SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A hirtelen szívhalál leghatékonyabb megelőzése: speciális sportkardiológiai vizsgálatok!

Családinet [cikkei] - 2009-09-28
A szívünkkel egészen addig nem foglalkozunk, ameddig egészséges. Sportolunk, hogy egészségesek, szépek, sikeresek legyünk, de a nem megfelelő, hiányos, vagy akár teljesen mellőzött szűrővizsgálatok, melyeket az aktív sportélet előtt érdemes elvégezni, fényt deríthetnek többek között arra is, hogy hajlamosak vagyunk-e a hirtelen szívhalálra.
A hirtelen szívhalál leghatékonyabb megelőzése: speciális sportkardiológiai vizsgálatok!

Az egyszerű orvosi vizsgálat és a családi kórtörténet alapján az aktív sportolók mindössze 3%-nál fedezhető fel olyan jel, mely e tragikus következményre utalhat, állítja egy új amerikai tanulmány.

Miben más a hirtelen szívhalál, mint a szívroham?

Azért nem alkalmas a hagyományos nyugalmi állapoti EKG vizsgálat egymagában a hirtelen szívhalálra való hajlam kimutatására, mert szemben a főként időskorúakra jellemző szívrohammal, ebben az esetben nem a szív oxigénellátásával van a probléma - hiszen a sportolás még edzi is a szívet, növeli az oxigénellátó hálózat hatékonyságát -, hanem a szív összehúzódását, ritmusát szabályozó ingerületvezetési rendszerrel.

A hirtelen sportolói szívhalál fő oka a szív izomzatának megvastagodása, illetve megvastagodás következtében kialakuló szívritmuszavarok. A hirtelen szívhalál felléptének esélyét tovább növeli, ha a sportoló olyan genetikai, öröklődő vagy egyéb betegségben szenved, ami önmagában, sportolói szívmegnagyobbodás nélkül is, fokozza a hirtelen szívhalál esélyét. Ilyen betegségek a hipertófiás kardiomiopátia, öröklődő génhibák, megnyúlt QT szakasz, aritmogén jobb kamrai kardiomiopátia, stb. De fokozhatja a ritmuszavarok okozta hirtelen szívhalál esélyét számos gyógyszer (pl. szénanátha ellen szedett antihisztamin, fertőzésre szedett antibiotikumok), folyadékvesztés miatti elektrolit egyensúly-zavar, szójakészítmények, grépfrútlé, étrendkiegészítők, anabolikus szteroidok.

Hatékony kivizsgálás elemei

A hirtelen sportolói szívhalál kockázatának becslésére - éppen a szokásos kardiológiai eltérésektől való jelentős oki különbözősége miatt - csak olyan kivizsgálás alkalmas, ami képes a szívritmuszavar egyediségeinek detektálására, értékelésére.

A sportkardiológiai kivizsgáláshoz ma már nemzetközi szinten is, akárcsak hazánkban, hozzá tartozik a nyugalmi EKG elkészítése. Ez azonban számos alapvető jelre nem vagy csak korlátozott információval rendelkezik. A szív fal vastagságára csak következtetni lehet, a billentyűk, nagy erek működésére semmilyen támpontot nem ad. Hasonlóan alkalmatlan a terhelést követő levezetési szakban fellépő ingerületvezetési zavarok kimutatására.

Szívultrahang

Az American College of Cardiology és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, illetve a British Journal of Sports Medicine már javaslatként fogalmazza meg a szívultrahang alkalmazását a szívfal-vastagság megítéléséhez, illetve billentyűk, nagyerek állapotának felméréséhez, egyéb anatómiai és véráramlási rendellenességek kiszűréséhez.

Terheléses EKG

Újabb statisztikai eredmények szólnak amellett, hogy a sportolók hirtelen szívhalálának leggyakoribb időpontja a terhelés utáni, levezető időszak. Az itt fellépő halálos ritmuszavart okozó szív-ingerület vezetési rendellenességek kimutatására a nyugalmi EKG nem, csak a terheléses vizsgálat alkalmas.



Gondos, speciális kórtörténet felvétel

A szív ritmuszavar készsége a sportolóknál a szívfal megvastagodása miatt önmagában is fokozott. Éppen ezért fontos olyan, nem sportolóknál és időseknél lényegtelennek látszó kórtörténeti momentumot is felmérni, számításba venni, mint a szedett gyógyszerek, használt étrendkiegészítők, elfogyasztott italok, ételek.

Sportkardiológiában tapasztalt kardiológus

A sportolói és az időskori szívproblémák jelentősen eltérő háttere miatt alapfeltétel - a felesleges eltiltások illetve veszélyes sportolási engedélyek kiadásának elkerülése érdekében -, hogy a sportkardiológiai vizsgálatot végző kardiológus sportkardiológiában megfelelő jártassággal, tapasztalattal rendelkezzen.

Oxygen Medical sportkardiológiai központ - a fiatal magyar sportolókért

Az Oxygen Medical Magánorvosi Központ az Oxygen Wellness szellemiségén alapulva kiemelt fontosságúnak tartja a biztonságos sportolást, az elkerülhető tragédiák megelőzését, mind amatőr mind professzionális szinten.

Komplett sportkardiológiai központja biztonságot adó kivizsgálást kínál a hazai sportolóknak: színes doppler ultrahang, terheléses EKG, nyugalmi EKG, 24 órás EKG és vérnyomásmonitor. A szakmai hátteret dr. Marton Anna, sportkardiológiában jártas, elismert főorvos biztosítja, aki a Sporkórház kardiológusaként dolgozott és ezzel szinte egyedüliként a hazai kardiológusok között, mélyreható és precíz ismeretekkel rendelkezik az aktív sportolók szív-érrendszeri élettanáról, az esetleges eltérések sportolási szempontból tekintett súlyossági megítélésében.

Társadalmai felelősségvállalás

Az ifjú sportolók biztonságát és a hazai sport felkarolását szolgálja az a kezdeményezés, mely a fiatal, junior világversenyeken helyezést elért élsportolók számára az éves sportkardiológiai kivizsgálást ingyenesen kívánja nyújtani.

www.oxygenmedical.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja