SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hat plusz egy hasznos munkahelyi tipp az influenza ellen

Családinet [cikkei] - 2009-11-11
A betegségek elkerülésének alapvető feltétele a személyes és környezeti higiéniai követelmények betartása, és manapság rengeteg hasznos információt hallhatunk a megelőzéssel kapcsolatban is.
Hat plusz egy hasznos munkahelyi tipp az influenza ellen

Dr. Nagy László Nóra, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi programjának vezetője a már ismert módszereken kívül további praktikus tanácsokkal lát el mindenkit, hogy munkahelyünkön is lehetőség szerint betegség nélkül vészeljük át ezt az időszakot.

1. A legfontosabb szabály: Betegen maradjunk otthon!
„A tömeges fertőzés elkerülésének leghatásosabb módja, hogy ha betegnek érezzük magunkat, maradjunk otthon! Mivel sokan enyhe tünetekkel vészelik át a betegséget, így valószínűleg nem is tudják, hogy fertőznek. Arról nem is beszélve, hogy a nem megfelelően kikezelt betegségnek később komolyabb szövődményei lehetnek, mint például tüdőgyulladás” - mondta a doktornő.  Akinek láza van, mindenképp hívja fel háziorvosát, aki dönt a további teendőkről, szükséges vizsgálatokról, és kezelésről.

2. Papír zsebkendő és kézszárító
Orrfújáshoz papír zsebkendőt használjunk, utána pedig azonnal dobjuk a szemetesbe, majd mossunk kezet. Kézmosáskor részesítsük előnyben az eldobható papír törlőkendőt, de ha van, legjobb, ha a falra szerelhető kézszárítót választjuk.

3. Fertőtlenítés - A kilincsek, billentyűzetek a legveszélyesebbek!
Bármely felületen, amelyet munka közben megérintünk, ott lehet az influenza kórokozója. A kilincseket, billentyűzetet és asztalunkat minél gyakrabban - ha lehet naponta - töröljük át fertőtlenítő hatású papírkendővel, és mindig mossuk el poharunkat. Ügyeljünk arra, hogy a vírusok nemcsak a szájon, orron, hanem fertőzött kézzel a szemünkhöz nyúlva is bejuthatnak szervezetünkbe.

4. Klíma helyett szellőztetés
Mivel az influenza cseppfertőzéssel terjed, szellőztessünk minél többször, a friss levegő segít a hatékony munkavégzésben is. Klimatizált helyiségekben, ahol nincs lehetőség a szellőztetésre, ott a klímaberendezés tisztítását, szakszerű fertőtlenítését gyakrabban el kell végezni.



5. A gyakori kézmosás fél egészség
A betegség elleni védekezés egyik leghatásosabb módja a gyakori kézmosás, amelyhez járvány idején használhatunk fertőtlenítő hatású szappanokat. Az irodai levelezés kezelésére jelöljünk ki egy adott személyt, aki a beérkező postát begyűjti és rendszerezi, és - mivel a beérkező levelek is számos kórokozót hordoznak - ügyel az óránkénti kézmosásra.

6. Jó kondíció és egészséges szervezet
Az elegendő folyadékbevitel minden nap fontos, de a járvány idején különösen figyeljünk arra, hogy kellő mennyiségű folyadékot fogyasszunk napközben is. A legjobb módszer, ha asztalunkhoz készítjük az ásványvizet. Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt. Emellett a minél hatékonyabb megelőzés érdekében érdemes jó kondícióban tartani magunkat: a rendszeres mozgás és a megfelelő mennyiségű alvás is fontos.

Plusz egy tipp - A megfontolt gyógyszerszedés
Ha már megbetegedtünk, gyógyszeres kezelésre lehet szükségünk. Magyarországon is hatékony vírusellenes gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek alkalmazásáról kezelőorvosunknak kell döntenie. Ne használjuk a korábbi betegségünkre kapott, vagy a szomszédtól kölcsönkért antibiotikumot, hiszen az antibiotikum csak bakteriális fertőzések ellen hatásos, így a vírusos influenza tüneteinek kezelésére alkalmatlan. A vírus által okozott bakteriális fertőződés kialakulásakor indokolt ugyan az antibiotikumok szedése, de ezeket csak és kizárólag orvosi utasításra kezdhetjük alkalmazni.
„Mivel a megbetegedés elkerülésének leghatásosabb módja a védőoltás, időben érdeklődjünk orvosunknál ennek lehetőségéről is” - tette hozzá a doktornő.

Budai Egészségközpont

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja