálatos hatásai: így fejleszt a hullahopp karika, a hinta és az ugróiskola

Kercsó Dorottya - 2020-05-14
Biztos neked is volt hullahopp karikád, vagy te is egyre magasabbra lökted magad a hintán, azt remélve, hogy egyszer talán sikerül átpördülnöd. Arra azonban talán nem is gondoltál, mennyit fejlődtél a játék közben - add meg ezt az élményt a saját gyerekednek is!
Gyerekkorunk játékainak csodálatos hatásai: így fejleszt a hullahopp karika, a hinta és az ugróiskola


Így fejleszt a hullahopp karika

A hagyományosan derékon pörgetett hullahopp karikánál kevés játék segíti elő jobban a mozgás összerendezését és az egyensúlyérzéket – amelyek, régóta tudjuk, szoros összefüggésben állnak az agy, különösen a beszéd fejlődésével. Talán te is emlékszel rá, hogy nem is volt olyan egyszerű megtartani a derékon a karikát: egy idő után komoly koncentrációt és erőnlétet igényelt. Akár most, felnőttként is jó hasznát veheted, hiszen hasra vagy deréktájra is remekül lehet edzeni vele.


Játékok hullahopp karikával

A hagyományos, derékon pörgetős mód mellett még sokféle játékra ad lehetőséget a hullahopp karika:

  • Pörgessétek a csuklótokon, a bokátokon, esetleg a nyakatokon (ez utóbbit csak óvatosan)
  • Dobáljátok egymásnak függőlegesen
  • Gurítsátok egymásnak, vagy versenyezzetek, ki tudja messzebbre gurítani anélkül, hogy a karika eldőlne
  • Próbáljátok meg, mint a régi gyerekek, bottal hajtani
  • Emeljétek fel a karikát két kézzel a fejetek fölé, majd csúsztassátok tovább a tenyeretekben úgy, hogy a kezeteket közben ne mozdítsátok el.

Hullahopp karika

Kép: wallpaperflare.com


A hinta fejlesztő hatásai

A szakértők, amikor a gyerek fejlődését mérik, nem véletlenül kérdeznek rá arra, tud-e már önállóan hintát hajtani. Az előre-hátra dőlés, és a láb ellenkező irányba történő mozgatása rendkívül összehangolt mozgást, és bonyolult agyi tevékenységeket igényel. Külön művészet az elindulás és a fékezés is, vagy ha a gyerek a hintáról való leugrást választja, elengedhetetlenül fontos, hogy tudjon térben tájékozódni, hiszen el kell találnia a megfelelő távolságot.


Hintázás kicsikkel

A hintázás azoknak a gyerekeknek is hatalmas élmény, akik önmagukat még nem tudják hajtani. Már az anyaméhben is „hintáztak”, később Anya biztonságot adó karja ringatta őket, ezért szeretik annyira ezt a fajta mozgást.

Babahinta akár a lakásba is felszerelhető, a játszótéren pedig teljesen rabul ejtheti őket ez a játék. Hintáztatás közben énekelj, mondókázz neki, vagy egyszerűen csak beszélj hozzá – de ha látod, hogy más is vár a hintára, egy idő után azért add át neki is.

Hinta

Kép: Billion Photos / shutterstock


Gyerekkorunk kedvence: az ugróiskola

Az ugróiskola – amelynek során rendszerint fél lábon kell végigugrálni egy előre felrajzolt pályán, közben pedig fel kell szedni a megfelelő mezőbe bedobott kavicsot – hihetetlenül jól fejleszti az egyensúlyérzéket és a szem-kéz koordinációt. A különböző nehézségű pályák egy-egy mezőjébe először egy kavicsot kell dobni, majd egy és két lábbal kell végigmenni rajta úgy, hogy közben a kavicsot is felszedjük – és hogy milyen nehéz fél lábon egyensúlyozva lehajolni érte, csak az tudja, aki maga is próbálta.

Az ugróiskola hagyományosan kinti elfoglaltság, de rossz idő esetén sem kell lemondani róla: szigetelő szalaggal az otthoni padlóra vagy linóleumra is felragaszthatunk egy pályát, és kezdődhet is a játék.

Ugróiskola

Kép: absteress / pixabay

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: hamxx05 / pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media