SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyerekkorunk játékainak csodálatos hatásai: így fejleszt a hullahopp karika, a hinta és az ugróiskola

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-05-14
Biztos neked is volt hullahopp karikád, vagy te is egyre magasabbra lökted magad a hintán, azt remélve, hogy egyszer talán sikerül átpördülnöd. Arra azonban talán nem is gondoltál, mennyit fejlődtél a játék közben - add meg ezt az élményt a saját gyerekednek is!
Gyerekkorunk játékainak csodálatos hatásai: így fejleszt a hullahopp karika, a hinta és az ugróiskola


Így fejleszt a hullahopp karika

A hagyományosan derékon pörgetett hullahopp karikánál kevés játék segíti elő jobban a mozgás összerendezését és az egyensúlyérzéket – amelyek, régóta tudjuk, szoros összefüggésben állnak az agy, különösen a beszéd fejlődésével. Talán te is emlékszel rá, hogy nem is volt olyan egyszerű megtartani a derékon a karikát: egy idő után komoly koncentrációt és erőnlétet igényelt. Akár most, felnőttként is jó hasznát veheted, hiszen hasra vagy deréktájra is remekül lehet edzeni vele.


Játékok hullahopp karikával

A hagyományos, derékon pörgetős mód mellett még sokféle játékra ad lehetőséget a hullahopp karika:

  • Pörgessétek a csuklótokon, a bokátokon, esetleg a nyakatokon (ez utóbbit csak óvatosan)
  • Dobáljátok egymásnak függőlegesen
  • Gurítsátok egymásnak, vagy versenyezzetek, ki tudja messzebbre gurítani anélkül, hogy a karika eldőlne
  • Próbáljátok meg, mint a régi gyerekek, bottal hajtani
  • Emeljétek fel a karikát két kézzel a fejetek fölé, majd csúsztassátok tovább a tenyeretekben úgy, hogy a kezeteket közben ne mozdítsátok el.

Hullahopp karika

Kép: wallpaperflare.com


A hinta fejlesztő hatásai

A szakértők, amikor a gyerek fejlődését mérik, nem véletlenül kérdeznek rá arra, tud-e már önállóan hintát hajtani. Az előre-hátra dőlés, és a láb ellenkező irányba történő mozgatása rendkívül összehangolt mozgást, és bonyolult agyi tevékenységeket igényel. Külön művészet az elindulás és a fékezés is, vagy ha a gyerek a hintáról való leugrást választja, elengedhetetlenül fontos, hogy tudjon térben tájékozódni, hiszen el kell találnia a megfelelő távolságot.


Hintázás kicsikkel

A hintázás azoknak a gyerekeknek is hatalmas élmény, akik önmagukat még nem tudják hajtani. Már az anyaméhben is „hintáztak”, később Anya biztonságot adó karja ringatta őket, ezért szeretik annyira ezt a fajta mozgást.

Babahinta akár a lakásba is felszerelhető, a játszótéren pedig teljesen rabul ejtheti őket ez a játék. Hintáztatás közben énekelj, mondókázz neki, vagy egyszerűen csak beszélj hozzá – de ha látod, hogy más is vár a hintára, egy idő után azért add át neki is.

Hinta

Kép: Billion Photos / shutterstock


Gyerekkorunk kedvence: az ugróiskola

Az ugróiskola – amelynek során rendszerint fél lábon kell végigugrálni egy előre felrajzolt pályán, közben pedig fel kell szedni a megfelelő mezőbe bedobott kavicsot – hihetetlenül jól fejleszti az egyensúlyérzéket és a szem-kéz koordinációt. A különböző nehézségű pályák egy-egy mezőjébe először egy kavicsot kell dobni, majd egy és két lábbal kell végigmenni rajta úgy, hogy közben a kavicsot is felszedjük – és hogy milyen nehéz fél lábon egyensúlyozva lehajolni érte, csak az tudja, aki maga is próbálta.

Az ugróiskola hagyományosan kinti elfoglaltság, de rossz idő esetén sem kell lemondani róla: szigetelő szalaggal az otthoni padlóra vagy linóleumra is felragaszthatunk egy pályát, és kezdődhet is a játék.

Ugróiskola

Kép: absteress / pixabay

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: hamxx05 / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja