A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 otthoni program pároknak karantén idejére

Zaka Dóra - 2020-11-22
A jelenlegi pandémiás helyzet sok szempontból megnehezíti mindannyiunk életét, nem kivétel ez alól a párkapcsolat mindennapjainak menedzselése sem. Sok hozzánk járó párnál látjuk, hogy a jól bejáratott rutinjuk most felborult, hiszen a közösen eltöltött idő lehetőségeit nagymértékben limitálják a fennálló korlátozások.
7 otthoni program pároknak karantén idejére

Hiába a jól kialakított heti menetrend: dolgos hétköznapok, néhány este közös elfoglaltság, néhány este kinek-kinek énidő (pl. saját barátokkal, barátnőkkel találkozás), hétvégén egy-két randevú, most a járványhelyzet mindent felülír. Nemcsak, hogy a másokkal való találkozásokat javasolt hanyagolni, de a munkaidő utáni órákat legfőképpen csak saját otthonunkban tudjuk eltölteni. Ne mondjatok le a randevúkról így sem, elő a kreatív énetekkel! A minőségi idő eltöltéséhez adunk hét tippet indulásul:


1. Gyertyafényes vacsora otthon

A heti randevú gyakran kapcsolódik az étkezésekhez: egy izgalmas reggeli, közös ebéd vagy romantikus vacsora kettesben. Miért kellene feladni ezt? Ha szerettek főzni, már maga az étel elkészítése is a közös program részét képezheti, ha pedig kevésbé mozogtok otthonosan a konyhában, rendelhettek is, de mindenképpen adjátok meg a módját az étkezésnek! Ha egyébként ilyenkor a TV előtt ennétek, most feltétlenül üljetek asztalhoz, és teremtsetek éttermi hangulatot, akár gyertyákkal is.

 

2. Videó a közös képekből

Vegyétek elő azokat a képeket, amiket a párkapcsolatotok ideje alatt készítettetek magatokról vagy egymásról, akár együtt, akár külön. Nézzétek végig őket és válogassátok ki a legszebb pillanatokat, legjobb képeket vagy akár azokat, amelyek kevésbé előnyösek, de annál viccesebbek. Csináljatok ebből egy videót, ami jól kifejezi, hogy milyenek is vagytok Ti együtt. A zeneválasztás a videó alá szintén egy izgalmas kiegészítő-feladat lehet.

 

3. Elő az ecsettel, festékkel!

Ha a humor a ti közös nyelvetek, akkor ezt a programot nektek találták ki: fessetek egymásról portrét. Bármekkora tehetséggel áldott is meg titeket a sors az alkotás terén, maga a festés garantáltan kikapcsol és szórakoztat.

 

4. A klasszikus: filmek, sorozatok

Rég nem látott kedvencek vagy új, megnézésre váró filmek, eljött a ti időtök! Ha sok szabadidővel rendelkeztek, akár bele is vághattok egy hosszú, több évados sorozatba, hiszen ez garantáltan közös programot szolgáltat majd a következő hetekre, akár hónapokra is. Ha kevésbé rendszerszerű a ráérésetek, akkor válasszatok olyan filmeket, amelyeket mindketten szívesen megnéznétek. Ha ebből kevés van, csinálhattok egy befőttesüveget is, amelybe mindenki beleteszi azokat a filmcímeket, amit szeretne megnézni, majd húzással a szerencsére bízhatjátok, hogy melyik kerül megnézésre aznap. 😊

 

5. Instant romantika: szerelemeslevél

Ha ti is olvadozva nézitek, amikor a filmekben hosszú, romantikus levelet kapnak egymástól a pár tagjai, itt az idő, hogy kipróbáljátok. De nem ám a modern formáját: billentyűzet és érintőképernyő helyett papír, toll és kézírás, hogy igazi, megőrizhető emlék maradjon. Bármit leírhattok, ami csak eszetekbe jut: hogy mi tetszett meg a másikban, amikor először találkoztatok, hogy mit szerettek egymásban most, mit köszönhettek egymásnak. Bármit. A határ a csillagos ég. Természetesen a megírás után az el- vagy felolvasás is a program részét képezi.

 

6. Időkapszula 2020-ból

Bár sokszor halljuk ebben az évben, hogy kevés az olyan jó emlék, amire szívesen emlékszünk majd vissza, mégis biztos vagyok benne, hogy találtok ilyet, ha nagyon kerestek. Válasszatok ki olyan dolgokat, amik kifejezetten ezt az időszakot szimbolizálják számotokra és készítsetek ezekből egy időkapszulát. Ha szeretnétek, akár a múltatokhoz kapcsolódó szimbólumokat is megőrizhettek ebben, hogy majd később, a kibontáskor ezekkel is találkozzatok. Ássátok el valahol ezt a dobozt (és jegyezzétek is meg, hogy hol van😊), illetve jelöljétek ki, hogy mikor fogjátok majd közösen elővenni (mondjuk például 2035-ben?).

 

7. Egy este áram nélkül

Furcsán hangzik, de ha jobban belegondoltok, számtalan lehetőséget rejt magában. TV kilőve, előbb-utóbb lemerül a laptop és a telefon is, akkor pedig „kénytelenek lesztek” egymással foglalkozni. Gyújthattok gyertyát vagy vehettek elő zseblámpát, aminek a fényénél akár játszhattok (egy jó „felelsz vagy mersz”?:)), borozhattok, beszélgethettek, kinek-kinek saját preferenciája szerint. Az, hogy teljes sötétség van, adni fog egy izgalmas alaphangulatot. Próbáljátok csak ki! 😊

 

Kép: Werner Heiber képe a Pixabay -en.

Zaka Dóra


Zaka Dóra
pszichológus, pár-és családterapeuta jelölt, tanácsadó szakpszichológus jelölt, OH-kártya instruktor

Elérhetőségeim:
Honlap: https://www.relation-ship.hu/
Facebook: Relation-Ship párterápia és családterápia (kifejezetten a párterápiás és családterápiás szolgáltatáshoz)
Zaka Dóra pszichológus (saját pszichológusi Facebook oldalam)
Email: info@relation-ship.hu és zakadorapszichologus@gmail.com
Telefon: +36 20 970 4522
Rendelési helyszínek:
  • 8000 Székesfehérvár, Szepesi utca 9.
  • 1071 Budapest, Peterdy utca 31.
  • illetve online
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja