SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan illik pisilni a játszótéren?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-05-17
Mit csináljunk, ha gyerekünknek akkor és ott azonnal pisilnie, vagy kakilnia kell? Mi történik, ha beszalad egy bokorba, és nem sokkal később egy másik gyerek labdája belegurul a pisibe vagy akár kakiba? Senki sem örülne egy fertőzésnek, amit a játszótéren szedett össze... De mit tegyünk, ha túl messze van a lakóhelyünk és a közeli vendéglátóhelyek sem fogadnak szívesen vagy esetleg nincs is a közelben olyan hely, ahová bemehetnénk? Csorba Katalin protokoll szaktanácsadót kérdeztük.
Hogyan illik pisilni a játszótéren?

Mindenki szeme láttára?

Még nem volt gyerekem, amikor egy séta alkalmával azt láttam, hogy egy apuka a játszótér kellős közepén lehúzza kislánya harisnyáját, felhajtja a szoknyáját, magasba emeli a gyereket, aki mindenki szeme láttára pisil a levegőben. Megmondom őszintén, hogy ezt nagyon furcsának találtam. Aztán megszületett a kisfiam, és rájöttem, hogy bizony néha adódhatnak kellemetlen helyzetek, főleg a szobatisztaságra szoktatás időszakában.

Csorba Katalin protokoll szaktanácsadó azt mondja, fokozatosan rá lehet szoktatni a gyerekeket arra, hogyha már nem pelenkát használ, akkor szóljon, ha pisilnie kell. Sajnos azonban ebben az időszakban gyakran nem tudnak időben jelezni.

játszótéren anya és lánya
Anete Lusina fotója a Pexels oldaláról

”Gyerekkorban az ember még nem nehezményezi annyira, ha a mosdóhasználat közbeni privát szférája sérül. Tehát adott esetben mérlegel a szülő, hogy pisis, kakis lesz-e a nadrág, vagy ott helyben lehúzza a kislány harisnyáját vagy a kisfiú nadrágját és segít neki abban, hogy el tudja végezni a dolgát. Ezek az élethelyzetek a kisgyerekkorral együtt járnak, pláne akkor, amikor pelenkáról szoktatják le a kicsit, de még nem tud időben szólni. Nyilván érdemes ezeket a jeleneteket kerülni, de úgy gondolom, hogy ezek nem olyan megbotránkoztató dolgok, hiszen ez bármelyikünkkel előfordulhat.” – árulja el a szakértő.

Bokorban nem higiénikus!

A lakóhelyünkön nagyon sok játszótér van, mégis ezek közül csak egy rendelkezik saját WC-vel. Ha pedig nincs WC, akkor valahogy másképp kell megoldani azt, ha a gyerekünknek pisilnie vagy kakilnia kell. B tervként szóba jöhet egy közeli cukrászda vagy étterem, de ez sem jelenthet mindig megoldást. A játszóterek közelében levő vendéglátóhelyek ugyanis nem biztos, hogy szívesen veszik, hogyha nagy tömegekben oda hordják be a szülők a gyerekeket mosdót használni. Csorba Katalin protokoll szaktanácsadó azt mondja, bár sok szülő ilyenkor a bokorba küldi gyermekét, ez egyáltalán nem higiénikus.

játszik
Allan Mass fotója a Pexels oldaláról

”Nagyon sokszor látom én is játszótéren, hogy a szülők beküldik a gyerekeket a bokorba pisilni, ami persze praktikus megoldásnak tűnhet, de valójában abszolút nem higiénikus. Hiszen lehet, hogy egy másik gyereknek pont oda fog begurulni a labdája vagy a játéka és gyakorlatilag bele fog tapicskolni az előző gyerek által otthagyott pisibe vagy kakiba.” – hívja fel a figyelmet Csorba Katalin.

Ráadásul, mint mondja, senki sem szeretné, ha a gyereke pont a játszótéren szedne össze valami fertőzést, ezért erre mindenképp érdemes odafigyelni.

Mobil bili

Joggal merül fel a kérdés, hogy akkor mégis hogyan oldjuk meg ezt a problémát? A szakértő erre a mobil bilit javasolja, ami egy kis papírkeretből áll, belsejében egy nejlonzacskóval.

”Azt gondolom, hogy nagyon praktikus megoldás lehet a mobil bili, hiszen ennek köszönhetően a gyerek bárhol el tudja végezni a dolgát. Ha szükség van rá, akkor a szülő gyorsan felállíthatja neki. Ez azért is előnyös, mert nem piszkítjuk vele össze sem a játszóteret, sem pedig annak környezetét. Használat után pedig ki lehet dobni egy szemetes kukába.” – hangsúlyozza a protokoll szaktanácsadó.

Hozzáteszi, hogy szerinte ez a legkulturáltabb megoldás.

játszótéren
Markus Baumeler képe a Pixabay-en

”Ugyanúgy, ahogy teszünk be a gyereknek innivalót, rágcsálnivalót, vagy váltóruhát, ugyanúgy lehetne ennek az alapcsomagnak a része az is, hogy bepakoljuk ezt a mobil bilit. Ezáltal kevesebb kellemetlen eseménnyel szembesülünk majd a játszótéren.” – emeli ki Csorba Katalin.

Így tegyük tisztába a játszótéren!

A szakértő arra is kitér, hogyha a még pelenkás gyerekünket szeretnénk tisztába tenni a játszótéren, azt célszerű elvonulva, egy félreeső padon, vagy akár a babakocsiban elvégezni. Semmiképp nem ajánlja, hogy a földre fektessük a babát, nehogy a szél valamit odafújjon a fenekéhez vagy koszos legyen.

játszótéren mászikStockSnap képe a Pixabay-en

Indexkép: StockSnap képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja