A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megszűnő férfi-női szerepek a közöny árnyékában

Kovács Ildikó - 2020-05-25
A koronavírus okozta kijárási korlátozás ideje alatt felerősödtek a nemek közötti ellentétek. A hölgyek egy jelentős része úgy érzi, hogy mint mindig, most is magára maradt a feladatokkal. De valóban a nőknek kell mindent megoldaniuk? Valóban nincs szükség a hagyományos férfi szerepekre? Kovács Ildikó önvédelmi szakértő szerint egy generációs problémáról van szó, amelyet a közöny mozgat.
Megszűnő férfi-női szerepek a közöny árnyékában

- A kijárási korlátozás idején a home office és az otthoni tanulás következtében megnőtt a családon belüli konfliktusok száma. Ennek egyik oka az volt, hogy a kiéleződött a háztartásokban a nemek közötti feladatok megosztása. Több helyről is hallottam panaszokat, miszerint a férfiak nem állnak bele a feladatokba, hiszen ők otthonról dolgoznak, miközben a nők ugyanúgy ellátják home officeban a feladatokat, de emellett még tanulnak is a gyerekkel és a lakást is megpróbálják rendben tartani – meséli Kovácsi Ildikó önvédelmi szakértő, aki szerint ez a fajta közöny nem csak a négy fal között, de az utcán is jól megfigyelhető.

- A fiatal férfi generáció tagjai, ha az utcán látnak egy verekedést, egy nőt érő inzultust, vagy csak fültanúi a tömegközlekedési eszközökön a hölgyeket érintő szexista beszólásoknak, jó eséllyel elfordítják a fejüket, bedugják a fülükbe a fülhallgatót, vagy éppen előkapják a telefonjukat, hogy az eseményeket levideózzák – mutat rá a szakértő. Hozzáteszi: fel sem merül bennük az, hogy beavatkozzanak részint azért, mert sem verbálisan, sem pedig fizikálisan nincsenek felkészülve arra, hogy egy ilyen helyzetet kezeljenek. A másik oka pedig a közöny. Nem érdekli az embereket, hogy mi történik körülöttük, begubóznak a saját világukba. Ezt a fajta bezárkózást sajnálatos módon feltehetőleg a továbbra is fennmaradó járványveszély csak fokozni fogja.

A szakértő szerint a felelősség egyaránt terheli az édesanyákat, az édesapákat, és magukat a fiatal felnőtt férfiakat is.

- A mai fiús anyák túlságosan féltve nevelik gyermeküket, az édesapák pedig nem mutatnak példát. Annak ellenére, hogy egy 21. századi nő jó eséllyel minden problémát meg tud egyedül is oldani, egy attrocitás láttán a férfiaknál automatikusan be kellene, hogy kapcsoljon a „védelmező funkció” – magyarázza Kovács Ildikó, aki szerint bátornak lenni és kiállni a másik mellett „menő”.

Meglátása szerint soha nem látott mértékben van szükség arra, hogy a fiatal férfiak önvédelmet tanuljanak. Ettől ugyanis magabiztosak leszek, fejlődik a fegyelmük, megtanulnak koncentrálni, türelmesekké válnak. Mindezeken túl elsajátítanak olyan technikákat, amelyeket a mindennapi életben is hasznosítani tudnak, közben pedig fizikai kondíciójuk és megjelenésük is pozitív irányba változik, mely együttesen segíti elő azt, hogy a közöny helyett merjenek és tudjanak is adott esetben segítséget nyújtani a bajbajutottakon.

Névjegy
Kovács Ildikó önvédelmi szakértő közel másfél évtizede űz többféle harcművészeti stílust és küzdősportot, nyolc éve pedig speciális, női önvédelmi képzéseket is tart. Évente mintegy 200 előképzettséggel nem rendelkező tanítványt készít fel fizikálisan és mentálisan. A képzésein elsajátított védekező technikákat a résztvevők éles helyzetekben is eredményesen alkalmazzák. Úgy véli: az önvédelem olyan tudás, amelyet mindenkinek el kellene sajátítania.


További információ: www.onvedelemoktatas.hu

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: pedjasayeret / pixabay

 

 

Kovács Ildikó


Kovács Ildikó
Önvédelmi szakértő

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-70/947-71-42
E-mail: kovacsildiko@onvedelemoktatas.hu
Honlap: http://www.onvedelemoktatas.hu/
http://www.kovacsildiko.com/
Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja