A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Néhány nap és becsengetnek! Így rázódjatok vissza a hétköznapokba

Kercsó Dorottya - 2017-08-21
Közeledik a nyár vége: az idő hűvösre fordulásával az iskolakezdésre való felkészülést sem lehet tovább halogatni. A következő gyakorlati tanácsokat megfogadva viszonylag zökkenőmentesen telhet a szeptember.
Néhány nap és becsengetnek! Így rázódjatok vissza a hétköznapokba

A napirend visszaállítása

Ha a gyermeked nem járt a nyáron óvodába se napközis táborba, akkor esélyes, hogy augusztus végére már jó másfél-két órával el van csúszva a lefekvési ideje. Nincs ezzel semmi baj, a nyár ideális esetben nem a szigorú időbeosztásról szól, de itt az ideje lassan visszatérni a korai fekvés-korai kelés gyakorlatához. Minden nap egy kicsivel korábban kerüljön sor a lefekvésre – a nappalok sajnálatos rövidülése segít is ebben. Ébresztőre azonban szeptemberig nincs szükség, hadd aludja ki magát, amíg erre módja van. Az éppen kiscsoportot kezdőknél ez talán még kevésbé lesz probléma, de azért az ő napirendjüket is próbáljuk meg a jövőbeli korai keléshez igazítani.


Ruhapróba

Iskolásoknál szánjatok egy délutánt az őszi ruhák átválogatására és felpróbálására! Különösen igaz ez az ünneplőre – rendkívül frusztráló, amikor az évnyitó előtt fél órával derül ki, hogy szorít a lakkcipő és túl rövid a nadrág szára. Hasonló a helyzet a tornafelszereléssel. A kinőtt ruhákat pakold el, és induljatok bevásárló körútra. Célszerű előre megbeszélni, hogy milyen stílusú és árkategóriájú darabokat kaphat, így talán kevesebb nyílt színi vitára fog sor kerülni.

Az oviba kényelmes ruhák kellenek majd: melegítő, leggings, gumis derekú nadrágok, szoknyák. A farmer és a tüllruha nem óvodába való viselet, ahogyan - legalábbis kiscsoportban - az olyan nadrág sem, amelynek derekát gombolni kell. Érdemes középkategóriás darabokat begyűjteni: ne legyenek foltosak, kibolyhosodottak, de azért annyira szépek sem, amelyekért megszakadna a szívünk, ha elszakad, vagy kimoshatatlan pörköltfolt kerül rá.


Tanszerek átválogatása

Nem biztos, hogy mindenből újat kell venni. Ha megfelelő állapotban van, tökéletesen megteszi a tavalyi iskolatáska és tolltartó. A ceruzák legyenek kihegyezve, a háztartásban jusson minden gyerekre legalább két darab használható toll. Az iskolától kapott tanszerlistát azoknak a szülőknek is érdemes átfutniuk, akik már júliusban beszerezték a szükséges felszerelést, mert könnyen lehet, hogy egy-egy esetleg nehezebben beszerezhető darabról megfeledkeztek. Azt az elveid és a pénztárcád döntik el, mennyire vagy hajlandó tízszeres árért hercegnős-nindzsás-szagos stb. füzeteket és ceruzákat vásárolni.


Receptnézegetés

Ha eltökélted, hogy idén egészséges tízórait fog vinni csemetéd az iskolába, szabad perceidben hasznos időtöltés lesz a vonatkozó receptek keresgélése. Az interneten számtalan ötletet találhatsz szendvicskrémekre, salátákra, egészséges rágcsálnivalókra, és ezek kreatív csomagolására.


Különórák

Gondold végig, milyen különórára szeretnéd, hogy járjon gyermeked, és nézz utána ezek helyszínének és árának. Iskolás korára valószínűleg már viszonylag körvonalazódott az érdeklődése, ezt mindenképpen vedd figyelembe. Gondold végig azt is, logisztikailag hogyan fogjátok kivitelezni a kisebbek különórákra hordását – ebben segít, ha van néhány olyan osztálytárs, akik szüleivel össze tudtok fogni. Sehova ne írasd be anélkül, hogy a véleményét ki ne kérted volna, és ha olyan elfoglaltságot szeretne, ami neked elsőre nem szimpatikus, ne mondj rá rögtön nemet! Tipikus példa, hogy sok anya nem szeretné, hogy kisfia focizzon „mert az olyan primitív”, pedig a sulifocitól senki sem lesz rögtön huligán.

A témához kapcsolódik, hogy ha – helyesen – úgy döntöttetek, hogy sportoljon a gyermek, gondold végig azt is, hogy biztosan csak egyesületi keretek között van-e erre mód. A versenysport komoly lelki és anyagi megterhelés, amely nem minden gyereknek és családnak való. Nagy eséllyel jobban jártok akkor, ha találtok olyan helyet, ahova el lehet járni kosarazni vagy tornázni „csak úgy”, és az edző úgyis jelezni fogja, ha kimagasló tehetséget vél felfedezni a gyermekben.

Óvodában ez a kérdés még kevésbé merül fel, de ha nagyon akarjuk, őket is beírathatjuk angolra, néptáncra, ovis focira. Ilyenkor a logisztika még sarkalatosabb kérdés: sok családban, ahol mindkét szülő teljes állásban dolgozik, és nincsenek karnyújtásnyira a segítőkész nagyszülők (vagy vannak, csak épp ők is dolgoznak), a különórára hordás egyszerűen kivitelezhetetlen. Ha nálatok is ez a helyzet, nem kell, hogy furdaljon a lelkiismeret – az óvoda elég mozgást szokott biztosítani a gyerekeknek szervezett sport nélkül is, a kiscsoportot pedig majd csak kijárja valahogy angolóra nélkül is.


Tanulás

Megosztó kérdés. A szakemberek többsége szerint semmi szükség rá, sok szülő mégis attól tart, gond lesz abból, hogy gyermeke „mindent elfelejtett” a nyáron. Ha úgy érzed, ráfér a kicsire egy kis ismétlés, lehet, hogy az otthoni biflázás helyett célszerűbb valamilyen játékos iskolafelkészítő tanfolyamra küldened augusztus utolsó hetében. Ez persze csak a kicsikre vonatkozik – egy középiskolást úgysem tudsz rávenni arra, hogy a nyári szünet végén kémiapéldákat oldjon meg, ráhangolódásként.

(Játékosan, énekelve is tanulhatsz a kisebb gyermekkel: Játékos tanulás számokról, betűkről, állatokról, természetről: 12 aranyos gyerekdal, amiből tanul a kicsi)

Az ovit kezdőkkel azonban érdemes lehet gyakorolni egy kicsit az önállóságot öltözködés, evés, vécéhasználat tekintetében. Ezeken sem kell különösebben izgulni, a szobatisztaság kivételével egyik sem felvételi követelmény, sőt hivatalosan ez utóbbinak sem lenne szabad annak lennie. Csupán megkönnyítjük vele az óvónő és a gyermek dolgát, ha nem az oviban vesz először villát a kezébe, vagy nem önti a nyakába folyamatosan a vizet. Ne izgulj azon sem, ha otthon a kicsi nem tud egyedül elaludni, hidd el, az óvodában menni fog neki.

(Kapcsolódó cikkünk: Egy tapasztalt óvónő üzenete a szülők számára - Mit kell tudnia a gyereknek óvodás korára?)

Mindenkinek vidám, eredményes tanévet kívánunk!

Fotó: picjumbo_com / pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja