A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan illik pisilni a játszótéren?

Tóth Nikolett - 2021-05-17
Mit csináljunk, ha gyerekünknek akkor és ott azonnal pisilnie, vagy kakilnia kell? Mi történik, ha beszalad egy bokorba, és nem sokkal később egy másik gyerek labdája belegurul a pisibe vagy akár kakiba? Senki sem örülne egy fertőzésnek, amit a játszótéren szedett össze... De mit tegyünk, ha túl messze van a lakóhelyünk és a közeli vendéglátóhelyek sem fogadnak szívesen vagy esetleg nincs is a közelben olyan hely, ahová bemehetnénk? Csorba Katalin protokoll szaktanácsadót kérdeztük.
Hogyan illik pisilni a játszótéren?

Mindenki szeme láttára?

Még nem volt gyerekem, amikor egy séta alkalmával azt láttam, hogy egy apuka a játszótér kellős közepén lehúzza kislánya harisnyáját, felhajtja a szoknyáját, magasba emeli a gyereket, aki mindenki szeme láttára pisil a levegőben. Megmondom őszintén, hogy ezt nagyon furcsának találtam. Aztán megszületett a kisfiam, és rájöttem, hogy bizony néha adódhatnak kellemetlen helyzetek, főleg a szobatisztaságra szoktatás időszakában.

Csorba Katalin protokoll szaktanácsadó azt mondja, fokozatosan rá lehet szoktatni a gyerekeket arra, hogyha már nem pelenkát használ, akkor szóljon, ha pisilnie kell. Sajnos azonban ebben az időszakban gyakran nem tudnak időben jelezni.

játszótéren anya és lánya
Anete Lusina fotója a Pexels oldaláról

”Gyerekkorban az ember még nem nehezményezi annyira, ha a mosdóhasználat közbeni privát szférája sérül. Tehát adott esetben mérlegel a szülő, hogy pisis, kakis lesz-e a nadrág, vagy ott helyben lehúzza a kislány harisnyáját vagy a kisfiú nadrágját és segít neki abban, hogy el tudja végezni a dolgát. Ezek az élethelyzetek a kisgyerekkorral együtt járnak, pláne akkor, amikor pelenkáról szoktatják le a kicsit, de még nem tud időben szólni. Nyilván érdemes ezeket a jeleneteket kerülni, de úgy gondolom, hogy ezek nem olyan megbotránkoztató dolgok, hiszen ez bármelyikünkkel előfordulhat.” – árulja el a szakértő.

Bokorban nem higiénikus!

A lakóhelyünkön nagyon sok játszótér van, mégis ezek közül csak egy rendelkezik saját WC-vel. Ha pedig nincs WC, akkor valahogy másképp kell megoldani azt, ha a gyerekünknek pisilnie vagy kakilnia kell. B tervként szóba jöhet egy közeli cukrászda vagy étterem, de ez sem jelenthet mindig megoldást. A játszóterek közelében levő vendéglátóhelyek ugyanis nem biztos, hogy szívesen veszik, hogyha nagy tömegekben oda hordják be a szülők a gyerekeket mosdót használni. Csorba Katalin protokoll szaktanácsadó azt mondja, bár sok szülő ilyenkor a bokorba küldi gyermekét, ez egyáltalán nem higiénikus.

játszik
Allan Mass fotója a Pexels oldaláról

”Nagyon sokszor látom én is játszótéren, hogy a szülők beküldik a gyerekeket a bokorba pisilni, ami persze praktikus megoldásnak tűnhet, de valójában abszolút nem higiénikus. Hiszen lehet, hogy egy másik gyereknek pont oda fog begurulni a labdája vagy a játéka és gyakorlatilag bele fog tapicskolni az előző gyerek által otthagyott pisibe vagy kakiba.” – hívja fel a figyelmet Csorba Katalin.

Ráadásul, mint mondja, senki sem szeretné, ha a gyereke pont a játszótéren szedne össze valami fertőzést, ezért erre mindenképp érdemes odafigyelni.

Mobil bili

Joggal merül fel a kérdés, hogy akkor mégis hogyan oldjuk meg ezt a problémát? A szakértő erre a mobil bilit javasolja, ami egy kis papírkeretből áll, belsejében egy nejlonzacskóval.

”Azt gondolom, hogy nagyon praktikus megoldás lehet a mobil bili, hiszen ennek köszönhetően a gyerek bárhol el tudja végezni a dolgát. Ha szükség van rá, akkor a szülő gyorsan felállíthatja neki. Ez azért is előnyös, mert nem piszkítjuk vele össze sem a játszóteret, sem pedig annak környezetét. Használat után pedig ki lehet dobni egy szemetes kukába.” – hangsúlyozza a protokoll szaktanácsadó.

Hozzáteszi, hogy szerinte ez a legkulturáltabb megoldás.

játszótéren
Markus Baumeler képe a Pixabay-en

”Ugyanúgy, ahogy teszünk be a gyereknek innivalót, rágcsálnivalót, vagy váltóruhát, ugyanúgy lehetne ennek az alapcsomagnak a része az is, hogy bepakoljuk ezt a mobil bilit. Ezáltal kevesebb kellemetlen eseménnyel szembesülünk majd a játszótéren.” – emeli ki Csorba Katalin.

Így tegyük tisztába a játszótéren!

A szakértő arra is kitér, hogyha a még pelenkás gyerekünket szeretnénk tisztába tenni a játszótéren, azt célszerű elvonulva, egy félreeső padon, vagy akár a babakocsiban elvégezni. Semmiképp nem ajánlja, hogy a földre fektessük a babát, nehogy a szél valamit odafújjon a fenekéhez vagy koszos legyen.

játszótéren mászikStockSnap képe a Pixabay-en

Indexkép: StockSnap képe a Pixabay-en

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja