A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Génterápiával gyógyították meg a vérzékenységet amerikai orvosok

Családinet - 2013-11-21
Génterápiával gyógyították meg két kutya vérzékenységét amerikai orvosok. A kísérleti kezelés után két évvel az állatok még mindig tünetmentesek.
Génterápiával gyógyították meg a vérzékenységet amerikai orvosok

A hemofília-A nevű véralvadási zavar tízezer férfi közül egyet érint. A betegeknek az a genetikai kódja hibás, amely a VIII-as faktornak nevezett, a véralvadást elősegítő fehérje képződését irányítja.
    
Amerikai és francia kutatók három olyan kutyát kezeltek, amelyek az emberi vérzékenységhez hasonló betegségben szenvedtek - idézte a BBC hírportálja a Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmányt.
    
Vírus útján juttatták be a VIII-as faktor helyes génjét a vérlemezkéikbe, melyek a károsodott erek kijavításában vesznek részt. A három kutya közül kettőnél több mint két évvel a génterápia után sem jelentkeztek a súlyos belső vérzéses tünetek.
    
David Wilcox, a kutatás vezetője, a Wisconsini Orvosi Egyetem tudósa szerint a gyógymód sokat javítana a vérzékenységben szenvedő betegek életminőségén. A hemofíliásokat évente többször sújtja belső vérzés, és rendszeresen kell mesterséges véralvadás-segítő injekciót kapniuk.
    
Wilcox a BBC-nek így magyarázta a kutatás eredményeit: ha a beteg csontvelősejtjeiben géncserét hajtanak végre, akkor az ott termelődő vérlemezkék a sérült érnél a VIII-es faktor előállításához, tárolásához és kibocsátásához kezdhetnek, és megakadályozhatják a kóros vérzést évekkel a kezelés után is.
    
A brit Hemofília Társaság szerint tíz éven belül kifejleszthetik a génterápiának az emberi hemofília A és B változatát is gyógyító formáját.

http://www.bbc.co.uk/news/health-24993155

Forrás: MTI
Fotó:
rajcreationzs - FreeDigitalPhotos.net

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja