A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szexuális gondok a terhesség alatt

Németh Noémi - 2018-05-17
A "tankönyvek szerint" a terhesség alatt nem csak az étellel kapcsolatban nő meg a kismamák étvágya: a legtöbben sokkal jobban kívánják párjukat, mint azelőtt bármikor. Előfordulhatnak azonban olyan problémák, amiket nehezebb kezelni és épp a szexuális vágy csökkenését okozzák. Milyen hálószoba-gondok árnyékolhatják be a várandósság izgalommal teli hónapjait?
Szexuális gondok a terhesség alatt


Nem kívánja a kismama a szexet

A testi változások, tomboló hormonok, rosszulétek következtében érthető, ha a szexualitáshoz se kedve, se energiája nincs a kismamának. A medencetáji vérbőség és az egyre érzékenyebb mellek miatt megeshet, hogy - átmenetileg - nem marad olyan pont a kismama testén, ahol élvezné az érintést. Fontos azonban, hogy ne feledkezz meg a párodról, akinél testileg semmi sem változott  - a tesztoszteron nem illan el csak úgy a szervezetéből a hírtől, hogy apa lesz. Törődj a testével és a lelkével is - ő is pontosan ezt teszi veled, amikor elrohan éjfélkor az éjjelnappaliba, mert megkívántál valamit, vagy épp folyamatosan megdicsér, milyen csinos vagy terhesen.

“Abban a pillanatban, amikor kiderül, hogy beköszöntött a várandósság, a pár két tagja között megjelenik egy kis sziget, s hamarosan a sziget két oldalán találják magukat, majd előfordulhat, hogy fokozatosan távolodni kezdenek egymástól. A férfi éli tovább az életét, a nő pedig belefeledkezik a teste változásaiba. A férfiak intellektuálisan megérthetik a nőben zajló változásokat, de megérzik azt is, hogy a feleség érzelmileg mennyire el van foglalva magával és a magzattal, és kezdik elhanyagolva érezni magukat, a keletkező haragjukról pedig képtelenek beszélni. Sok férfi bocsátkozik ilyenkor külső viszonyba” - mondja Jánosi Valéria szakértőnk.

Attól, hogy számodra kellemetlenné válik az érintés, érdemes hozzáérned a párodhoz, mert ő ugyanúgy vágyik rád, ahogy addig is. Akik már átestek egy váláson, vagy megromlott a párkapcsolatuk a terhesség és a babázás időszaka alatt, nem győzik hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy ne hanyagoljátok el egymást semmilyen téren.

Sokat segíthet a problémán a síkosító használata is - Dr. Eszlári Péter szülész-nőgyógyász szakértőnk szerint ezek a termékek - már amennyiben megbízható forrásból származnak - nem okoznak problémát a várandósság alatt sem, így nyugodtan lehet használni őket. Az erről szóló olvasói kérdéseket és szakértői válaszokat itt találod: Kérdezz-felelek.

Fontos azonban, hogy tudd: nem “veled van a gond”, ha semmi kedved nincs a szexhez. A hormonok ebben az időszakban nagyon összetetten dolgoznak és mindenkire máshogy hatnak - bár sokaknak valóban megnő a libidójuk a terhesség alatt, ez egyáltalán nem törvényszerű.
 

Eltűnő önbizalom

Az is előfordulhat, hogy önbizalommal kapcsolatos gondok állnak a háttérben: úgy érezheti a nő, hogy megváltozott testét párja már egyáltalán nem tartja kívánatosnak. Nagyon ritka esetben fordul azonban elő, hogy egy férfi a nagy pocak miatt fordulna el a társától, így emiatt nem kell aggódnod!

Egy szép hálóing vagy csábító fehérnemű (amiből a mell növekedésével úgyis újabb darabokat kell majd beszerezni) talán segíthet a “tüneteken” és újra vonzónak érezheti magát a kismama - fontosabb azonban, hogy a probléma gyökerét tegyétek rendbe és helyreálljon a megtépázott önbizalom.


Aggodalom a baba miatt

Sokan még mindig attól tartanak, hogy az aktussal vetélést okozhatnak, kárt tehetnek a magzatban, vagy épp az orgazmussal beindíthatják a szülést. Ez azonban tévedés - olvass tovább a témáról! Szexualitás várandósan: jobban élvezheted a szexet, amíg terhes vagy

A félelem nem csak a férfiakban jelenhet meg: az is előfordulhat, hogy a nő félti annyira a babát, hogy mindenféle közeledést elutasít. Ebben az esetben érdemes felkeresni egy szakértőt, aki segíthet a félelmek feloldásában - míg egy együttlét nem; a túlzott szorongás, rágörcsölés sajnos okozhat vetélést.


Madonna-kurva komplexus

A meglepő kifejezés mögött egy létező probléma áll, melyet ilyen néven tart számon a szakirodalom is. A férfiak egy része csak alkalmi partnerekkel képes szexuális kapcsolatot létesíteni - amint megjelennek az érzelmek és megszereti a nőt, elkezd kötődni hozzá, s egyre ritkábban - vagy egyáltalán nem - közeledik párja felé. Bár elhalmozza baránőjét mindennel, amivel lehet, a szexet sajnos máshol keresi. Ennek hátterében az áll, hogy azt képzeli, a szex mocskos dolog, amivel megalázza partnerét - így végül képtelen lesz a szeretett nővel lefeküdni.

Előfordulhat, hogy a férfinél akkor alakul ki ez a probléma, amikor párja babát vár: a nő, aki a gyermeküket hordja a szíve alatt, szentté és sérthetetlenné válik a szemében, akivel nem művelhet olyan “mocskos” dolgokat az ágyban, mint azelőtt. Ebben az esetben is érdemes szakértőhöz fordulni, aki segíthet a probléma leküzdésében.

Olvasd el ezt is: Szexmentes várandósság - miért kerülik egyes férfiak a hancúrozást 9 hónapon át, vagy még tovább is?


A szexológus tanácsai

Tóth Kristóf István szexológus szakértőnket kérdeztük az okokról és a megoldásokról. 
"A terhesség más-állapot. A kismama teste és érzelmei megváltoznak a hormonok miatt.
Az elején, a teherbeesésnél a vágy eléggé szelektív. Akitől gyermekét várná, azzal általában minden jól megy, de bárki mással nem vonzza az együttlét. A foganás utáni hetekben, amikor elkezdi érezni, hogy gyermeket vár - reggeli rosszullétek -, akkor nyilván nem kívánja a szexuális együttlétet, de a szimpla ölelést, társa közelségét, az együtt levést ugyanúgy, ha nem jobban, mint előtte.
Később, amikor ez az időszak elmúlt (és ezzel együtt a kezdeti lehetőség a vetélésre, hiszen biztonságosan megtapad a magzat a méhben), akkor újra jobban kívánhatja a szexet. Sőt, immár valószínű gyermeke lesz, ezért talán még meg is növekszik a vágya, libidója, megszerezni-megtartani a párját, az apát. Talán azt is mondhatjuk, "előre dolgozik", hiszen később a gyermekére fogja fordítani az ideje és energiája nagy részét.
Aztán az utolsó hetekben, amikor a has és a mellek észrevehetően megváltoznak, felkészülnek a szülésre, újra csak elmegy a kedv legtöbbször. Ezen időszakban ugyanúgy nem ajánlott a behatolásos közösülés, mint a havi vérzés idején - de ez nem jelenti azt, hogy egyeseknél a szeretgetés, más módon elért orgazmus ne lenne kívánt, vagy akár előnyös is.
A szülés után pedig a test mondja meg, mikor is jön rendbe annyira, hogy újra élvezné a közeledést. Vágás, repesztés, varrás, avagy császározás után bizony a varratszedésig a behatolással, és néha a külső izgatással is várni kell, de a kisbabás mama örömét lelheti más módon is. Aztán persze sokáig az újszülött szoptatása, pelenkázása, alvása és játszadozása köti le a családot... De ebben az időszakban is kell mindenkinek találni saját magára és párjára némi időt. Talp, láb, derék és hátmasszázs, haskenegetés - ezeket minden terhes nő tudja értékelni a 9 hónap alatt - de a legtöbbet előtte és utána is" - mondja a szakértő.

 

Ami a legtöbb esetben segít

Ha a várandósság alatt nem úgy működnek a dolgok, mint azelőtt, általában lelki okok állnak a háttérben. Fontos a felismerés és ha kell, szakértő bevonása - ám még ennél is fontosabb, hogy előbb próbáljatok mindent megbeszélni. Bármi is nyomaszt téged vagy a párod, beszéljetek róla nyíltan. Ne hanyagoljátok el a témát, sem egymást: 9 hónap hosszú idő. A kisbaba érkezése fenekestül forgatja majd fel az addigi életet, és fontos, hogy széthúzás helyett egységben, egymást támogatva, örömmel várjátok az új családtagot. Ne hagyd, hogy a hálószobában kezdődő gondok elmélyülhessenek, mert ez nagyon rossz irányba terelheti a kapcsolatotokat - ami attól kezdve, hogy párból családdá váltok, már nem csak a kettőtök ügye.

Indexkép: pixabayLorenaLopes

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja