A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vetélés miatt került börtönbe egy oklahomai nő

Lakatos Dóra [cikkei] - 2021-10-25
Négy év börtönre ítéltek egy oklahomai nőt, amiért a 17. terhességi héten elvetélt. A bíróság első fokon bűnösnek találta, emberölés miatt ítélték el.
Vetélés miatt került börtönbe egy oklahomai nő

A terhesség alatt drogot használt, a szakértők szerint azonban nem bizonyított, hogy ez okozta a vetélést

Brittney Poolaw mindössze 19 éves volt, amikor a terhessége 17. hetében elvetélt. A lány 2020. januárjában vetélt el otthon, majd a Comanche County Memorial kórházba szállították, ahol a kórházi személyzetnek beismerte, hogy metamfetamint és marihuánát fogyasztott - írja az Unilad.

2020. októberében azzal vádolták meg, hogy a magzat halálát intravénás droghasználat okozta. A magzatot több szakértő is megvizsgálta, és az egyik orvosszakértő jelentésében a méhen belüli magzati elhalás okaként az anya metamfetamin használatát jelölték meg. Egy toxikológiai jelentésből kiderül, hogy a magzatban kimutatható volt a metamfetamin, azonban a nőgyógyász, aki tanúskodott, úgy véli, a tudatmódosító szerek használata nem okozhatta közvetlenül a magzat halálát.
 


A jogvédelmi szervezetek szerint a nőt jogtalanul ítélték el

A nőnek több szószólója is akadt a közösségi médiában, köztük jogvédő non-profit szervezetek is. A National Advocates for Pregnant Women (NAPW) (Nemzetközi Szószólók Terhes Nőkért) szervezet így kommentálta az ügyet:

„Oklahoma gyilkosságra és emberölésre vonatkozó törvényei nem vonatkoznak a vetélésekre, amik a 20. betöltött terhességi hét előtt következnek be, a terhesség azon pontján, amikor a magzat még nem életképes a méhen kívül.”

„Ez az eset egy tragédia. Ez a nő nem csak, hogy elszenvedte a vetélés traumáját, de börtönbe került a Covid ideje alatt és elítélték egy bűncselekményért, aminek sem törvényi, sem tudományos alapja nincsen.”

A People magazin szerint a törvényben az áll, hogy az anya nem ítélhető el a magzat haláláért, kivéve, ha „bűncselekményt követett el”.

„Még az orvosszakértői jelentés sem azonosítja a tudatmódosító szereket a vetélés okaként. Az ügyész a bizonyítékok hiányának ellenére továbbvitte az ügyet. Az ügyészi mérlegelési jogkör ilyen módú használata ütközik minden főbb orvosi szervezet ajánlásával, beleértve az American Academy of Pediatrics-t (Gyermekgyógyászok Amerikai Akadémiája), mivel a hasonló vádemelések veszélyt jelentenek az anyák és gyermekek egészségére” – olvashatjuk az NAPW nyilatkozatában.

Arpita Appanagari, a National Institute for Reproductive Health (Nemzetközi Intézmény a Reproduktív Egészségért) irányelv és társas együttműködés igazgatója is kommentálta Poolaw elítélését:

„Ha bárki gondolkozna azon, hogy mi lehet a végjátéka az abortusztilalmaknak és szigorításoknak: ez. A legrosszabb máris megtörténik a fekete és barna nőkkel az országban.”

Az eset szempontjából érdemes megemlíteni, hogy Brittney Poolaw amerikai őslakos, az amerikai őslakos nők pedig számos területen hátránnyal indulnak Amerikában. Jelenleg is több ezer amerikai őslakos nő tűnik el nyomtalanul, számos nőt csak hónapokkal vagy évekkel később találnak meg, holtan.

2019-ben több mint 5590 nő tűnt el, a hatóságok pedig nem fordítanak nagy figyelmet a keresésükre. Az eltűnések mögött sokszor gyűlöletbűncselekmények vagy szexkereskedelem áll. Több mozgalom is felhívja a problémára a figyelmet a közösségi médián: a No More Stolen Sisters – Missing and Murdered Indigenous Women (szabad fordításban Ne legyen több ellopott nővér – Eltűnt és meggyilkolt őslakos nők) jelképe mára közismert lett: egy piros tenyérlenyomat a szájon, jelképezve elhallgattatásukat.

Az őslakos nők borzasztó helyzetét riasztó adatok jelzik: az 1 és 4 év közötti lányok halálozásainak okai közt a 2. helyen van a gyilkosság, háromból egy őslakos nőt megerőszakolnak élete során (ötből négy áldozat molesztálója fehér), négyből hármat fizikailag bántalmaznak, és az őslakos nők ellen elkövetett bűncselekmények 88 százalékát más rasszból származó személy követte el. Brittney ügyében tehát nagy szerepet játszhat a származása.

A  mostanra már 21 éves nő 2020. márciusa óta börtönben van, mivel nem tudta kifizetni a 20.000 dolláros óvadékot.


Volt, akit 30 év börtönre ítéltek vetélés miatt

Brittney nem az első nő, aki börtönbe kerül egy vetélés miatt. El Salvadorban az abortusz illegális 1998 óta, azonban a tilalom bevezetése óta 140 nőt ítéltek el vetélés miatt, az állam ugyanis abortusznak minősítette őket. A CBS News szerint Manuela, egy kétgyermekes édesanya hét hónapos terhes volt, amikor otthonában elvetélt El Salvadorban, azonban a rendőrség és a bíró nem hitt neki. Harminc év börtönre ítélték emberölésért, amiből csak két évet tudott letölteni: 2010-ben egyedül halt meg egy kórházban. Halálát hodgkin limfóma okozta, az a betegség, ami valószínűleg a vetéléséért is felelős volt.

Indexkép: Wahjoc / Youtube

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja