Asztalt gyümölcsös töltött pulyka - recept

Családinet - 2014-12-17
A Mi kerüljön az asztalra karácsonykor? című cikkünk receptje.
Asztalt gyümölcsös töltött pulyka - recept

Hozzávalók:

  • kb. 4 kg-os konyhakész pulyka
  • 250 g aszalt gyümölcs (szilva, barack, ananász, mazsola, áfonya)
  • 15 g kenyér vagy zsömle
  • zsemlemorzsa
  • 1 dl forró tej
  • 1 tojás
  • 200 g répa
  • 150 g zellergumó
  • 100 g hagyma
  • 500 ml húslevesalaplé
  • bors
  • fahéj
  • 1 csomag friss kakukkfű

1. A zsemlére öntjük a felforralt tejet, és hagyjuk, hogy ázzon benne. Majd hozzáadjuk az apróra vágott aszalt gyümölcsöket és a tojást. Összedolgozzuk, sóval, borssal, fahéjjal ízesítjük, majd betöltjük a pulykánk hasüregébe. Tűvel, fogpiszkálóval összetűzhetjük a nyílást, hogy a töltelék ne folyjon ki.

2. Kívülről is sózzuk, borsozzuk a pulykát, majd tegyük tepsibe, öntsük fel alaplével, és rakjuk mellé a nagyobb darabokra vágott zöldségeket, és a kakukkfüvet.

3. Alufólia alatt süssük 190 fokon, majd ha kész, akkor süssük aranybarnára, és locsolgassuk közben a szafttal, hogy ki ne száradjon.

4. A sütőből kivéve csomagoljuk alufóliába a pulykát, és készítsünk öntetet a pecsenyeléből, amit előzetesen szűrjünk le. Majd egy edényben forraljunk 1-2 kanál liszttel, amíg be nem sűrűsödik.


Kép: pixabay.com

Közösségi hozzászólások:
Copyright © 2004-2020. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.