A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az édességek szerepe a gyermekek táplálkozásában

Családinet - 2006-07-31
Az egészséges életmód egyre szélesebb körű elterjedésével együtt megjelennek szélsőséges nézetek is, amelyek bizonyos élelmiszerek fogyasztásának próbálnak gátat szabni. Az édességek is sokszor állnak a támadások kereszttüzében.
Az édességek szerepe a gyermekek táplálkozásában

Pedig hányszor hallottuk már szakemberektől ezt a mondatot: „Nincs rossz étel, csak rosszul összeállított étrend”.

Ki a felelős a gyermek egészséges táplálkozásáért?

Az iskola mellett mindenekelőtt a szülő felelőssége, hogy a gyermekek a fejlődésükhöz szükséges összes tápanyagot megkapják. Fontos biztosítani a napi ötszöri étkezést, odafigyelve arra, hogy az asztalra a lehető legváltozatosabban kerüljenek a tápláló ételek.

Mit jelent egy gyermek esetében a kiegyensúlyozott étrend?

A szélsőségektől mentes, vegyes táplálkozás azt jelenti, hogy mindenféle élelmiszer fogyasztása megengedett (sőt egyeseké nélkülözhetetlen is). Ideális esetben tehát a naponta ajánlott gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, tej- és tejtermékek, húsok, húskészítmények, valamint a heti fogyasztásra javasolt halak, tojás, olajos magvak, főző- és kenőzsiradékok mellett az édesipari termékek is helyet kapnak a kiegyensúlyozott étrendben.

Része lehet-e az édesség gyermekem egészséges étrendjének?

Az édes íz szeretete velünk született, hiszen az újszülöttek első eledele sem más, mint az édes anyatej. A többi ízzel csak később ismerkedik meg a csecsemő, és a szülőkön múlik, hogyan alakítják későbbi szokásait a gyermeknek, mennyire rögzítik benne a nyalánkságok iránti igényt. Az édességek fogyasztása – természetesen ésszerű határokon belül – egy egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkozó, átlagos fizikai aktivitású (tornaóra, játék, kerékpározás, edzés) gyermek esetében is beilleszthető az étrendbe. A gyermekeket nem szükséges és nem is érdemes 100 %-osan eltiltani az édességtől, ugyanis a tiltás még inkább felkelti a vágyukat és érdeklődésüket az édesség fogyasztás iránt. A gyermekek érdeklődőek, értelmesek, taníthatóak, így érdemes komoly figyelmet szentelni annak is, hogy a gyermekek megtanulják az egyes élelmiszercsoportok, köztük az édességek helyét és szerepét a táplálkozásban.

Mértékkel, de hogyan?

A gyerekeket beavatva az egészséges táplálkozási szokások ismérveibe, megelőzhető, hogy a későbbiekben úgy tekintsenek az édességre, mint valami tiltott gyümölcsre, jutalomra vagy ajándékra. A korlátok közé szorított édességfogyasztással, a „nasi” észszerű mennyiségének meghatározásával kialakítható az egészséges étrend. Egy iskoláskorú gyermeket már meg lehet tanítani arra, hogy az édesség, az ünnepi finomságok nem a jutalmazás, vagy ajándék tárgyai, hanem mint minden élelmiszernek, ennek is megvan a helye az egészséges táplálkozásban. Egy kis odafigyeléssel megalkotható a főétkezések és az édességfogyasztás közötti egyensúly. Ha a gyermek a szülőktől csak erőteljes tiltást kap az édességfogyasztással kapcsolatban, akkor az oviban, iskolában, játszótéren, stb. a társainál lévő édességet fogja megkóstolni, illetve a zsebpénzét is ezekre fogja költeni a szülők háta mögött.

Mikor és mennyi édességet adjak gyermekemnek?

Fontos, hogy az édességek lehetőleg ne főétkezések helyett kerüljenek az asztalra, hanem inkább étkezések (pl. ebéd) után, zárófogásként, desszertként, és egy adag ne egy egész tábla csokoládé, csomag cukorka vagy egy fél torta legyen, hanem egy kis szelet csoki, 1-2 szem cukorka, 1 szelet sütemény. Fontos az is, hogy az édességek fogyasztása ne legyen mindennapos, hanem hetente csak 1-2 alkalommal szerepeljen a gyerekek étrendjében. A mértékletességet gyermekkorban kell megtanulni!

www.nana.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja