A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ha felhív a fejvadász ... 10 trükk fejeknek!

Családinet - 2007-02-12
Akit hívott már, az tudja, hogy ez a reményteli esemény általában a legrosszabbkor érkezik. A mellékhelyiségben, a metrón, amikor épp bemondják, hogy "az ajtók záródnak", vagy egy elhadart reggeli szex közben. A kérdés ilyenkor mellbe vág: - Akar Ön váltani?
Ha felhív a fejvadász ... 10 trükk fejeknek!

Persze! - Vagy dehogy?
Vágjuk rá azonnal, és lefut előttünk a büdös szájú Portás Laci képe, a maratoni csoportértekezletek, amiket csak az asztal alatt amőbázva bírtok ki a Jucival. Aztán beugrik, hogy ott van a Juci is! Együtt jártatok már a gimibe is, együtt görcsöltetek a fősulin, és úgy alakítottátok, hogy egy helyen dolgozzatok, igaz némi protekció is besegített. A munka, amit végzel, már régen unalmas, sokkal többet tudsz, előrelépésre egy szál esély nincs. De a Dezsővel gyereket akartok, itt jó az alap, van egészségpénztár, na meg a Juci is... És kész a totális zűrzavar!

Menni vagy maradni?
Amikor még csak hív a fejvadász, egyáltalán nem biztos, hogy tényleg téged keres. Ilyenkor még többnyire "lövöldöz", és a legmegfelelőbb embert keresi. Olyan, mint egy randi-huszár. Egyenlőre csak "azt" akarja, vagyis a beszélgetés aktusát. A nők persze, ha pasizásról van szó, minden ilyen esetben már az esküvőt tervezik, tehát ha állásváltásról esik szó, máris az új íróasztaluk szélén álló virágcserép színén filóznak. Addig azonban még el kell jutni. A fejvadászok általános tapasztalata az, hogy a nőket sokkal könnyebb kizökkenteni ezzel a kérdéssel, mint a férfiakat: - Akar Ön váltani?

Ha tényleg menni kell ...
Vannak olyan helyzetek, mikor tényleg menni kell. Ha elviselhetetlen a főnök, ha túl messze van a munkahely, ha látástól mikulásig zsigerelnek, akkor bizony ideje felvenni a nyúlcipőket. Sok indokot fel lehet sorolni, hogy miért érdemes menni és miért maradni. A legjobb, ha írunk egy listát, hogy milyen érvek szólnak a váltás, és milyen érvek szólnak a maradás mellett. Ha a lista kész, azt a három érvet, ami a legerőteljesebben számít, karikázzuk be és írjuk a lista élére. Először ezt a hármat vessük össze, és a döntés lényegesen könnyebb lesz, mintha csupán érzelmeink, félelmeink, vagy sértettségünk által sodortatva hoznánk életre szóló döntéseket.

Mi motivál?
A fejvadászoknál számos olyan személy anyaga ott van, akik elégedettek a munkájukkal, DE ... - és ezen van a hangsúly. Ha ez a DE megvan, akkor máris tudod, mi az ami téged a váltásra motivál. Ez nem csak a pénz lehet, számos más dolog is. Kollégák, távolságok, külföldi lehetőségek, körülmények, juttatások. Ezt tényleg neked kell tudnod!

Anyagok küldése - online és offline!
Ha szeretnéd, hogy megcsörrenjen a masina, és hívjon téged a fejvadász, akkor ezért neked is tenned kell. Küldened kell bemutatkozó anyagokat magadról azokra a helyekre, ahol valószínűleg tudnak számodra jó ajánlattal szolgálni. Ahhoz, hogy a fejvadász magától, vagy ajánlással keressen meg téged - mert bizony ilyen is van! - nagyon jó szakembernek kell lenned. (Előfordul, hogy a konkurencia adja meg a fejvadásznak az adataidat, hogy keressen meg, puhatolja ki például, hogy mennyi a fizetésed, mennyiért és hogy vagy mozdítható, de ehhez kulcsszereplő lehetnél.) Ha valakit megkeresnek, az mindenképpen szakmai elismerés, azt jelenti, hogy látszik a munkaerőpiacon az illető, és ez nagy szó. Nem szabad elveszteni ezt a státuszt!

 

Ha felvettük a telefont - 10 fontos dolog, amire gondolni kell, hogyha a fejvadásszal beszélgetünk

1. Hová adtunk információt magunkról?
- honnan tudja a hívó fél az adatainkat, sőt egyáltalán tudja-e? Cégvezető barátnőm mesélte, hogy egy cég felhívta őt és tegeződő kolléganőjük felajánlott számára egy telemarketinges állást. Maga a megszeppent telefonáló sem tudta megmondani, milyen adatbázisból szedték a telefonszámát. Az ilyen ajánlat komolytalan. Kérdezzünk vissza, ha nem egyértelmű, hogy melyik fejvadász iroda akiről szó van, és kitől kapta az adatainkat (tőlünk, vagy ismerős ajánlott!) Valószínű, nem tudjuk meg a telefonban ajánlónk nevét, de azt igen, hogy személyes ismerős ajánlott. Ha pedig mi magunk jelentkeztünk, ismerni illik a cég nevét!
2. Tudd, hogy mit adtál le! - Mindenképpen légy tisztában azzal, hogy mit tart a másik oldalon ülő ember a kezében. Milyen anyagot raktál össze magadról, milyen adatokat láthat és nem láthat és ehhez képest hogyan és mit kérdez. Az is jó, ha sebesen előveszed, kinyitod magad is a saját anyagodat.

3. Ne engedd el a kapcsolatot! - Ha úgy érzed, hogy a cég, aki keresett, komoly, akkor semmiképp ne rázd le ennyivel: - "Köszönöm, van állásom". Ez a legrosszabb, amit csak tehetsz. A kapcsolati tőke a legerősebb tőke, így érdemes legalább egy anyagot bevinni a fejvadászhoz, vagy ha nem is találkoztok, legalább elkérni az adatokat és beküldeni az adatbányájába saját paramétereidet.
4. Jókor hívtak? - a jó fejvadász olyan időpontot szokott választani a fontos személyek felhívására, amikor sejthető, hogy az illető tud beszélni. Ez a reggel, az ebédszünet, vagy röviddel a szokásos munkaidő vége előtt, vagy az után. Ha nem alkalmas az időpont nyugodtan beszéljük meg vele, hogy mikor tudunk zavartalanul szót váltani. A fejvadász tisztában van azzal, hogy dolgozol, és nem sértődik meg ettől. Ha visszahívást kérsz azzal időt is nyersz, mert fel tudsz készülni arra, hogy beszélned kell magadról, kevésbé tudnak megszorítani, de még okosabb, ha megszerzed a kompetens személy nevét és telefonszámát. Jól jöhet később is!
5. Csak semmi pánik! - A fejvadász is - és valószínűleg te is - azt az embert/állást keresitek, mely az éppen lehetséges legjobb. Ezért a kérdezés lehetősége kölcsönös. Bátran foglald el a nyerő pozíciót - mert most abban vagy, hiszen téged hívtak fel! Kérd meg a telefonálót, hogy néhány mondatban foglalja össze mindazt amit a cégről és az állásról tudni érdemes, és ne hagyd magad addig faggatni, míg nem tudod, hogy mi is az a poszt, amire "vadásznak". A rejtett utalásokból esetleg kitalálhatod, melyik cég vagy cégek lehetnek a megbízók, de erre nem fogsz biztos választ kapni ne is kérdezd.
6. Nyugodt helyzetben! - Ha a hangodon érződik az öröm, vagy a rohanás, az nem jó. Mindenképpen nyitott-semleges hangon kell kommunikálnod, ami nem is olyan nehéz, mint hinnéd. Dőlj hátra a széken, szívd tele néhányszor levegővel a tüdődet, majd lassan fújd ki, és félig mosolyogva beszélj. Fontos, hogy ne csinálj közben semmit, a telefonálásra figyelj! Ez a módszer biztos nyerő lesz.
7. Fejvadász, vagy megbízottja? - Egyből ki kell derítened, hogy a fejvadász, vagy a megbízottja az akivel beszélsz. Ha felteszel néhány célzott kérdést, ki fog derülni, hogy csak "sok időpontot akarnak csinálni" vagy tényleg a megfelelőt keresik. Légy merész, és ha komolyan érdekel, amiről szó van, kérd el azt a számot, ami a fejvadászé, és készülj fel pár igazán profi kérdéssel, mikor felhívod. Ezzel nyerő lehetsz, mert már az első körben a profizmus süt rólad.
8. Ha tetszik az ajánlat - Akár a telefonban egyességet köthetsz a fejvadásszal - már ha vele beszélsz és nem a telefonos kisasszonnyal! Mondhatsz valami ilyesmit: - Rendben, találkozzunk, de az ön ideje legalább olyan drága és kevés, mint az enyém. Árulja el, mi a legrosszabb dolog ebben az ajánlatban, és cserében én is elmondom, mi a legrosszabb tulajdonságom leggyengébb pontom. Ha ez mindkettőnk számára még benne van az elfogadható kategóriában, akkor igazán érdekes beszélgetésnek nézünk elébe!" (Ha korrekt feleletet kapsz, akkor te is válaszolj hasonlóképpen, ha a fejvadász valami előnyt mond erre, akkor te is felelj hasonlóképpen, egy előnyös tulajdonsággal. Például mondd, hogy munkamániás vagy!)
9. Tartsd az időpontokat! - Ha visszahívást kértél, vagy ígértél, akkor tartsd az időpontokat. Légy telefonközelben, illetve pontosan válaszolj, mert ez lesz az első teszt, amit figyelni fognak.
10. Formai hibák súlyosabbak, mint a tartalmi hibák - Soha ne rázzuk le a fejvadászt, mert elvágjuk magunkat a későbbiekre nézvést, maradjunk mindig kedvesek. Ő valójában bókol nekünk, és azt kommunikálja: fontos, jó szakemberek vagyunk. 

Tartsuk be az udvariassági szokásokat és ennek keretein belül lehetünk profi módon formabontók! És természetesen érjük el, hogy minél több fejvadász akarjon hívni bennünket, ha motiváltak vagyunk abban, hogy állást váltsunk!

www.harmonet.hu

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja