A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Otthon is lehet pénzt keresni

Rindt Kata - 2009-02-23
Következő leírásban arról lehet olvasni, hogy többek között hogyan lehet otthon dolgozni pici gyerek mellett.
Otthon is lehet pénzt keresni

Az internet és a kismama sajátos találkozása

Magam szamár előre - mondhatja a kritikus olvasó.

Szolgáljon mentségemre, hogy ebben az influenzás, beteges időszakban magammal volt a legegyszerűbb egyeztetnem egy időpontot erre az interjúra.
Másik mentségem pedig az, hogy az internet a legkézenfekvőbb téma, hiszen te kedves olvasó/kismama, te is itt a neten találkozol velem talán először.

Ahogy a bevezetőmben is írtam, én egy internetes kismamaruha web-áruházat működtetek, ahol igazán remek minőségű, de olcsó kismamaruhák közül lehet válogatni. A mai világban pedig nem mellékes szempont, hogy a kismama olcsón tudjon vásárolni kimondottan pocakra szabott ruhákat.
Apránként csöppentem bele az internet világába, az első egy évben hihetetlen sokat tanultam.
Először csendes szemlélő voltam, majd el kezdtem vásárolni. Csak úgy szórakozásképpen. Nem sokat, egy-egy dolgot. Rövidesen azon kaptam magam, hogy mindent az interneten keresztül szerzek be.
Elgondolkoztam: annyi hirdetés van, nem hiszem, hogy én lennék az egyetlen, aki a neten keresztül vásárol. Ki kellene próbálni. Eleinte néhány apróhirdetéssel kezdtem és csodák csodájára szinte azonnal el is adtam mindent. Ez fellelkesített annyira, hogy ismert aukciós honlapokon kezdtem el egyre több és több dolgot árusítani, számomra is meglepő eredményekkel.
Nagyon büszke voltam magamra és a waiting for you tulajdonosának "dicsekedtem" online sikereimről. Ő pedig addig-addig cukkolt, míg megcsináltam a www.waiting-outlet.com kismamaruha outlet webáruházat, ahol a waiting for you kifutó kismamaruháit árultam.
Ez a honlap már egy éves internetes adok-veszek tapasztalataira épült, hiszen mire elkészült a honlap, egy éve már aktív résztvevője voltam az éteren folyó zsibvásárnak.
A waiting-outlet akkora sikert aratott, hogy kevés volt már egy céggel dolgoznom, így elölről kezdtem a honlap építést és 2008. decemberére elkészült a mumOnboard kismamaruha outlet (www.kismamaruha.net), ahol a waiting for you kismamaruhái mellett a legjobb kismamaruhát gyártó cégek kifutó modelljei közül lehet csemegézni.
Mire elindult a mumOnboard kismamaruha outlet, addigra tele voltam olyan tapasztalattal, ami nélkül bele sem mertem volna vágni egy saját webáruház megépítésébe. Már tudtam, hogy hogyan kell bemutatni egy terméket, tudtam, hogy milyen nyelvezete van az internetes világnak (furcsa, de megfigyeltem, külön nyelvezete van), tudtam, hogy zajlik az adás-vétel, milyen határidőket lehet vállalni stb. Szóval egy év alatt a saját bőrömön megtapasztaltam, hogy ez a kevesebb bizalommal teli közönség hogyan működik, hisz én is pontosan így működtem az elején, amikor még csak vásárló voltam.

Nem is olyan régen megkérdezte tőlem valaki, hogy hogyan tudom ezt mind, két kicsi gyerek mellett csinálni? Ők még itthon vannak velem, egyik sincs oviban, így már önmagában 24 órás szolgálatban vagyok.
Egy webáruház működtetése, pláne egy akkoráé, mint az enyém, tengernyi időt igényel.
Akkor végig kellett gondolnom, hogy hogyan is tudom csinálni.
Íme az eredmény:
Szigorú napirend - komoly fegyelmezettség a részemről
Állandó segítség
Végtelen türelem
Úgy kell szétaprózódni, hogy senki se vegye észre, még én magam sem!

A legnagyobb motiváló erő mégis az, hogy mindez OTTHON történik.
Édesanyám tanár, így világ életemben, amikor én otthon voltam, ő is otthon volt. Én ezt a mintát láttam magam előtt pici koromtól kezdve. Én nem tudom, milyen az, hogy anya este megy dolgozni, nem tudom milyen az, ha anya hétvégén dolgozik, és azt sem tudom, hogyan tudja egy gyerek eltölteni úgy a nyarát, hogy közben a szülei egész nyáron nincsenek otthon. Szóval én nem tudom, milyen kulcsos gyereknek lenni.
Ezért azt sem tudtam elképzelni, hogy én ne legyek otthon, amikor a gyerekeimnek szüksége van rám.

Hála a sorsnak, mára már itt az internet, ami örökké rendelkezésemre áll, nincs nyitvatartási idő és ki sem kell mozdulni a lakásból. Akkor dolgozom rajta, amikor ráérek. Ehhez viszont szigorú napirend kell, hogy tudjam azt, hogy mikor van egy-két, vagy ne adj isten három szabad órám napközben, hogy tudjak foglalkozni online gyermekemmel.

Egy szigorú napirend biztosítja azt, hogy pontosan, kiszámíthatóan tudom, hogy kivel mennyit és mikor tudok foglalkozni, így tervezhetővé válnak a napjaim.
De nem fenyegetőzni akarok a szigorúsággal, mert nálunk is a nagyfiam alakította ki a rendszert, amibe beleszületett a kicsi - én pedig csak alkalmazkodtam hozzájuk.

Természetesen, ha valamelyiknél borul a ritmus, én is ideges tudok lenni. Ilyenkor én is úgy érzem magam, mintha kihúzták volna a biztonságos talajt a lábam alól. Csakúgy, mint a gyerekeim is hihetetlen hisztisek tudnak lenni, ha valamiért nem az a program, amit megszoktak. Ahogy nőnek, egyre jobban érzem náluk ennek a biztonságnak a jelentőségét.

Ezért nálunk délelőtt még véletlenül sem jöhet szóba a munka. Gyermekeim reggeltől ebédig a legaktívabbak, ilyenkor tudjuk egymás társaságát élvezni. Ebéd után jöhet a nappali munka, és a délután az aktív apa-várás jegyében zajlik. Este, miután elalszik a siserehad, jöhet a harmadik műszak, akkor fejezem be azt, amit nap közben nem tudtam. Bevallom, a részemről nagy fegyelmezettség kell ahhoz, hogy ne felejtsem ott magam az internet előtt, ami sajnos még mindig az éjszaka közepéig tart. Meg is iszom a levét, hiszen, ha nem alszom ki magam, akkor sokkal nehezebb a következő nap.

A segítségnek is legalább olyan megbízhatónak kell lennie, mint a napirendnek, ahhoz hogy egyik gyerekem se hiányolja a jelenlétemet, ha valamilyen oknál fogva mégsem úgy alakul a nap, ahogy megszoktuk.

Amikor indult a webáruházam, akkor még törvény írta elő, hogy telephellyel kell rendelkeznie egy online vállalkozásnak, így nem volt kérdés egy bolt üzemeltetése. Hála a sorsnak a boltba egy olyan segítséget találtam, akiben végtelenül megbízok és tudom, hogy ha egy kismama ellátogat hozzánk, akkor olyan, mintha velem beszélne.
Ugyanilyen a gyermekeim állandó őre a nagymamájuk vagy édesapjuk. Szegényeknek, ha tetszik, ha nem, örökké hozzánk kell igazítaniuk a napjaikat, de tudom, hogy ha velük vannak a gyerekeim, az olyan, mintha velem lennének.

Tehát sehol nincsen konfliktusom abból, hogy én nem vagyok ott. Az is biztos, hogy ha ezek a segítségeim nem lennének, akkor eszembe sem jutna belevágni semmibe sem, mert nélkülük képtelenség lenne minden fronton optimálisan teljesíteni. Így is nehéz, de segítség nélkül esélytelen.

A fenti tényezők, adtak számomra egy olyan biztonságérzetet, ami segített abban, hogy ki tudjam építeni a magam üzleti vállalkozását. Bele mertem vágni abba a vállalkozásba, ami biztosítja azt, hogy úgy dolgozom, hogy ki sem kell mozdulnom a házból.

Az internetes munka valójában egy igazán tökéletes munkahely, nem kell kosztümbe öltözni, nem kell időre odaérni sehova, ha ügyes az ember, három hónap, egy fél év alatt több ezren nézelődnek a honlapján, szinte elképzelhetetlen mennyiségű pénzt lehet rajta keresni. Sokkal gyorsabban lehet rajta fejlődni, mint a valós térben viszont ugyanakkorát lehet bukni.

Pont azért, mert ennyire ideális, ezért még keményebb a talpon maradás, mint bármilyen más üzletnél. Csak az vágjon bele internetes kereskedelembe, aki hajlandó vállalni az éjszakákon át húzódó munkát, az örökös tanulás szükségességét és az örökös harcot a fent maradásért.
Az internet diktálta iramot csak az tudja tartani, aki hisz az ügyben, amit szolgál. Ez az iram egyszerűen nem engedi meg a mélypontokat, olyan erős szerelemnek kell lennie az ötlet és kreátora között, hogy még a szakadék mélyéről is egy könnyű mozdulattal ki tudjon mászni.
Erre mondom azt, hogy csak az vágjon bele, aki képes úgy szétaprózódni, hogy senki sem veszi észre, még önmaga sem.
Az internet megköveteli a kreativitást. Akármilyen témát is válasszon az ember, kapásból temérdek konkurenciával találja szembe magát. Egyszerűen az interneten már nem lehet kitalálni újat! Ezért egyedit kell megfogalmazni. Olyat, ami csak az enyém, amit csak én tudok továbbgörgetni, amitől az adott téma egyik pótolhatatlan honlapja leszek.


Összegezve a fenti sorokat az a tapasztalatom, hogy az internetes munka egy rendkívül izgalmas, változatos és rugalmas munka. Egy biztos, az internet igazodik az ember életéhez, ami egy igen fontos szempont, ha az embernek pici gyerekei vannak. Azonban az is igaz, hogy ha már belekeveredik az ember, akkor folyamatosan ott kell lenni, figyelni kell az összes, a témához kapcsolódó trendet és nem szabad megállni akkor, amikor elkészült a honlap. Ha elkészül egy honlap, akkor kezdődik a munka véget nem érő, oroszlán része.

Ezért feltétlenül csak olyanoknak ajánlom, akik képesek egy szigorú napirend mellett az összes felszabaduló idejüket rászánni a honlap építgetésére.

MumOnBoard babaváró magazin

Rindt Kata
www.anyahajo.hu

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja