SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

10 dolog, amit 10 éves kora előtt érdemes megtanítani gyerekünknek

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-02-08
Mindenki azt szeretné, hogy a gyereke őszinte, tisztelettudó, barátságos, ügyes és bátor legyen. Olyan, aki nem irigy, aki kiáll magáért, és aki mer kérdezni. Jó neveléssel és személyes tapasztalatokkal, példamutatással segíthetsz gyerekednek ezek elérésében. Íme, 10 dolog, amit érdemes Neki megtanítani.
10 dolog, amit 10 éves kora előtt érdemes megtanítani gyerekünknek

1. Tisztelje a szüleit!

Jó, ha ennyi idős korára megérti és tudja, hogy a szülei szeretik, és mindent megtesznek érte. Azt szeretnék, ha ő boldog lenne az életben, ezért mindig mellette állnak és támogatják. Tanulja meg tisztelni a szüleit!
 

2. Tanuljon meg nemet mondani!

Ha valamit nem szeretne, akkor mondjon rá nemet! Tanulja meg, hogy nem kell mindig mindenkinek igent mondani, és az is teljesen elfogadható, ha néha pont a szüleinek mond nemet. Tudnia kell azonban, hogy még ha nemet is mond, és visszautasít valamit, azt mindig kedvesen és udvariasan tegye.
 

3. Ne legyen irigy!

10 éves korára már épp elég időt töltött gyerektársaságban ahhoz, hogy megtanulja, hogyan kell osztozkodni. Legyen kedves a másikkal, engedje át Neki a játékát, ha a másik is szeretne vele játszani, de legyen szó bármiről, akár egy ötletről is, mondjuk el Neki hogy milyen jó dolog azt is megosztani a másikkal.
 

4. Tanulja meg a pénz értékét!

Nagyon jó, ha már 10 éves kora előtt tisztában van egy gyerek azzal, hogy mi mennyibe kerül. Ráadásul egy alsó tagozat végén járó gyerek már ügyesen tud összeadni és kivonni, vagyis ez lehet a megfelelő életkor arra is, hogy a szülő elmagyarázza, hogy mire költi a család a pénzét, mennyibe kerülnek a számlák, és azon felül milyen költségeket kell kifizetni, mennyibe kerül például egy heti bevásárlás.
 

5. Ha nem tud valamit, kérdezzen!

Érdemes megtanítani Neki, hogy egyáltalán nem kell szégyellenie, ha valamit nem ért. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, akár az iskolában az órán, akár a boltban a visszajáróval kapcsolatban, akár a szülővel folytatott beszélgetés során, ha valamit nem tud vagy nem ért, akkor nyugodtan kérdezzen. Egyáltalán nem szégyen. Elmondhatjuk Neki, hogy sokszor mi felnőttek sem tudunk, vagy értünk mindent és ilyenkor mi is megkérdezünk valakit.
 

6. Álljon ki magáért!

Ha csúfolják vagy valamiért bántják őt az osztálytársai, akkor tanulja meg ezeket a megjegyzéseket a helyén kezelni. Ne hagyja, hogy a földbe tiporják, próbáljon meg kiállni magáért, és megvédeni magát. Ha pedig nagyon rosszra fordul a helyzet, kérjen segítséget egy környezetében lévő felnőttől.
 

7. Törődjön a saját testével!

Tanulja meg, hogy mire van szüksége a szervezetének ahhoz, hogy egészségesen fejlődjön. Magyarázzuk el, mennyi alvásra, mennyi és milyen minőségű táplálékra és mennyi mozgásra van szüksége, és igyekezzen ezekre odafigyelni.
 

8. Tanuljon meg ellátni egy sebet!

Tanítsuk meg gyerekünknek, hogy mi a teendő akkor, ha elesett, vagy valaki mással történt baleset a környezetében. Fontos elmondani Neki, hogy sose essen pánikba, próbáljon meg nyugodt maradni. Ha nagyon nagy a baj, akkor tudja tárcsázni a 104-et vagy a 112-es segélyhívót. Ha azonban csak egy kis horzsolásról van szó, tanulja meg, hogy kell lemosni, lefertőtleníteni és bekötözni. Arra is érdemes megtanítani, hogy milyen jellegű sérüléseket kell leragasztani, bekötni, és melyek azok, amikre jó a hideg borogatás.
 

9. Ne féljen segítséget kérni!

Ha rosszul érzi magát az iskolában, hányingere van, vagy fáj valamije, akkor ne szégyellje, nyugodtan menjen oda a tanító nénihez segítséget kérni. De ugyanez igaz bármilyen helyzetben is, ha például folyik az orra, de nincs nála zsebkendő, vagy kifogyott a tolla, bátran szóljon, kérjen segítséget!
 

10. Tudnia kell, hogy mi mindig szeretni fogjuk!

Ne szégyellje, ha valamit elront, ha hibázik valamiben, vagy ha például összetör valamit otthon. Mondjuk el Neki, hogy akármit is csinál, akármi is történjen, ő mindig a mi gyerekünk marad, akit nagyon szeretjük. Ezért nincs szükség arra, hogy titkolózzon vagy szégyellje, ha valami nem sikerül, mert mindent meg lehet beszélni és együtt mindent meg tudtok oldani, bármiről is legyen szó.

Képek forrása:
cottonbro, maitree rimthong, Pixabay fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Ha a babák beszélni tudnának, talán ezt mondanák az édesanyjuknak, akit minden éjszaka felébresztenek a sírásukkal. Jussanak eszedbe ezek a gondolatok, amikor úgy érzed, nem bírod tovább az éjszakázást!
Íme, néhány hasznos tipp a környezetről is gondoskodó édesanyáknak!

Íme, néhány hasznos tipp a környezetről is gondoskodó édesanyáknak!

A környezetvédelem, valamint annak a tudatos beépítése a mindennapokba olyan cél, ami mind egyénileg, mind globálisan kulcsfontosságú. Sokan attól tartanak, főleg ha még csak most kezdték el járni ezt az izgalmas felfedezésekkel teli utat, hogy túl sok mindenről kell lemondaniuk, ám ez csupán egy alaptalan félelem. A környezet megóvása néhány egyszerű választással a hétköznapok szerves részévé tehető.
Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Milán életét a tanára mentette meg. Az iskolában tavaly ősszel tanulták meg az újraélesztést a pedagógusok egy tanfolyam keretében.
A szerkesztő ajánlja