A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ingyen pénz? Igen, ingyen pénz!

Családinet [cikkei] - 2018-09-07
 [X]

Mit is lehet tenni azért, hogy a családban ne legyen pénzügyi csőd a gyerek "NAGYBETŰS" életbe való kiröppenése? A téma mindig aktuális és nagyszülőként is átérzem ennek súlyát.
Ingyen pénz? Igen, ingyen pénz!

Két unokám van. A nagyobbik idén érettségizett és felvették az egyik vidéki egyetemre. A kicsi 6 éves, nagycsoportos. Míg kisebbek voltak apró játékokat, édességet vettem nekik, mikor meglátogattak. Most hogy már nagyok, szeretném valami életre szólóval is megajándékozni őket.

Hihetetlen büszke vagyok a nagyunokámra, Fannira, hogy sikerült a felvételije. A főiskola miatt a lányomék havi kiadásai azonban megsokszorozódnak, mert albérletet kell fizetniük számára. Csoki helyett most minden hónapban küldök majd neki párezer forintot segítségül. Arra gondoltam, hogy a kisunokám, Ferike továbbtanulását megpróbálom úgy könnyíteni, hogy a családi kassza ne terhelődjön majd meg annyira, mint most.
Hallottam egy olyan befektetési lehetőségről, amiben kifejezetten a gyermek javára, későbbi boldogulására tud a család félretenni, ráadásul a 42.500,- forintos induló tőkét a gyerek INGYEN kapja az államtól! Szóval a kisunokámnak is pont jó lenne!

Babakötvény - nagykorúság

Ez a Start-értékpapírszámla és Babakötvény együttes konstrukciója.
A legfontosabb tudnivalók:

  • INGYEN PÉNZ, mert az állam 42.500,- Ft életkezdési támogatást ad minden 2005. december 31. után született gyereknek. Hogy ez megfelelően kamatozzon, Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárnál, amin Babakötvényben gyarapodik a gyereknek félretett pénz;
  • a Babakötvény garantálja a megtakarított pénz értékállóságát, mert a teljes futamidő alatt az infláció + 3%-kal kamatozik;
  • magas, jelenleg 5,4% kamatot biztosít. (ez az érték az előző év 2,4%-os inflációja és a 3%-os garantált kamatprémium összegéből jön ki);
  • államilag támogatott, mert a befizetések 10%-át (max. évi 6.000,- Ft-ot) a Kincstár minden évben jóváírja a gyerek számláján;
  • a futamidő lejárta után BÁRMIRE felhasználható;
  • idősebb gyermeknek is érdemes (pl. a 6 éves unokámnak).

A Start-értékpapírszámla végre egy normális konstrukció. Megnyitjuk, utalunk rá amennyit, amikor épp tudunk. Akár egyszer egy évben, akár kéthavonta, akár egy havi állandó átutalási megbízással és akkor nincs vele gond. A számlának nincs költsége, nincs kötelező minimum éves befizetés, nincs vele teendő.  Az éves állami támogatást automatikusan átvezetik, ha pénz érkezik a számlára a családtól, azt is automatikusan Babakötvény befektetésként könyvelik el. A megtakarításunk biztonságos állampapírban van, ahol magas a kamat: minden évben garantáltan infláció+3%.
Jól fog jönni ez a pénz, ha majd Ferike nagykorú lesz. Nincs megkötés, 18 éves korában adó- és illetékmentesen felveheti, bármire felhasználhatja. Ha még nem akarja elkölteni, egy másik állampapírba befektetheti.

Babakötvény - baba talárkalapban

Ebben a táblázatban jól látható, hogy a Start-értékpapírszámlát mindenképp érdemes megnyitni. Ha nulla forintot tudunk befizetni, akkor is Babakötvényben kamatozik az az „ingyen pénz”, és 18 év alatt háromszor annyi lesz a gyerek nagykorúvá válásakor, mint nyitáskor. Már havi ezer forint esetén is félmillió forint lesz belőle.

Számítások szerint, minden évben 3 százalék inflációt feltételezve, havi 5.000,- forint befizetésével 18 éven keresztül, kb. 2,3 millió forint takarítható meg Babakötvény befektetéssel, ami fedezhet pl. jó pár évnyi tandíjat.

Babakötvénnyel elérhető összeg a gyermek 18 éves korára
INGYEN PÉNZ 42 500 Ft 42 500 Ft 42 500 Ft
szülői befizetés/hó 0 Ft 1 000 Ft 5 000 Ft
futamidő 19 év 19 év 19 év
feltételezett éves kamat (infláció + kamatprémium) 3+3% 3+3% 3+3%
számlavezetési díj 0 Ft 0 Ft 0 Ft
lejáratkori összeg 128 500 Ft 574 200 Ft 2 339 000 Ft

A Start-értékpapírszámla megnyitásához be kell menni a Magyar Államkincstár egyik ügyfélszolgálatára. Előzetes regisztráció és online időpontfoglalás lehetséges a Kincstár honlapján keresztül, ezáltal az ügyintézés gyorsítható. A számla megnyitásához szükséges dokumentumokat (személyi, adó és lakcímkártya, stb) se felejtsük otthon!

ITT sok hasznos infót találhatunk az egész konstrukcióról!

A 2006. január 1. előtt született gyermek számára nyitandó Start-értékpapírszámla részleteiről EZEN az oldalon tájékozódhatunk.

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja