SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

A test védősánca: a bőr

Singola Edit [cikkei] - 2008-06-26
A nyári hónapokban kifejezett odafigyelést igényel a bőr, mivel több levegő és fény éri, és ki van téve a környezet káros hatásainak.
A test védősánca: a bőr
     A bőr a test rugalmas és vízhatlan kültakarója. Megakadályozza a testnedvek kiszivárgását, védelmet nyújt a káros hatások ellen. A bőrben található idegvégződések segítségével érzékeljük a hideget - meleget és a nyomást. A bőralja megvédi a belső szerveket az ütésektől.

Sokan megfeledkeznek arról, hogy a bőr is egy szervrendszer, mégpedig a legnagyobb felületű szervünk. Egy átlagos ember bőre kb. 1,9 m2  területű. Szerkezetileg külső rétege a hám, alatta található irha és legalul a bőralja. A hám alsó rétegei felelősek a hám újratermelődéséért, valamint a melanin nevű festékanyag is itt keletkezik, ennek mennyisége határozza meg a bőr színét. A hám felső rétege keratinból áll, ami tulajdonképpen az elhalt sejteket tartalmazza. Az irha feladata a bőr rugalmasságának és nyújthatóságának megőrzése. Az irhában helyezkednek el a vérerek, az idegvégződések, a verejtékmirigyek és a szőrtüszők. A bőralja kötőszövetet, zsírt és vérereket tartalmaz.

Melegben
a bőr szabályozza a test túlzott felhevülését, hidegben pedig túlságos lehűlését a verejtékmirigyek és a hajszálerek tágulásával és szűkülésével.
Tehát fontos szerv a bőr, ezért érdemes rá odafigyelni és megfelelően ápolni. Általános állapotunk meglátszik a bőrön például, ha valaki rosszul érzi magát, bőre sápadt, de a bőr színe, nedvességtartalma, rugalmassága, sérülések a kültakarón szintén árulkodóak. A nem kielégítő táplálkozás, kevés folyadék fogyasztása, vitaminhiány, kevés ásványi anyag, káros szenvedélyek mind a bőr egészségét veszélyeztetik.

Egyrészt belülről kell táplálnunk a bőrt, vitaminokkal – A-,B-,C-,E-,H-vitamin a legfontosabb-, folyadékkal – napi 2-3 liter-, hogy legyen miből táplálkoznia. Ha csak egy napig nem fogyasztunk elegendő italt, már meglátszik a bőrön. Hiányos tápanyagforrás hamarabb beindítja az öregedési folyamatot, és idő előtt megjelennek a nem kívánt ráncok.
Időnként fontos a méreganyagokat eltávolítani kívülről és belülről egyaránt. Egy-egy böjt vagy méregtelenítő kúra csodákat tehet a bőrrel is. Ebből a szempontból jótékony hatású a szaunázás.

A belső ápoláson kívül alapvető a bőr külső karbantartása. Időnként érdemes eltávolítani a lerakódott, elhalt hámsejteket, ledörzsölni luffa szivaccsal, bőrradírozni. Majd táplálni a bőrt krémekkel, pakolásokkal, például nagyon jó az uborka, banán, méz élesztő alkalmazása pakolásként. Egyszerűen bekenjük magunkat tejben elkevert mézzel vagy élesztővel, hagyjuk hatni, majd lemossuk. A gyümölcsöket és zöldségeket csak felkarikázzuk, rárakjuk a bőrre, pihenünk és leszedjük.
 

A termálfürdők koncentráltan tartalmaznak ásványi anyagokat, amelyek beépülnek a bőrbe, főként télen érdemes ezekben áztatni magunkat. Viszont az otthoni fürdővizünket is gazdagíthatjuk bőrápoló adalékokkal: tej, méz, illóolajok, gyógynövények.

Bőrbarát illóolajok: árnika, cserszömörce, diófalevél, mandulaliszt, gubacs, korpafű, körömvirág, lapugyökér, lenmag, nyárfarügy, orvosi zsálya, pipacsvirág, római kamilla, szelídgesztenye levél, kamilla illóolaj, cickafark.

A bőr vérkeringésének felfrissítésére kiváló a hideg - meleg zuhany váltakoztatása.  De nem hagyhatjuk ki a masszázst sem, ami után a bőr felpuhul és üdébb lesz.

A bőr színe nemcsak esztétikai szempont, hanem egészségi is, ezért megfelelő védőkrémek használatával ajánlatos nyáron a  mértékletes napozás, télen pedig a szolárium, utóbbiból maximum 80 perc évente.

Végül pedig nem mindegy, mibe burkoljuk testünket, bőrünk védelmének érdekében a természetes alapanyagú, lenge ruhákat részesítsük előnyben.
Semmiképp se hanyagoljuk el testünk védősáncát, fürödjünk tejben - mézben, ahogyan Kleopátra tette.


Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja