SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kapni jó, de adni még jobb?

Csapocska Mónika [cikkei] - 2021-12-16
Kapni jó, de adni még jobb - jobb adni mint kapni... valahogy így hangzanak a régi magyar szólások.
Ünnepek környékén különösen igazak lehetnek ezek az állítások. Sokszor már hetekkel, hónapokkal korábban azon gondolkodunk, vajon mivel lephetnénk meg szeretteinket. Mosolyra derül az arcunk, ha elképzeljük a szívünknek kedvest, amint bontogatja a csomagot, és boldogságtól csillogó szemmel ugrik nyakunkba, mert eltaláltuk a vágyát.
Kapni jó, de adni még jobb?

Hirdetéseket böngészünk, akciókat figyelünk, és nézegetjük a bankszámlánkat, pénztárcánkat, vajon mire futja. Karácsony hevében hajlamosak vagyunk túlszárnyalni a lehetőségeket, átlépni a kereteket. Talán ekkor akarjuk bepótolni az év folyamán elmaradt szeretet gesztusokat? Talán az egyszeri nagy ajándékkal igyekszünk megadni a rohanásban megcsappant, odafordulást, jelenlétet?

Bár a fények és a plakátok jó ideje hirdetik, hogy itt a vásárlások ideje, és lelkesítenek, ösztönöznek, hogy ne csak lélekkel, de tettekkel is készüljünk a nagy napra, a meglepetés, meglepődés nem mindig sikerül. Az ajándékozott mosolya nem elég őszinte, a köszönet nem elég hangos, az ujjongás nem elég erőteljes.

Miért van ez így? Az ünnep lázában, a nagy válogatásban, keresésben, egyszercsak nem az lesz lényeges, hogy a másik valójában mit szeretne, hanem az, hogy nekünk mit esik jól adni.

A szeretetnyelv fogalmát Gary Chapman amerikai család- és párterapeuta alkotta meg. Megfigyelései alapján jutott arra a következtetésre, hogy mindannyian azon a nyelven fejezzük ki és fogadjuk a szeretetet, amelyet a leginkább értünk. Öt szeretetnyelvet különböztetett meg : elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés.

Ha tisztában vagyunk azzal, hogy szeretteink melyik nyelvet értik, könnyebb a dolgunk általában az életben, és most Karácsony előtt is. Még nem késő megfigyelni a jelzéseket, vajon ki, milyen nyelvet beszél. A feladat egyszerű, hisz ő maga ezzel fejezi ki leginkább a szeretetét, vagy arra panaszkodik, hogy azt nem kapja meg. Ha végképp nem sikerül magunktól rájönni, kérdezzünk rá, vagy töltsük ki az interneten található tesztek valamelyikét, így egyikünket sem éri csalódás.

Ha párunk annak ellenére, hogy minden nap rózsacsokorral megyünk haza, arról beszél, hogy nem szeretjük, mert nem foglakozunk vele, valószínűleg minőségi, együtt töltött időre vágyna, nem ajándékokra. Vagy, ha annak ellenére, hogy rendszeresen segítünk a házimunkában, panaszkodik, hogy nem öleljük meg elégszer, szinte biztos, hogy érintésre vágyik és nem szívességekre.

Akinek az elismerő szavak a fontosak, annak készíthetünk fotókönyvet, vagy naptárat, melyben bemutatjuk, hogy milyen dicséretes tettei voltak az év során. Akinek a minőségi idő, annak egy wellness hétvégére szóló utalvány nyerő ötlet lehet. Ha az ajándékozás a szeretetnyelv, akkor a legkönnyebb a dolgunk, hisz az ajándék ténye öröm. Aki a szívességek nyelvét érti, annak adhatunk  listát arról,  hogy a következő évben miben fogunk segíteni. A testi érintést preferálónak jól jöhet egy masszázsbérlet, amit nálunk válthat be.

Nyitókép: Michael Schwarzenberger képe a Pixabay -en.

Csapocska Mónika


Csapocska Mónika
szociálpedagógus, life coach

Elérhetőségeim:
E-mail: csapocska.monika@freemail.hu
Honlap: http://csapocskamonika.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja